Connect
To Top

ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ: ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

Τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή είναι γνωστά όταν πρόκειται για την προστασία του παχέος εντέρου, αλλά είναι ασαφές ποια συγκεκριμένα στοιχεία της διατροφής αυτής είναι τα πιο υγιεινά.

Τώρα μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ESMO (European Society for Medical Oncology) για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, στη Βαρκελώνη, αναδεικνύει ποια συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχουν το μεγαλύτερο όφελος για το παχύ έντερο: τα ψάρια, τα φρούτα και η απουσία αναψυκτικών είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα.

“Διαπιστώσαμε ότι καθεμιά απ’ αυτές τις τρεις επιλογές σχετίζονται με πάνω από 30% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης προχωρημένης προκαρκινικής αλλοίωσης στο παχύ έντερο, συγκριτικά με άτομα που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Μεταξύ όσων εφάρμοζαν αυτούς τους τρεις κανόνες, το όφελος ήταν σχεδόν 80% μείωση του κινδύνου των προκαρκινικών αλλοιώσεων”, ανέφερε η Naomi Fliss Isakov από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ.

Ψάρια, φρούτα και απουσία αναψυκτικών

Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, ο εντοπισμός των στοιχείων της δίαιτας που είναι πιο επωφελής, δεν είναι εύκολη.

Οι ερευνητές, μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόηση, κατάφεραν να εντοπίσουν ορισμένα στοιχεία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών, πουλερικών καθώς επίσης και με βάση την αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά – ως γνωστόν τα μονοακόρεσα λιπαρά είναι υψηλά στη μεσογειακή διατροφή λόγω της κατανάλωσης του ελαιολάδου. Από την άλλη μεριά, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μικρή μόνο κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν καθαρές κολονοσκοπήσεις, όσοι είχαν προχωρημένου σταδίου πολύποδες ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 1,9 έναντι 4,5). Το συμπέρασμα ήταν πως όσο πιο πιστά τηρούσε κανείς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να έχει πολύποδες προχωρημένου σταδίου στο παχύ έντερο.

Αφού συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο εκπρόσωπος του ESMO, Dirk Arnold, από το Ινστιτούτο CUF de Oncologia της Λισαβόνας της Πορτογαλίας, δήλωσε: “Aυτή η μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη επιβεβαιώνει με εντυπωσιακό τρόπο την υπόθεση της συσχέτισης των ορθοκολικών πολύποδων με τη διατροφή. Το εύρημα συμβαδίζει με άλλα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις, όπως τα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καρυδιών και τα συμπληρώματα της βιταμίνης D. Εν τούτοις, παραμένει ασαφές αν αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με μειωμένη θνησιμότητα. Παρά την έλλειψη αυτής της πληροφορίας, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία”.

πηγή: http://www.healthyliving.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ…ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ…

  Το ξέρουμε ότι η ενυδάτωση του οργανισμού είναι κλειδί για καλή υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ενδυνάμωση του...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • Ο ΧΟΡΟΣ ΟΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

  Η κίνηση του σώματος στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

  Η τάση χρήσης των φυτών δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται για μια αρχαία πρακτική την οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν σε όλο...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

  Ίσως κάποια πράγματα που σας προβληματίζουν είναι ενδείξεις ότι όλα πηγαίνουν καλά.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019