Connect
To Top

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και καθώς επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και ο παγκόσμιος πληθυσμός τους αυξάνεται, αυξάνεται και το ποσοστό της νόσου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο και δυσκολία συντονισμού των κινήσεων. Επίσης, εμφανίζονται μεταπτώσεις της διάθεσης, με συχνά συμπτώματα το άγχος και την κατάθλιψη.

Τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων, αλλά τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η νόσος εξελίσσεται και οι παρενέργειες μπορεί επίσης να επιδεινώνονται. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν μη φαρμακευτικοί τρόποι διαχείρισης της νόσου και μία λύση που διαδίδεται όλο και περισσότερο είναι το τραγούδι.

Το τραγούδι ως θεραπεία

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ames έτρεξαν μια πιλοτική έρευνα για να μελετήσουν την επίδραση του τραγουδιού σε μια μικρή ομάδα ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Η κύρια ερευνήτρια ήταν η Elizabeth Stegemöller, καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η Stegemöller, μελετώντας εδώ και καιρό τη θεραπεία αυτή, έχει ήδη αποδείξει πως το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της αναπνοής. Έχει επίσης δείξει ότι το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει και ως λογοθεραπεία. Τέλος, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ασθενών να καταπίνουν.

Επειδή το τραγούδι απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο των μυών του στόματος και του λαιμού, αυτά τα ευρήματα έχουν νόημα. Όμως, τα πιο πρόσφατα ευρήματα εντοπίζουν επιπλέον οφέλη.

Η έρευνα εστίασε σε μια θεραπευτική ομάδα τραγουδιού, που αποτελείτο από 17 άτομα. Οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό τους παλμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης πριν και μετά τις συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα επίπεδα του άγχους, της θλίψης, του θυμού και της ευτυχίας.

Αν και ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν, σε αυτό το μικρό δείγμα, οι αλλαγές δεν ήταν σημαντικές. Σημειώθηκε πτώση στα επίπεδα του άγχους και της θλίψης μετά τις συναντήσεις.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα συμπτώματα, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές βελτιώσεις σε κάποια κινητικά συμπτώματα που δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα. Συγκεκριμένα, η βραδυκινησία, το τρέμουλο και το περπάτημα ήταν αυτά που βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πώς εξηγούνται όμως τα οφέλη του τραγουδιού;

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες υποθέσεις. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο. Η αγάπη της ορμόνης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του δεσίματος, της οικειότητας με άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει πως μέρος της πτώσης των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τραγούδι μας κάνει να νιώθουμε πιο θετικά, ειδικά όταν τραγουδάμε σε χορωδία. Που σημαίνει ότι και πάλι ευθύνεται η ωκυτοκίνη.

Εκτός από την ωκυτοκίνη, οι επιστήμονες επίσης μελετούν τα επίπεδα των φλεγμονών (δείκτης της εξέλιξης της νόσου) και την νευροπλαστικότητα (πόσο καλά μπορεί ο εγκέφαλος να προσαρμοστεί και να αντιστρέψει οποιαδήποτε βλάβη).

Αναζητούν επίσης απαντήσεις στην καρδιά, για να εξηγήσουν την επίδραση στον καρδιακό παλμό. Το πιθανότερο είναι όμως πως σύντομα το τραγούδι θα συμπεριλαμβάνεται στις οδηγίες αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον.

πηγή : www.enallaktikidrasi.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019