Connect
To Top

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Με τη μέρα να μικραίνει όλο και περισσότερο, με τις θερμοκρασίες που αργά και σταδιακά μειώνονται,  νιώθουμε ότι η μελαγχολία του φθινοπώρου είναι αναπόφευκτη.

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, πολλοί από εμάς νιώθουμε μια αλλαγή στη διάθεση κατά τη διάρκεια των πιο κρύων, σκοτεινών ημερών του χειμώνα.

Μπορεί να νιώθουμε περισσότερο λήθαργο και υπνηλία, σαν να μην έχουμε ενέργεια. Αν και μπορεί να είμαστε πιο άκεφοι απ’ ό,τι συνήθως, η μελαγχολία του φθινοπώρου δεν εμποδίζει την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Εντούτοις, αν παρατηρείτε ότι τα συμπτώματα και η έλλειψη διάθεσης επιμένουν και επηρεάζουν όλες τις πλευρές της ζωής σας – από την εργασία μέχρι και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις – μπορεί να αντιμετωπίζετε εποχιακή κατάθλιψη. Η εποχιακή κατάθλιψη είναι ένας επαναλαμβανόμενος τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές των εποχών. Ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο και επιμένει και τους χειμερινούς μήνες.

Η εποχιακή κατάθλιψη είναι περίπλοκη από την απλή αδιαθεσία και τη μελαγχολία, κάτι παραπάνω από το να θέλουμε απλά να περάσουμε το σαββατόβραδό μας μέσα. Και είναι κάτι περισσότερο από το να προσμένουμε με ανυπομονησία τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να κάνει δυσλειτουργική και δυσβάσταχτη την καθημερινότητα των ανθρώπων που την εμφανίζουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά σημάδια της φθινοπωρινής μελαγχολίας είναι γενικά η θλίψη και η έλλειψη ενέργειας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Δυσκολία στον ύπνο

– Νιώθουμε λιγότερο κοινωνικοί

– Δυσκολευόμαστε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες

Από την άλλη πλευρά, τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ο πολύς ύπνος και η υπερφαγία. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης αποτελούν:

– Καθημερινή αδιαθεσία, καταθλιπτικά συναισθήματα

– Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουμε

– Απομόνωση από φίλους και οικογένεια

– Δυσκολία συγκέντρωσης και απόδοσης στην εργασία

– Συνεχής αίσθηση κόπωσης και λήθαργος

– Απόγνωση για το μέλλον

– Αυτοκτονικοί ιδεασμοί

Η δύναμη του ήλιου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κύρια αιτία τόσο της φθινοπωρινής μελαγχολίας, όσο και της εποχιακής κατάθλιψης είναι τα χαμηλά επίπεδα φυσικού φωτός κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Το λιγότερο φυσικό φως μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στον οργανισμό μας:

– Πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση

– Διαταράξεις στον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος ελέγχει τον κύκλο αφύπνισης – ύπνου

– Μεταβολές στη μελατονίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται τόσο με τη διάθεση, όσο και με τον ύπνο

Τρόποι αντιμετώπισης της φθινοπωρινής μελαγχολίας

Αν και τα συμπτώματα τόσο της μελαγχολίας, όσο και της εποχιακής κατάθλιψης μπορεί να εξασθενούν την άνοιξη, είναι καλύτερο να μην υποφέρετε σιωπηλά και παθητικά, αλλά να δοκιμάσετε να αλλάξετε έστω και τη διάθεσή σας.

– Φως: Είναι σημαντικό να βγαίνετε έξω τις μέρες που ο ήλιος λάμπει. Εκμεταλλευτείτε το σαββατοκύριακο για μια βόλτα στην εξοχή ή στο κοντινότερο σας πάρκο. Η έκθεση στο φυσικό φως θα βοηθήσει την έκκριση περισσότερης σεροτονίνης και τη συνολική σας διάθεση.

– Άσκηση: Οι έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς την ισχυρή σύνδεση άσκησης – ψυχικής υγείας, ειδικά για όσους ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη και άγχος. Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί συστήνουν άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία εκτός των αντικαταθλιπτικών. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες, που και οι δύο με τη σειρά του επηρεάζουν τη διάθεση.

– Γνωστική – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία: Μία πρόσφατη έρευνα στην American Journal of Psychiatry επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση ψυχοθεραπείας μπορεί να έχει πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ακόμα και σε σύγκριση με την έκθεση στον ήλιο. Εντούτοις, και οι άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα.

– Φαρμακευτική αγωγή: Αν οι πιο συμβατικές θεραπείες δεν παρέχουν αρκετή ανακούφιση, ίσως χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν και το πιθανότερο είναι να μη χρειάζεστε την αγωγή όσο πλησιάζει η άνοιξη, χρειάζεται να το επικοινωνήσετε στον γιατρό σας. Η φαρμακευτική αγωγή τονίζουμε πως συνήθως χορηγείται σε βαριές περιπτώσεις εποχιακές κατάθλιψης και όχι στην φθινοπωρινή μελαγχολία.

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019