Connect
To Top

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Όλοι οι επιστήμονες αναφέρονται στην παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία, που χρειάζεται να προληφθεί, ώστε να μειωθούν και οι αρνητικές επιδράσεις της στην υγεία.Η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορα άλλα είδη καρκίνου. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να εντοπιστεί μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.

Μία νέα έρευνα, ωστόσο, που περιελάμβανε δεδομένα από χιλιάδες υπέρβαρους συμμετέχοντες, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown στην Providence εντόπισαν τέσσερις διακριτούς υποτύπους παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός μαγικός τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Ανάγκη για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση

Η καθηγήτρια Alison Field, που ηγείται του τμήματος επιδημιολογίας στο Brown, ζητά μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας. Η σύγχρονη διάγνωση, πιστεύει, είναι πολύ ευρεία και απαιτεί βελτιωμένη διαφοροποίηση. Αυτό θα επέτρεπε στους γιατρούς να εντοπίσουν θεραπείες σε ατομική βάση.

Οι 4 υποτύποι της παχυσαρκίας

Η έρευνα της Alison Field περιελάμβανε την συνεκτίμηση ψυχολογικών μεταβλητών, όπως μοτίβα διατροφής, αλλά επίσης τόσο το ιστορικό βάρους όσο και τα ορμονικά επίπεδα, σε συνδυασμό με άλλους βιολογικούς παράγοντες. Αποτελεί την πρώτη έρευνα του είδους της που περιλαμβάνει την ανάλυση των ψυχολογικών στοιχείων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τέσσερις διαφορετικούς υποτύπους παχυσαρκίας, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη στατιστική μέθοδο ανάλυσης των δεδομένων.

Η πρώτη ομάδα εμφάνισε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, η οποία βοηθά στη διάλυση των επιπλέον μορίων λίπους. Το 98% αυτής της ομάδας είχαν κάποια μορφή διαβήτη. Όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα εμφάνιζαν διαταραγμένες διατροφικές διαταραχές, όπως μια μορφή βουλιμίας, έλλειψη ελέγχου και έτρωγαν ακόμα κι όταν δεν πεινούσαν (το συντριπτικό 92%).

Τα χαρακτηριστικά της τρίτης ομάδας ήταν τα πιο εκπληκτικά: οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν μέτριο μεταβολικό προφίλ. Επίσης, ανέφεραν πολύ χαμηλά επίπεδα διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών. Κανένας άλλος παράγοντας δεν τους διαχώριζε από τις άλλες ομάδες. Η τέταρτη ομάδα ανέφερε την ύπαρξη παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία. Κατά μέσο όρο, όσοι βρίσκονται σε αυτή την ομάδα είχαν δείκτη μάζας σώματος 32 μέχρι να φτάσουν τα 18 τους, το υψηλότερο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Οι ερευνητές δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους θέλησαν να τονίσουν τη σημασία της σωστής κατηγοριοποίησης και διάγνωσης των ατόμων με παχυσαρκία, αντί για την τυφλή, ευρεία ομαδοποίησής τους. Οι θεραπείες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης χρειάζεται να γίνουν πιο εξατομικευμένες.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019