Connect
To Top

ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΟΥ

Το γαρύφαλλο είναι ένα σκούρο καφέ, αρωματικό μπαχαρικό που προσθέτει γεύση σε τροφές και ποτά. Μία γενναία ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενδυναμωτική, αλλά μια μικρή ποσότητα ενισχύει και απογειώνει τη γεύση ενός πιάτου. Συνηθίζουμε να το προσθέτουμε σε κρέατα, σούπες, λαχανικά, κέικ και ροφήματα.

Το άρωμα του γαρύφαλλου γίνεται πιο διακριτό στο έλαιό του. Μια χημική ουσία που ονομάζεται ευγενόλη συνιστά το 90% του ελαίου, άρα είναι η κύρια δραστική ουσία, υπεύθυνη για το άρωμα και τη γεύση του γαρίφαλου. Η ευγενόλη δρα ως αναλγητικό στο στόμα, καθώς έχει την ικανότητα να μπλοκάρει προσωρινά τον πόνο, μουδιάζοντας τους ιστούς.

Το γαρύφαλλο έχει έντονη γεύση και λίγο γλυκιά. Σε πολλές συνταγές συνηθίζουμε να το συνδυάζουμε με κανέλα για να το προσθέσουμε σε φαγητό και ποτό. Καθώς το γαρύφαλλο γενικά καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, μία μόνο μερίδα δεν παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Με σημαντική εξαίρεση βέβαια το μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει περίπου το 30% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας.

Έλαιο για τον πονόδοντο

Το έλαιο γαρύφαλλου  εκχυλίζεται από τους καρπούς, τα φύλλα ή τους βλαστούς του φυτού. Το χρώμα του είναι απαλό κίτρινο και πλούσιο σε ευγενόλη. Το έλαιο είναι αρκετά ισχυρότερο από τον καρπό. Δεν πρέπει να καταπίνεται ή να έρχεται σε άμεση επαφή με τα ούλα, τη γλώσσα ή τα χείλη, επειδή μπορεί να βλάψει τους ιστούς που αγγίζει σε μεγάλη ποσότητα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το έλαιο γαρύφαλλου  ανακουφίζει τον πονόδοντο. Μάλιστα πωλείται και στα φαρμακεία. Το γαρύφαλλο εφαρμόζεται άμεσα στο δόντι που πονά χωρίς να αγγίζει το υπόλοιπο στόμα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε με λίγο βαμβάκι. Αν έχετε αντιληφθεί ότι σας ανακουφίζει, να θυμάστε ότι είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο σύντομα. Ορισμένα άτομα εφαρμόζουν το έλαιο γαρίφαλου, αφού το έχουν αραιώσει με ελαιόλαδο, στα ούλα που πονούν. Όμως και πάλι ακόμα κι αν σας ανακουφίζει, χρειάζεται να επισκεφθείτε οδοντίατρο.

Κίνδυνοι του αιθέριου ελαίου

Το γαρύφαλλο θεωρείται ασφαλές προς κατανάλωση σε μέτριες βέβαια ποσότητες. Η εισπνοή καπνού από τσιγάρα γαρίφαλου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να βλάψει τους πνεύμονες. Το έλαιο είναι μια επικίνδυνη ουσία. Μπορεί να κάνει περισσότερα στον οργανισμό μας από το να βλάψει απλά τον ιστό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει κώμα, επιληψία, ηπατικά και νεφρικά προβλήματα. Άλλες βλαβερές επιδράσεις του γαρίφαλου περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, στομαχικό πόνο, διάρροια και ταχυκαρδία.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε το έλαιο μακριά από τα παιδιά, αφού ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στον οργανισμό τους. οι έγκυες και οι λεχώνες είναι καλύτερο να αποφεύγουν τη χρήση του ελαίου και να καταναλώνουν γαρίφαλου σε μικρές φυσιολογικές ποσότητες.

Αντιβακτηριδιακό

Το έλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση κατά ορισμένων βλαβερών βλαβερών βακτηρίων και μυκήτων στην τροφή, αλλά όχι κατά βλαβερών στοματικών βακτηρίων. Βέβαια, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι τα πειράματα που έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο, γίνονται σε εργαστηριακό περιβάλλον και όχι σε πραγματικό τις περισσότερες φορές.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν μάλιστα βρει ότι σε εργαστηριακές συνθήκες ότι το έλαιο γαρύφαλλου καταπολεμά και ορισμένα στοματικά βακτήρια, ελπιδοφόρο σημάδι για το μέλλον. Ίσως οι επιστήμονες στο μέλλον καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο με κύριο συστατικό το έλαιο αυτό.

Η ευγενόλη και οι χρήσεις της

Η ευγενόλη αποτελεί την κύρια δραστική ουσία στο έλαιο γαρύφαλλου  και είναι υπεύθυνη τόσο για τις ευεργετικές, όσο και για τις βλαβερές επιδράσεις του ελαίου. Υπάρχει επίσης στην κανέλα και στο μοσχοκάρυδο.

Η ευγενόλη χρησιμοποιείται σε αρώματα λόγω της έντονης, ιδιαίτερης μυρωδιάς του. Χρησιμοποιείται επίσης ορισμένες φορές από τους οδοντιάτρους για να μουδιάσει τα ούλα ή ως προσωρινό γέμισμα. Ωστόσο, η χρήση της δεν είναι πια τόσο συνηθισμένη στον τομέα της οδοντιατρικής. Τέλος, η ευγενόλη χρησιμοποιείται και ως εντομοκτόνο για την εξολόθρευση εντόμων, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στα σπίτια και στους κήπους. Είναι γρήγορη η δράση της και ασφαλείς για τους ανθρώπους.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019