Connect
To Top

TA 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Μπαίνουμε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης και το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ εξέδωσε τα 7 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η καμπάνια ξεκινά από σήμερα και επικεντρώνεται στη σημασία του εμβολιασμού, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εφησυχασμός του κοινού σχετικά με τη γρίπη.

Από το 2009 και μετά, διαπιστώνεται σταθερή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ενώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της γρίπης.

Ο ΠΟΥ έχει σαν στόχο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο 75% των ατόμων υψηλού κινδύνου, όμως σε ορισμένες από αυτές τις ομάδες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%. Την ίδια ώρα, λιγότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης συνιστούν εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Με αυτά τα δεδομένα, εκδόθηκαν και οι 7 πιο «sos» ερωτήσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

 1. Ποιος χρειάζεται το εμβόλιο;

  Γρίπη μπορούν να κολλήσουν όλοι, αλλά κάποιες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, το εμβόλιο είναι απαραίτητο στις ηλικίες άνω των 65, στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, στις εγκύους μετά το πρώτο τρίμηνο, σε ανοσοκατεσταλμένους και επαγγελματίες υγείας. Κάθε άλλο άτομο μπορεί να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

 2. Είναι τόσο σοβαρή η γρίπη;

  Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να απειλήσει τη ζωή. Κάθε χρόνο, 60 000 άνθρωποι άνω των 65 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

 3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

  Το εμβόλιο είναι το καλύτερο «όπλο» πρόληψης των επιπλοκών της γρίπης. Η αποτελεσματικότητά του είναι διαφορετική κάθε χρόνο, ενώ εξαρτάται από το κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης, από την ηλικία και τη συνολική κατάσταση υγείας κάθε ατόμου. Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι προστατεύει σε ποσοστό 60%

 4. Μπορεί να πάθω γρίπη από το εμβόλιο;

  Είναι εξαιρετικά απίθανο να «κολλήσει» κανείς γρίπη από το εμβόλιο, αφού δεν περιέχει ζωντανό ιό.

 5. Γιατί πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο;

  Ο ιοί που προκαλούν γρίπη συνεχώς μεταλλάσσονται και κάθε χρόνο «κυκλοφορούν» διαφορετικά στελέχη. Αντίστοιχα, τα εμβόλια «επικαιροποιούνται» για να είναι πιο αποτελεσματικά.

 6. Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;

  Ο εμβολιασμός είναι καλύτερο να γίνεται στην αρχή της περιόδου έξαρσης της γρίπης, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

 7. Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

  Τα αντιγριπικά εμβόλια χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 50 χρόνια και έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε χρόνο, το νέο αντιγριπικό εμβόλιο ελέγχεται πριν λάβει άδεια κυκλοφορία.

πηγή: www.omned.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Είναι φυσικό τα δόντια ενός ατόμου να γίνονται λιγότερο λευκά καθώς μεγαλώνει σε ηλικία.

  Beautiful Life21 Μαρτίου 2019
 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019