Connect
To Top

Η ΕΥΡΩΠΗ “ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ”

Καμπανάκι για τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στις επόμενες δεκαετίες κρούει η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα.

«Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να ασκήσει καθοδική πίεση στη δυνητική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί από τα χαμηλά επίπεδά του κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό πριν από την κρίση και θα συνεχίσει να πιέζεται από τη γήρανση του πληθυσμού.
Η υποτονική ανάπτυξη αποτέλεσε βασικό πρόβλημα για την Ευρώπη την περασμένη δεκαετία και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η εκτίναξή της κατά τα δύο τελευταία χρόνια αρχίζει να ξεθυμαίνει, με τον ρυθμό της να επανέρχεται κάτω από το 2%. Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, η οποία ελπίζει στην ενίσχυση του πληθωρισμού.
Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης – δηλαδή αυτός που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις – μειώθηκε κάτω από το 1% στα δυσκολότερα χρόνια της κρίσης, αλλά τώρα εκτιμάται σε περίπου 1,5%, ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό δελτίο της.
«Οι διαθέσιμες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένει χαμηλότερος από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντας: «Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να ασκήσει καθοδική πίεση στη δυνητική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τις επόμενες δεκαετίες».
Σύμφωνα με τη μελέτη, επί του παρόντος η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να λειτουργεί κοντά στο δυνητικό επίπεδό της, καθώς ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξής της σε σχέση με τον δυνητικό τα τελευταία χρόνια απορρόφησε τη αναξιοποίητη παραγωγική δυναμικότητά της.
«Οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς είναι πιθανόν να γίνονται όλο και πιο δεσμευτικοί στο μέλλον, κάτι που θα οδηγούσε σε μία σταδιακή ενίσχυση της αύξησης των μισθών και του δομικού πληθωρισμού», αναφέρει η ΕΚΤ.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7% στο τρίτο τρίμηνο φέτος, σημειώνοντας μεγάλη επιβράδυνση από τα προηγούμενα τρίμηνα. Η μελέτη της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι η όποια νέα μείωση του ρυθμού ανάπτυξης θα τον έφερνε σε επίπεδο χαμηλότερο του δυνητικού ρυθμού.
πηγή: www.iefimerida.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • ΤΟ NEW YORK CAFE ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

  Το New York Cafe είναι και πάλι κοντά μας ανανεωμένο και σας υποδέχεται με διάθεση διαφορετική… Περισσότερη “αμερικάνικη” διάθεση, έχοντας επίκεντρο...

  Beautiful Life19 Δεκεμβρίου 2018
 • THE NEW . . . NEW YORK CAFE!

  The new NEW YORK CAFE is coming . . . 

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΚΤΕΑΛ: TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

  Από τις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το χειμερινό πρόγραμμα των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ Σερρών.

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΚΤΕΛ : ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ

  Το Τουριστικό ΚΤΕΛ Σερρών σας πηγαίνει ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΥΛΗ μόνο με δέκα ευρώ!!! Στις 22 Δεκεμβρίου ζήστε το όνειρο των Χριστουγέννων με το...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗ “ΛΩΞΑΝΤΡΑ”

  Μύρισε κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο στη ΛΩΞΑΝΤΡΑ . . . μύρισε Χριστούγεννα. Προμηθευτείτε τα μπαχαρικά για τα γλυκά των Χριστουγέννων από...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΚΕΪΚ

  Στο πνεύμα των ημερών, το Λύκειο Ελληνίδων των Σερρών, διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό Κέικ!

  Beautiful Life8 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ: ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

  Ενημερωθείτε για τις τιμές των εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ Σερρών, για όλες τις ζώνες μεταφοράς.

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή...

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018