Connect
To Top

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Οργανώνετε ένα πάρτι ή ένα τραπέζι και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Οδηγίες για να οργανώσετε το πιο όμορφο γιορτινό τραπέζι!

1. Πόσο καλά ξέρετε τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των καλεσμένων σας;
Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε το μενού, καλό θα ήταν να μάθετε κάποιες λεπτομέρειες για τα γούστα των καλεσμένων σας, προπαντός αν είναι η πρώτη φορά που τους καλείτε. Πολλές φορές τυχαίνει να έχει κάποιος μια αλλεργία ή άλλο πρόβλημα με κάποιο φαγητό ή συστατικό που θέλετε να σερβίρετε.

2. Έχει ο καιρός και οι εποχές γυρίσματα…
Από τους βασικότερους παράγοντες στη σύνθεση του μενού είναι η εποχή κι ο καιρός, oπότε καλύτερα βγείτε να δείτε τι υπάρχει πρώτα στην αγορά από εποχιακά προϊόντα πριν αποφασίσετε το μενού.

3. Πού, πότε και για ποιους;
Πολλές φορές ο χώρος και ο λόγος που θα γίνει το τραπέζι επηρεάζει το τι θα επιλέξετε να σερβίρετε. Αν γίνει π.χ. την Πρωτοχρονιά, τότε ένα χοιρινό στο φούρνο ή ένα κυνήγι είναι ό,τι καλύτερο. Σε ένα εξοχικό σπίτι με κοντινά πρόσωπα, μπορείτε να φτιάξετε ένα μενού με παραδοσιακά πιάτα ακόμα και με προϊόντα της περιοχής, είτε είναι στο βουνό ή παραθαλάσσια.

4. Εορταστικό τραπέζι
Σε συνέχεια του προηγούμενου, στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, ονομαστικές γιορτές), το μενού θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εποχή και την κάθε περίπτωση.

5. Ποικιλία αλλά με μέτρο
Η ποικιλία σε ένα τραπέζι σίγουρα χαρίζει στη γευστική απόλαυσή του, αλλά η παρουσίαση πάρα πολλών και διαφορετικών πιάτων μπορεί να έχει και αρνητικό αποτέλεσμα, προπαντός αν οι γεύσεις δε συμφωνούν μεταξύ τους. Καλό θα ήταν να αποφασίσετε τι θέλετε να μαγειρέψετε για κύριο πιάτο και να χτίσετε το μενού γύρω από αυτό.

6. Πρώτο πιάτο και ορεκτικά
Το γεύμα ξεκινάει πάντα με το πρώτο πιάτο, ή ορεκτικό, που μπορεί να είναι μεζεδάκια, καναπεδάκια, τυριά και αλλαντικά, ντιπς, σούπες ή σαλάτες. Εδώ οι γεύσεις θα πρέπει να είναι ελαφριές αλλά να «ζωντανεύουν» τον ουρανίσκο-να προκαλούν την όρεξη αλλά να μην την ολοκληρώνουν.

7. Κυρίως πιάτο
Μετά τα ορεκτικά έρχεται το κύριο πιάτο που αποτελείται από το πιο βαρύ φαγητό του γεύματος. Συνήθως θα είναι κάποιο κρεατικό ή ψαρικό. Αν όμως σερβίρετε και τα δύο, τότε το ψάρι σερβίρεται πρώτα, και μετά το κρέας, διατηρώντας τη σειρά από ελαφρύ σε πιο πλούσιο.

8. Τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου
Τα συνοδευτικά του κύριου πιάτου επίσης δεν πρέπει να είναι τόσο πλούσια ώστε να υπερκαλύπτουν τη γεύση του κύριου πιάτου. Συνήθως τα συνοδευτικά περιλαμβάνουν βρασμένα, ψητά ή σοταρισμένα λαχανικά, και κάποιο άμυλο όπως ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικό.

9. Το επιδόρπιο
Τελειώνοντας, στο γεύμα υπάρχουν τα επιδόρπια που μπορεί να είναι τυριά, φρούτα και γλυκά. Ένας μεγάλος Γάλλος γαστρονόμος στις αρχές του 20ου αιώνα, ο γνωστός Κουρνόνσκι, είπε «το τυρί είναι η αποθέωση ενός καλού γεύματος». Συνοδεύονται με ένα καλό, γλυκό, κόκκινο κρασί ή πόρτο. Μπορείτε ακόμα να σερβίρετε τα τυριά μαζί με φρούτα, ή σε κάποιες περιπτώσεις με ξηρούς καρπούς.

10. Το γλυκό
Το «grande finale» ενός καλού γεύματος είναι ένα, το γλυκό. Όπως και στα προηγούμενα πιάτα καλό θα ήταν το γλυκό να αποτελείται από φρέσκα εποχιακά συστατικά και να ταιριάζει με την περίπτωση. Συνήθως τα πλούσια γλυκά ακολουθούν ένα ελαφρύ γεύμα ή το αντίθετο. Φυσικά, από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν γίνεται να λείπει και η βασιλόπιτα, όπως και τα γιορτινά γλυκά, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Οικία & Διακόσμηση

  • ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Επειδή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν θέλουμε να τρέχουμε την τελευταία στιγμή , πάρτε μερικές ιδέες για το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου...

    Beautiful Life19 Δεκεμβρίου 2018
  • ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗΡΙ

    Δείτε πως μπορείτε να ανοίξετε μία κονσέρβα χωρίς ανοιχτήρι… πάρτε απλά ένα κουτάλι… Πιάστε την κονσέρβα καλά με το ένα χέρι...

    Beautiful Life18 Δεκεμβρίου 2018
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕΤ ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΥΪΣΚΙ

    Γιορτές,καλεσμένοι,κρύο,παρέα,τζάκι. Ο ιδανικός καιρός για ένα ποτάκι… Ιδανικά σερβιρισμένο σε κρυστάλλινα ποτήρια Nachtmann Imperial τώρα σε προσφορά 20% από την Παρουσίαση Σερρών....

    Beautiful Life17 Δεκεμβρίου 2018
  • ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΒΑΖΑ

    Φτιάχνετε συχνά γλυκά του κουταλιού ή διάφορα τουρσιά, μαρμελάδες, σάλτσες και chutney. Χρειάζεται, όμως, πρώτα να αποστειρώσετε τα σκεύη αποθήκευσης ώστε να διατηρηθεί...

    Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ: ΠΡΟΣΟΧΗ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

    Μπορεί η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, αν όχι κινδύνους; Φυσικά! Έτσι, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας (National...

    Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
  • ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Ίσως λόγω του κλίματος που επικρατεί στην χώρα, με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να θέλουμε κάθε χρόνο να φέρουμε τα Χριστούγεννα...

    Beautiful Life10 Δεκεμβρίου 2018
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗΝ KITCHENAID

    Γιορτάστε τα Χριστούγεννα με την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!Γιορτάστε αυτά τα Χριστούγεννα με την KitchenAid. Επικοινωνήστε με το κατάστημα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στις Σέρρες για να...

    Beautiful Life10 Δεκεμβρίου 2018
  • ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΕΣΑ;

    Μπορεί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας; Στην έρευνα για το στέγνωμα ρούχων μέσα σε...

    Beautiful Life9 Δεκεμβρίου 2018
  • PURPLE CHRISTMAS . . .

    Έχετε βαρεθεί τα κλασικά χρώματα για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας; Δεν θέλετε κόκκινο, χρυσό, λευκό…; Επιλέξτε το καταπληκτικό μωβ!

    Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018