Connect
To Top

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και καθώς επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και ο παγκόσμιος πληθυσμός τους αυξάνεται, αυξάνεται και το ποσοστό της νόσου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο και δυσκολία συντονισμού των κινήσεων. Επίσης, εμφανίζονται μεταπτώσεις της διάθεσης, με συχνά συμπτώματα το άγχος και την κατάθλιψη.

Τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων, αλλά τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η νόσος εξελίσσεται και οι παρενέργειες μπορεί επίσης να επιδεινώνονται. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν μη φαρμακευτικοί τρόποι διαχείρισης της νόσου και μία λύση που διαδίδεται όλο και περισσότερο είναι το τραγούδι.

Το τραγούδι ως θεραπεία

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ames έτρεξαν μια πιλοτική έρευνα για να μελετήσουν την επίδραση του τραγουδιού σε μια μικρή ομάδα ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Η κύρια ερευνήτρια ήταν η Elizabeth Stegemöller, καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η Stegemöller, μελετώντας εδώ και καιρό τη θεραπεία αυτή, έχει ήδη αποδείξει πως το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της αναπνοής. Έχει επίσης δείξει ότι το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει και ως λογοθεραπεία. Τέλος, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ασθενών να καταπίνουν.

Επειδή το τραγούδι απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο των μυών του στόματος και του λαιμού, αυτά τα ευρήματα έχουν νόημα. Όμως, τα πιο πρόσφατα ευρήματα εντοπίζουν επιπλέον οφέλη.

Η έρευνα εστίασε σε μια θεραπευτική ομάδα τραγουδιού, που αποτελείτο από 17 άτομα. Οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό τους παλμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης πριν και μετά τις συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα επίπεδα του άγχους, της θλίψης, του θυμού και της ευτυχίας.

Αν και ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν, σε αυτό το μικρό δείγμα, οι αλλαγές δεν ήταν σημαντικές. Σημειώθηκε πτώση στα επίπεδα του άγχους και της θλίψης μετά τις συναντήσεις.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα συμπτώματα, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές βελτιώσεις σε κάποια κινητικά συμπτώματα που δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα. Συγκεκριμένα, η βραδυκινησία, το τρέμουλο και το περπάτημα ήταν αυτά που βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πώς εξηγούνται όμως τα οφέλη του τραγουδιού;

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες υποθέσεις. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο. Η αγάπη της ορμόνης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του δεσίματος, της οικειότητας με άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει πως μέρος της πτώσης των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τραγούδι μας κάνει να νιώθουμε πιο θετικά, ειδικά όταν τραγουδάμε σε χορωδία. Που σημαίνει ότι και πάλι ευθύνεται η ωκυτοκίνη.

Εκτός από την ωκυτοκίνη, οι επιστήμονες επίσης μελετούν τα επίπεδα των φλεγμονών (δείκτης της εξέλιξης της νόσου) και την νευροπλαστικότητα (πόσο καλά μπορεί ο εγκέφαλος να προσαρμοστεί και να αντιστρέψει οποιαδήποτε βλάβη).

Αναζητούν επίσης απαντήσεις στην καρδιά, για να εξηγήσουν την επίδραση στον καρδιακό παλμό. Το πιθανότερο είναι όμως πως σύντομα το τραγούδι θα συμπεριλαμβάνεται στις οδηγίες αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον.

πηγή : www.enallaktikidrasi.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • TA ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

  Εν όψει του χειμώνα αναζητούμε τροφές και συμπληρώματα που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό… θα ενισχύσουν την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες,...

  Beautiful Life15 Δεκεμβρίου 2018
 • 3 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

  Το να έχεις κινητό τηλέφωνο από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να έχει τα οφέλη του (να σε βρίσκουν οι γονείς σου...

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ

  Πιτυρίδα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που χαρακτηρίζεται από απολέπιση του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι δεν...

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2018
 • ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

  Είτε πας για 1-2 πραγματάκια είτε για να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να περάσεις...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΑ ΠΟΔΙΑ;

  Αν έχετε προσέξει ότι τα πόδια σας είναι σχεδόν πάντοτε κρύα, ακόμα και όταν φοράτε κάλτσες, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ;;;

  Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο είναι για τις περισσότερες, μία από τις πιο απολαυστικές ώρες της ημέρας… Θα σου δώσω όμως ένα...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ

  Υπάρχουν παραπάνω σημάδια από τον πόνο και την κίτρινη όψη δέρματος, ότι το ήπαρ σας δεν είναι υγιές. Ακολουθούν ανεπαίσθητα σημάδια...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  Δυο ουσίες που περιέχονται στον καφέ θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy, αναφέρει...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

  Αν φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους για την υγεία σας… όπως το να τους φοράτε για...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018