Connect
To Top

ΛΩΞΑΝΤΡΑ: ΣΟΥΜΑΚ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΦΑΓΗΤΑ

Σουμάκ ή σουμάκι: Ελληνιστί «ρους ο βυρσοδεψικός»… ένα εξαιρετικό μπαχαρικό που θα βρείτε στο μπαχαροπωλείο ΛΩΞΑΝΤΡΑ.

Το σουμάκ είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Είναι θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά.

  • Η βασική του χρήση είναι σε κεμπάπ (κυρίως από αρνί, αλλά και από χοιρινό και μπούτι κοτόπουλου), συνήθως μαζί με κάποιο καυτερό μπαχαρικό (π.χ. μπούκοβο, καυτερή πάπρικα, καγιέν, τσίλι) ή κύμινο.
  • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά ή αντί του λεμονιού, για να δώσουμε οξύτητα αλλά και λίγο χρώμα σε ψητά λιπαρά κρεατικά: αρνίσια παϊδάκια, χοιρινά μπριζολάκια και πανσέτες, μπούτια κοτόπουλου κ.λπ. Δοκιμάστε το επίσης με σκόρδο και ρίγανη στο ολόκληρο φουρνιστό κοτόπουλο.
  • Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε όξινους τόνους σε μαρινάδες, σε σάλτσες και σε σαλάτες. Είναι ταμάμ για ανατολίτικες ντοματοσαλάτες με πιπεριές, κρεμμύδι και μαϊντανό, αλλά και για σαλάτες που περιέχουν πορτοκάλι και κρεμμύδια (σκέτες ή ανάμεικτες με πρασινάδες και μυρωδικά). 
  • Γενικά ταιριάζει με το ωμό ξερό κρεμμύδι. Για παράδειγμα, αλατίζουμε και «ζυμώνουμε» λίγο με τα χέρια λεπτές φέτες κρεμμυδιού (ίσα να μαραθούν), τις πασπαλίζουμε με σουμάκι, τις ανακατεύουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε ντοματοσαλάτες αλλά και κεμπάπ.
  • Σε φαλάφελ και άλλους οσπριοκεφτέδες, αλλά και στο χούμους αντί λεμονιού.
  • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε χόρτα τσιγαριαστά με κρεμμύδι. Επίσης, δίνει μια ανάλαφρη οξύτητα σε χόρτινες γεμίσεις για πίτες.

Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις