Connect
To Top

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας .

Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο (βλέπε 20 Ιανουαρίου). Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος (βλέπε 3 Σεπτεμβρίου).

Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός – παρά το νεαρόν της ηλικίας – που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μέγα Ευθύμιο.

Ο Άγιος Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι’ αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα.

Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυο φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς το βασιλιά Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό.

Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη.

Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών.

Για τον χρόνο άφιξης του στη Βενετία επικρατούν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη το Λείψανο είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου το 1026 μ.Χ. το έκλεψε ο Βενετός ευγενής Πέτρος Centranico (έπειτα Δόγης, 1026 – 1031 μ.Χ.), επί των ημερών του Δόγη Tribunio Menio (982 – 1026 μ.Χ.), το μετέφερε στη Βενετία και το κατέθεσε στο Ναό του Αγίου Αντωνίνου.

Κατά την δεύτερη παράδοση το Λείψανο δεν μεταφέρθηκε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διαφυλάχθηκε στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, απ’ όπου μεταφέρθηκε από τούς Γενουάτες στην ανταγωνίστρια της Βενετίας πόλη τους. το 1257 μ.Χ. οι Βενετοί πέτυχαν να μεταφέρουν το Λείψανο στη Βενετία.

Η παρουσία του Λειψάνου του Αγίου Σάββα στη Βενετία επιβεβαιώνεται από την σχετική ομολογία του Σαββαΐτου Μοναχού Σωφρονίου στον Μητροπολίτη Ρωσίας Άγιο Μακάριο, το 1547 μ.Χ.

Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φυλάσσεται έκτοτε στη Μονή του.

πηγή: http://www.saint.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • ΤΟ NEW YORK CAFE ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

  Το New York Cafe είναι και πάλι κοντά μας ανανεωμένο και σας υποδέχεται με διάθεση διαφορετική… Περισσότερη “αμερικάνικη” διάθεση, έχοντας επίκεντρο...

  Beautiful Life19 Δεκεμβρίου 2018
 • THE NEW . . . NEW YORK CAFE!

  The new NEW YORK CAFE is coming . . . 

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΚΤΕΑΛ: TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

  Από τις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το χειμερινό πρόγραμμα των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ Σερρών.

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΚΤΕΛ : ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ

  Το Τουριστικό ΚΤΕΛ Σερρών σας πηγαίνει ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΥΛΗ μόνο με δέκα ευρώ!!! Στις 22 Δεκεμβρίου ζήστε το όνειρο των Χριστουγέννων με το...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗ “ΛΩΞΑΝΤΡΑ”

  Μύρισε κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο στη ΛΩΞΑΝΤΡΑ . . . μύρισε Χριστούγεννα. Προμηθευτείτε τα μπαχαρικά για τα γλυκά των Χριστουγέννων από...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΚΕΪΚ

  Στο πνεύμα των ημερών, το Λύκειο Ελληνίδων των Σερρών, διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό Κέικ!

  Beautiful Life8 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ: ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

  Ενημερωθείτε για τις τιμές των εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ Σερρών, για όλες τις ζώνες μεταφοράς.

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή...

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018