Connect
To Top

TA 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Μπαίνουμε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης και το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ εξέδωσε τα 7 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η καμπάνια ξεκινά από σήμερα και επικεντρώνεται στη σημασία του εμβολιασμού, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εφησυχασμός του κοινού σχετικά με τη γρίπη.

Από το 2009 και μετά, διαπιστώνεται σταθερή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ενώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της γρίπης.

Ο ΠΟΥ έχει σαν στόχο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο 75% των ατόμων υψηλού κινδύνου, όμως σε ορισμένες από αυτές τις ομάδες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%. Την ίδια ώρα, λιγότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης συνιστούν εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Με αυτά τα δεδομένα, εκδόθηκαν και οι 7 πιο «sos» ερωτήσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

 1. Ποιος χρειάζεται το εμβόλιο;

  Γρίπη μπορούν να κολλήσουν όλοι, αλλά κάποιες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, το εμβόλιο είναι απαραίτητο στις ηλικίες άνω των 65, στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, στις εγκύους μετά το πρώτο τρίμηνο, σε ανοσοκατεσταλμένους και επαγγελματίες υγείας. Κάθε άλλο άτομο μπορεί να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

 2. Είναι τόσο σοβαρή η γρίπη;

  Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να απειλήσει τη ζωή. Κάθε χρόνο, 60 000 άνθρωποι άνω των 65 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

 3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

  Το εμβόλιο είναι το καλύτερο «όπλο» πρόληψης των επιπλοκών της γρίπης. Η αποτελεσματικότητά του είναι διαφορετική κάθε χρόνο, ενώ εξαρτάται από το κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης, από την ηλικία και τη συνολική κατάσταση υγείας κάθε ατόμου. Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι προστατεύει σε ποσοστό 60%

 4. Μπορεί να πάθω γρίπη από το εμβόλιο;

  Είναι εξαιρετικά απίθανο να «κολλήσει» κανείς γρίπη από το εμβόλιο, αφού δεν περιέχει ζωντανό ιό.

 5. Γιατί πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο;

  Ο ιοί που προκαλούν γρίπη συνεχώς μεταλλάσσονται και κάθε χρόνο «κυκλοφορούν» διαφορετικά στελέχη. Αντίστοιχα, τα εμβόλια «επικαιροποιούνται» για να είναι πιο αποτελεσματικά.

 6. Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;

  Ο εμβολιασμός είναι καλύτερο να γίνεται στην αρχή της περιόδου έξαρσης της γρίπης, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

 7. Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

  Τα αντιγριπικά εμβόλια χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 50 χρόνια και έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε χρόνο, το νέο αντιγριπικό εμβόλιο ελέγχεται πριν λάβει άδεια κυκλοφορία.

πηγή: www.omned.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019