Connect
To Top

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ

Το καθάρισμα στα αυτιά από το ενοχλητικό κερί είναι μια συνήθεια ρουτίνας, η οποία τις περισσότερες φορές, γίνεται με την χρήση της μπατονέτας.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν η αφαίρεση της κυψελίδας, όπως ονομάζεται επιστημονικά το κερί, δεν γίνεται σωστά , μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημίες στην ακοή.
Τι είναι το κερί στα αυτιά

Επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα και δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών.

Όσο και να θέλουμε να το απομακρύνουμε από τα αυτιά μας, το κερί έχει προστατευτικό ρόλο, αφού τα προφυλάσσει από βρομιές, σκόνη και άλλες ακαθαρσίες.

Στην περίπτωση που χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Πανελλήνιας εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Τότε και μόνον τότε πρέπει να επέμβουμε αφαιρώντας το με μια πετσέτα, ή βαμβάκι.

Στο σημείο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί τονίζοντας ότι ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους μπατονέτες, αφού έτσι είναι δυνατόν να τραυματισθεί σοβαρά το τύμπανο.

Τα ύποπτα σημάδια

Τα ύποπτα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά και τα αυτιά χρειάζονται άμεσα καθάρισμα είναι:

 • Μείωση της ακοής
 • Αίσθημα ότι το αυτί έχει βουλώσει
 • Πόνος και έντονο βουητό

Πότε να πάτε στο γιατρό

Όταν τα αυτιά παράγουν πολύ κερί θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Οι πιο συχνοί μέθοδοι καθαρισμού που ακολουθούν οι ειδικοί είναι:

 • Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο
 • Αναρρόφηση
 • Διακλυσμός, όπου ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω

Στην περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει ο θεράπων γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικές σταγόνες, που βοηθούν στη ρευστοποίηση και, κατ’ επέκταση, στην απομάκρυνση του κεριού.

Εάν επιλέξετε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί στο σπίτι, οι παρακάτω είναι οι πιο ασφαλείς μέθοδοι για να το κάνετε:

Υγρό ύφασμα

Οι μπατονέτες μπορεί να σπρώξουν το κερί βαθύτερα μέσα στο κανάλι του αυτιού. Χρησιμοποιήστε τις μπατονέτες, αλλά μόνο στο εξωτερικό του αυτιού σας ή, ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε απλά να σκουπίσετε την εξωτερική περιοχή και απαλά τις πτυχώσεις του αυτιού με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι.

Μαλακτικό για την κυψελίδα

Πολλά φαρμακεία πωλούν σταγόνες για τα αυτιά, οι οποίες μαλακώνουν το κερί. Αυτές οι σταγόνες είναι συνήθως ένα διάλυμα. Μπορεί να περιέχουν:

 • Ορυκτέλαιο
 • Baby oil
 • Γλυκερίνη
 • Οξυζενέ
 • Αλατούχο διάλυμα

Βάλτε τις σταγόνες στο αυτί σας, περιμένετε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια στραγγίξτε και ξεπλύνετε το αυτί σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία.

Σύριγγα

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να καθαρίσετε τ’ αυτιά σας, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Σε αυτή τη διαδικασία, θα ξεπλύνετε απαλά το κανάλι του αυτιού, χρησιμοποιώντας νερό, ή ένα αλατούχο διάλυμα. Αυτή η μέθοδος είναι συχνά πιο αποτελεσματική αν χρησιμοποιείτε πρώτα και κάποιο είδος μαλακτικού κεριού 15-30 λεπτά πριν χύσετε το διάλυμα με την σύριγγα στο αυτί.

Είναι καλύτερο να θερμάνετε το διάλυμα στη θερμοκρασία του σώματός σας για να αποφύγετε τυχόν ζαλάδα.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019