Connect
To Top

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Πολλές φορές μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε πάει διακοπές λόγω των υποχρεώσεων και της δουλειάς μας ως ενήλικες. Η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ απαιτητική, με αποτέλεσμα να μην έχουμε το χρόνο που απαιτείται για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν μαθαίνατε ότι το να δουλεύουμε τόσο πολύ και να παραλείπουμε τις ημέρες των διακοπών μας θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας; Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, ανακαλύφθηκε μια κρυφή σύνδεση ανάμεσα στη μακροζωία και στις διακοπές μας.

Οι διακοπές αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τμήματος υγείας από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Κατά της διάρκεια της έρευνας λοιπόν, παρακολουθήθηκαν οι ζωές 1.222 αντρών που είχαν γεννηθεί από το 1919 μέχρι το 1934. Οι συγκεκριμένοι άντρες είχαν μερικά κοινά σημεία. Όλοι δούλευαν ως στελέχη εταιριών και είχαν τουλάχιστον ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή να  προβλήματα χοληστερίνης και/ή καρδιακής πίεσης.

Στο μισό γκρουπ αντρών, δηλαδή περίπου στους 612, δόθηκε μια συγκεκριμένη ιατρική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της μελέτης από το 1974 μέχρι το 2004. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έλαβαν συμβουλές υγείας σύμφωνα με το τι πρέπει να προσέχουν ανάλογα με το ύψος του κινδύνου που είχαν να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο. Όπως το να κάνουν δίαιτα, να γυμναστούν, οδηγίες να κόψουν το κάπνισμα και να λάβουν φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια σε ορισμένες περιπτώσεις. Το υπόλοιπο μισό της ομάδας, δεν έλαβε καμία φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποδείχτηκαν συναρπαστικά. Η ομάδα που δεν έλαβε καμία ιατρική και συμβουλευτική υποστήριξη δεν εμφάνισε καμία μεταβολή, θετική ή αρνητική, στα επίπεδα κινδύνου για πρόωρο θάνατο σύμφωνα με την πιθανή εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι 612 που έλαβαν όμως ιατρική υποστήριξη φανέρωσαν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Εκείνοι που πήγαν τουλάχιστον για τρεις βδομάδες διακοπές καθ όλη τη διάρκεια της μελέτης, είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με εκείνους που πήγαν περισσότερες ημέρες διακοπές.

«Οι ολιγοήμερες διακοπές και οι περισσότερες εργασιακές ώρες είναι συνδεδεμένες με κακές επιπτώσεις στην υγεία και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην θνησιμότητα» είναι ένα από τα συμπεράσματα του Dr. Strandberg, ενός από τους διευθυντές της έρευνας. Ωστόσο, επισημαίνει πως η αιτία και το αποτέλεσμα δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, και οι ελεγχόμενες δοκιμές είναι δύσκολο να γίνουν.

Ένα παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να εννοεί ο Dr. Strandberg είναι η ερώτηση που προέκυψε μέσω της έρευνας. Γιατί η ομάδα που δεν έλαβε κάποια ιατρική συμβουλή δεν παρουσίασε αύξηση στις τιμές θνησιμότητας ανεξάρτητα από το εάν πήγαν διακοπές; Ο Dr. Strandberg και η ομάδα του νομίζουν πως έχουν μια εξήγηση γι αυτό. Για να την καταλάβουμε ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας.

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας

Όταν αγχωνόμαστε, η αδρεναλίνη αυξάνει τους ρυθμούς της αναπνοής μας και τους χτύπους της καρδιάς μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Όταν το στρες είναι συνεχόμενο, το σώμα μας παραμένει σε αυτήν την κατάσταση – υψηλής αδρεναλίνης – και η αρτηριακή πίεση μένει για μεγαλύτερες περιόδους. Όσο περισσότερο επιμένει το στρες, οι άνθρωποι στρέφονται σε άλλους τρόπους αντιμετώπισης όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερφαγία και η απουσία σωματικής δραστηριότητας ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα επίπεδα του άγχους τους.

Αυτές οι συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, παχυσαρκία, σε κακώσεις των αρτηριών. Όλα αυτά, αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Σας ακούγεται οικείο; Αυτή η λίστα των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το στρες μοιάζει πολύ με τους παράγοντες κινδύνου που είχαν οι άντρες στο γκρουπ της έρευνας του Dr. Strandberg.

Τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας

Ο Strandberg συνοψίζει τα αποτελέσματα της έρευνας: «Στην έρευνά μας, οι άντρες που πήγαν λιγότερες διακοπές, δούλεψαν περισσότερο και κοιμήθηκαν λιγότερο από εκείνους που απόλαυσαν μεγαλύτερη περίοδο διακοπών. Αυτός ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να ανατρέψει κάθε ωφέλιμη παρέμβαση». Τελικά, το στρες στις ζωές των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αύξησε τις αρνητικές επιδράσεις στους φυσικούς τους παράγοντες κινδύνου, δίνοντάς τους έτσι μια μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρης θνησιμότητας.

Τι γίνεται όμως με την δεύτερη ερώτηση που προκύπτει σχετικά με το γιατί μόνο στο γκρουπ που έλαβε ιατρικές συμβουλές παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας και όχι στο γκρουπ που δεν έλαβε; Ο Strandberg έχει μία απάντηση και γι αυτό. «Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση από μόνη της μπορεί να επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις στους συγκεκριμένους άντρες, προσθέτοντας έξτρα άγχος στις ζωές τους». Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους μπορεί να αντιστάθμισε τα θετικά αποτελέσματα.

«Μην νομίζετε ότι το να έχουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής θα αντισταθμίσει το γεγονός ότι δουλεύουμε τόσο πολύ και δεν πηγαίνουμε διακοπές», τονίζει ο καθηγητής Strandberg. Οπότε την επόμενη φορά που θα νιώσετε πίεση και άγχος, κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και ξεκινήστε να σχεδιάζετε τις επόμενες διακοπές σας.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

  Ορισμένοι τύποι άσκησης φαίνεται να ωφελούν τους ασθενείς με διαβήτη με διαφορετικούς τρόπους.

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2019
 • ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

  Τα αιθέρια έλαια είναι μια δημοφιλής φυσική επιλογή θεραπείας, κυρίως συμπληρωματική. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν από τη ρινική...

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2019
 • ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΓΙΗΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

  Ο υγιής ρυθμός απώλεια βάρους στην δίαιτα δεν είναι μόνο θέμα «διατροφικού προγράμματος».

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

  Η χειραγώγηση, που αρχίζει συχνά ως επιβίωση ή ως ένστικτο για αυτοσυντήρηση, γίνεται μια παθολογική πράξη εκμετάλλευσης και, στις χειρότερες περιπτώσεις,...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΕ ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ;

  Η διάθεση σας είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές.

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2019
 • ΙΩΣΗ Ή ΓΡΙΠΗ;

  Οι ασθενείς συχνά ρωτούν: Μπορώ μόνος μου να καταλάβω εάν πάσχω από γρίπη ή απλή ίωση του αναπνευστικού συστήματος;

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2019
 • ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

  Το χαμομήλι το πίνουμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε μία κρύα και έντονη ημέρα. Συχνά το συνοδεύουμε με ζάχαρη ή και με...

  Beautiful Life10 Δεκεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΧΥΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  Τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κάπως έτσι φτάνουμε να αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

  Προσπαθούμε τόσο σκληρά να μη χάσουμε τη γυμναστική μας, θέλοντας πάντα να βελτιωνόμαστε και να φτάνουμε τους στόχους μας.

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2019