Connect
To Top

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ο ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου, μας συστήνεται μέσα από το βιογραφικό του… ας τον γνωρίσουμε!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες. Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ με ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκα στη Δανία( Arhus), εξειδικεύτηκα στον τομέα της Ψυχιατρικής Αποκατάστασης στο Guy’s Hospital του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Κατάγομαι από οικογένεια προσφύγων, από την Μικρασία και την Ανατολική Θράκη, που ρίζωσε στην πόλη των Σερρών. Έχω δύο παιδιά και έναν εγγονό.

Ως ειδικός ψυχίατρος υπήρξα επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εργάστηκα ως ιδιώτης στις Σέρρες και κατέλαβα θέσεις ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Από το 2000 εργάζομαι ως Συντονιστής Διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, στο οποίο δημιούργησα πολλές νέες ψυχιατρικές δομές. Κατά το τρέχον διάστημα ασχολούμαι με την οργάνωση ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας πασχόντων από άνοια και αντίστοιχης Κινητής Μονάδας κατ’ οίκον νοσηλείας, καθώς και ενός έργου τηλεψυχιατρικής εξέτασης ασθενών απομακρυσμένων Κέντρων Υγείας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Το ενδιαφέρον μου για την κοινωνική ψυχιατρική και την οργάνωση υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπήρξε διαρκές και μεγάλο. Εργάστηκα για την οργάνωση και λειτουργία Κέντρων Ημέρας (Πολύγυρος, Θεσσαλονίκη), Νοσοκομείων Ημέρας) στα Νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας, Οικοτροφείων (Περαία Θεσσαλονίκης, Γερακινή Χαλκιδικής) μονάδας υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ-ΕΣΥ) στην πόλη της Καβάλας Τιμήθηκα με ευρωπαϊκό βραβείο για την προσφορά μου σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (1998).

Συμμετέχω σε όλους τους επιστημονικούς φορείς της ειδικότητάς μου για πολλά χρόνια. Υπήρξα σύμβουλος της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα έργα διαφορικών δομών (Ψυχαργως Β’). Εργάστηκα ως εμπειρογνώμων σε επιτροπές του Υπουργείου Υγείας . Τα τελευταία χρόνια έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας από το 2016 έως σήμερα.

Πήρα μέρος με ανακοινώσεις σε επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξα μέλος πολλών οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων και συντόνισα δύο συνέδρια για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Θράκης). Στο πλαίσιο της εκλαΐκευσης εννοιών και εργαλείων της ειδικότητάς μου είχα την πρωτοβουλία της οργάνωσης και λειτουργίας για 5 χρόνια (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών) της σειράς «Ψηφίδες Ψυχολογίας».

ΣΕ ΑΙΡΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Κατά το παρελθόν υπήρξα αιρετό μέλος του Δ.Σ της Σερραϊκής Φοιτητικής Ένωσης (1975-1978), πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας Νομού Σερρών, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών. Κατά το τρέχον διάστημα είμαι αιρετός πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και καταπολέμησης των Εξαρτήσεων Π.Ε Καβάλας, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε) Καβάλας. Με τον Κοι.Σ.Π.Ε έχουμε εκτελέσει πρόσφατα μια σειρά έργων με κοινωνικό πρόσημο, στα οποία απασχολήθηκαν πολλοί αποθεραπευθέντες ασθενείς μας, αναφέρω ενδεικτικά το έργο «Σχολικών Γευμάτων» (πιλοτική εφαρμογή 2017, 1150 μερίδες καθημερινά σε 9 δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας) και άλλα, όπως θέσεις εργασίας σε Δήμους(Καβάλας, Νέστου).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αγαπώ την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Με ενδιαφέρουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό πρόσωπο των πόλεων, τις κοινωνικές πολιτικές και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αρθρογραφώ περιστασιακά εκφράζοντας την γνώμη μου για ζητήματα πολιτισμού και κοινωνικής ταυτότητας. Με ελκύει ο πολιτισμός και η κοινωνική οργάνωση του μικρασιατικού ελληνισμού, όχι μόνο ως ιστορική τεκμηρίωση και μνήμη, αλλά και με την σημερινή του εκδοχή της διατήρησης των τόπων, των εκκλησιών και των μνημείων. Αγαπώ τη μουσική και τη λογοτεχνία χωρίς επιλεκτικές προϋποθέσεις και περιορισμούς.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Θεωρώ την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον προνομιακό τομέα όπου οι δράσεις και οι ενέργειες των υπευθύνων μπορούν να συναντήσουν άμεσα τον πολίτη και τις ανάγκες του, να επηρεάσουν αποφασιστικά την καθημερινότητά του, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του και τελικά την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η αμεσότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η σύνδεση θεωρητικών σχημάτων με πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις που απαιτεί, εκτιμώ ότι βρίσκονται σε συνέργεια με την συνολική μου συγκρότηση, ως επιστήμονα, ως επαγγελματία της ψυχικής υγείας και ως ενεργού πολίτη.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Τοπική Αυτοδιοίκηση