Connect
To Top

ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

Και είναι λάθος να πιστεύετε ότι η ακμή είναι κάτι που απασχολεί μόνο τα παιδιά στην εφηβεία. Στην πραγματικότητα σπυράκια βγάζουν πολύ συχνά και οι ενήλικες.

Το να σπάσετε τα σπυράκια μπορεί να μοιάζει ως η πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, αλλά έχετε αναλογιστεί ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα σας, όταν το κάνετε; Αν γνωρίζατε, μάλλον θα αναθεωρούσατε.

Υπάρχουν τρεις παράγοντες κινδύνου για τα σπυράκια της ακμής: η υπερπαραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο) της επιδερμίδας, η ακανόνιστη συσσώρευση νεκρών δερματικών κυττάρων και η συσσώρευση βακτηρίων από τον ανεπαρκή καθαρισμό.

Το δέρμα καλύπτεται από πόρους, μικροσκοπικά ανοίγματα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, που επιτρέπουν στον ιδρώτα, στα σωματίδια του θύλακα της τρίχας και στο φυσικό έλαιο του σώματος (σμήγμα), να εξέλθουν από το δέρμα. Οι φραγμένοι πόροι εμποδίζουν αυτές τις διαδικασίες και οδηγούν σε σπυράκια, οζίδια, ή κύστεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η υπερπαραγωγή ορμονών είναι ο βασικός λόγος για τα προβλήματα του δέρματος, κάτι που μετριάζεται όταν το άτομο ξεπεράσει τα 20-25 χρόνια ζωής. Για τους… άτυχους που έχουν κακά γονίδια, η ακμή και τα σπυράκια κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί πολύ καιρό μετά την εφηβεία.

Το να σπάσετε τα σπυράκια, για να τα μειώσετε στην επιδερμίδα σας, μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα εκείνη την στιγμή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει το αντίθετο από αυτό που νομίζετε.

Ένα σπυράκι περιέχει σμήγμα και βακτήρια κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οπότε, όταν αυτό πιέζεται και σπάει, μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το περιβάλλον δέρμα και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το υπερβολικό σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια ακούσια “αναγκάζονται” να πάνε βαθύτερα, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσουν μόλυνση.

Εσείς, μπορεί να νομίζετε ότι όλα πήγαν καλά επειδή βλέπετε το πύον να εξέρχεται μέσα από το σπυράκι καθώς το σπάτε, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερο υλικό που δεν το βλέπετε, δεν αποστραγγίζεται και παγιδεύεται πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αν ερεθιστεί και σπάσει, το σπυράκι μπορεί να αφήσει μόνιμη ουλή στο δέρμα για πολύ καιρό.

Από την άλλη πλευρά, αν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάσετε τα σπυράκια θα δείτε ότι, μετά από περίπου μια εβδομάδα, το περιεχόμενό τους θα απορροφηθεί με φυσικό τρόπο από το δέρμα, ή θα σπάσουν μόνα τους, όταν είναι έτοιμα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σπυράκια, όπως οι κύστες, μπορεί να απαιτήσουν τη βοήθεια ενός δερματολόγου, προκειμένου να καθαριστούν σωστά και με ασφάλεια. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια ένεση, που μειώνει τη φλεγμονή μέσα σε μια ημέρα και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και την πιθανότητα να δημιουργηθεί ουλή.

πηγή: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019
 • ΠΟΙΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

  Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  Beautiful Life10 Μαρτίου 2019