Connect
To Top

ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΟΥ

Το γαρύφαλλο είναι ένα σκούρο καφέ, αρωματικό μπαχαρικό που προσθέτει γεύση σε τροφές και ποτά. Μία γενναία ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενδυναμωτική, αλλά μια μικρή ποσότητα ενισχύει και απογειώνει τη γεύση ενός πιάτου. Συνηθίζουμε να το προσθέτουμε σε κρέατα, σούπες, λαχανικά, κέικ και ροφήματα.

Το άρωμα του γαρύφαλλου γίνεται πιο διακριτό στο έλαιό του. Μια χημική ουσία που ονομάζεται ευγενόλη συνιστά το 90% του ελαίου, άρα είναι η κύρια δραστική ουσία, υπεύθυνη για το άρωμα και τη γεύση του γαρίφαλου. Η ευγενόλη δρα ως αναλγητικό στο στόμα, καθώς έχει την ικανότητα να μπλοκάρει προσωρινά τον πόνο, μουδιάζοντας τους ιστούς.

Το γαρύφαλλο έχει έντονη γεύση και λίγο γλυκιά. Σε πολλές συνταγές συνηθίζουμε να το συνδυάζουμε με κανέλα για να το προσθέσουμε σε φαγητό και ποτό. Καθώς το γαρύφαλλο γενικά καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, μία μόνο μερίδα δεν παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Με σημαντική εξαίρεση βέβαια το μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει περίπου το 30% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας.

Έλαιο για τον πονόδοντο

Το έλαιο γαρύφαλλου  εκχυλίζεται από τους καρπούς, τα φύλλα ή τους βλαστούς του φυτού. Το χρώμα του είναι απαλό κίτρινο και πλούσιο σε ευγενόλη. Το έλαιο είναι αρκετά ισχυρότερο από τον καρπό. Δεν πρέπει να καταπίνεται ή να έρχεται σε άμεση επαφή με τα ούλα, τη γλώσσα ή τα χείλη, επειδή μπορεί να βλάψει τους ιστούς που αγγίζει σε μεγάλη ποσότητα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το έλαιο γαρύφαλλου  ανακουφίζει τον πονόδοντο. Μάλιστα πωλείται και στα φαρμακεία. Το γαρύφαλλο εφαρμόζεται άμεσα στο δόντι που πονά χωρίς να αγγίζει το υπόλοιπο στόμα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε με λίγο βαμβάκι. Αν έχετε αντιληφθεί ότι σας ανακουφίζει, να θυμάστε ότι είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο σύντομα. Ορισμένα άτομα εφαρμόζουν το έλαιο γαρίφαλου, αφού το έχουν αραιώσει με ελαιόλαδο, στα ούλα που πονούν. Όμως και πάλι ακόμα κι αν σας ανακουφίζει, χρειάζεται να επισκεφθείτε οδοντίατρο.

Κίνδυνοι του αιθέριου ελαίου

Το γαρύφαλλο θεωρείται ασφαλές προς κατανάλωση σε μέτριες βέβαια ποσότητες. Η εισπνοή καπνού από τσιγάρα γαρίφαλου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να βλάψει τους πνεύμονες. Το έλαιο είναι μια επικίνδυνη ουσία. Μπορεί να κάνει περισσότερα στον οργανισμό μας από το να βλάψει απλά τον ιστό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει κώμα, επιληψία, ηπατικά και νεφρικά προβλήματα. Άλλες βλαβερές επιδράσεις του γαρίφαλου περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, στομαχικό πόνο, διάρροια και ταχυκαρδία.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε το έλαιο μακριά από τα παιδιά, αφού ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στον οργανισμό τους. οι έγκυες και οι λεχώνες είναι καλύτερο να αποφεύγουν τη χρήση του ελαίου και να καταναλώνουν γαρίφαλου σε μικρές φυσιολογικές ποσότητες.

Αντιβακτηριδιακό

Το έλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση κατά ορισμένων βλαβερών βλαβερών βακτηρίων και μυκήτων στην τροφή, αλλά όχι κατά βλαβερών στοματικών βακτηρίων. Βέβαια, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι τα πειράματα που έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο, γίνονται σε εργαστηριακό περιβάλλον και όχι σε πραγματικό τις περισσότερες φορές.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν μάλιστα βρει ότι σε εργαστηριακές συνθήκες ότι το έλαιο γαρύφαλλου καταπολεμά και ορισμένα στοματικά βακτήρια, ελπιδοφόρο σημάδι για το μέλλον. Ίσως οι επιστήμονες στο μέλλον καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο με κύριο συστατικό το έλαιο αυτό.

Η ευγενόλη και οι χρήσεις της

Η ευγενόλη αποτελεί την κύρια δραστική ουσία στο έλαιο γαρύφαλλου  και είναι υπεύθυνη τόσο για τις ευεργετικές, όσο και για τις βλαβερές επιδράσεις του ελαίου. Υπάρχει επίσης στην κανέλα και στο μοσχοκάρυδο.

Η ευγενόλη χρησιμοποιείται σε αρώματα λόγω της έντονης, ιδιαίτερης μυρωδιάς του. Χρησιμοποιείται επίσης ορισμένες φορές από τους οδοντιάτρους για να μουδιάσει τα ούλα ή ως προσωρινό γέμισμα. Ωστόσο, η χρήση της δεν είναι πια τόσο συνηθισμένη στον τομέα της οδοντιατρικής. Τέλος, η ευγενόλη χρησιμοποιείται και ως εντομοκτόνο για την εξολόθρευση εντόμων, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στα σπίτια και στους κήπους. Είναι γρήγορη η δράση της και ασφαλείς για τους ανθρώπους.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019
 • ΠΟΙΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

  Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  Beautiful Life10 Μαρτίου 2019