Connect
To Top

ΠΑΥΛΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ-ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: ΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ποιες τοπικές ουσίες αποφεύγουμε σε φαρμακευτικές κρέμες και καλλυντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Παρόλο που η συστηματική απορρόφηση των τοπικά χορηγούμενων σκευασμάτων είναι μικρή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποσότητα που εφαρμόζεται, η έκταση και το σημείο του σώματος, σε περίπτωση εγκυμοσύνης κάποια συστατικά φαρμάκων και καλλυντικών απαγορεύονται.

ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Η ρετινόλη (retin A, retinyl palmitate) είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται στις αντιγηραντικές κρέμες. Παρόλο που οι διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου έχουν διαπιστωθεί μόνο με τη συστηματική χορήγηση ρετινοειδών, συστήνεται η διακοπή των καλλυντικών που τα περιέχουν. Οι περισσότερες βραδινές αντιγηραντικές κρέμες έχουν ρετινόλη. Στη διάρκεια της κύησης μπορούν να αντικατασταθούν με υδατικές κρέμες.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Οι έγκυες πρέπει να φορούν αντηλιακό καθώς η κύηση προδιαθέτει σε μέλασμα, δηλαδή σκούρους «λεκέδες» στο πρόσωπο. Τα αντηλιακά που είναι κατάλληλα για την εγκυμοσύνη είναι αυτά με φυσικά φίλτρα. Παρόλο που το ζήτημα για τα χημικά φίλτρα είναι αμφιλεγόμενο καλό είναι να αποφεύγονται καθώς υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εμβρύου.

ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΒΕΝΖΟŸΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΟΞΥ

Οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση των ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ακμής κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι θεραπείες με φάρμακα όπως η ισοτρετινοϊνη απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα τοπικά σκευάσματα με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και σαλικυλικό οξύ όταν χορηγούνται στη σωστή δοσολογία δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά ωστόσο συνήθως διακόπτεται η χρήση τους προληπτικά.

ΥΔΡΟΚΙΝΟΝΗ

Η υδροκινόνη αποτελεί συστατικό λευκαντικών κρεμών για τους σκούρους λεκέδες του δέρματος. Η χρήση της κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συστήνεται γιατί η ουσία αυτή, εφαρμοζόμενη τοπικά, απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό.

PARABENS

Τα parabens αποτελούν συστατικά πολλών καλλυντικών, αν και τελευταία όλο και πιο πολλά προϊόντα δεν τα περιέχουν (parabens free). Το θέμα με αυτά τα συστατικά είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές ορμονών και ότι παρουσιάζουν πολύ υψηλό ποσοστό απορρόφησης από το σώμα μας. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η έκθεση σε BPA (ένας τύπος paraben) κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέθηκε με αυξημένα ποσοστά αποβολών, μικρό βάρος γέννησης, διαταραχές ανάπτυξης του εμβρύου και προβλήματα συμπεριφοράς.

ΑΛΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Η χρήση των αλάτων αλουμινίου σε αντιιδρωτικά προϊόντα υφίσταται κριτική εδώ και πολλά χρόνια καθώς έχει συνδεθεί με τη νόσο Alzheimer και τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο τα δεδομένα παραμένουν αμφιλεγόμενα.

Η χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων στα οποία η συγκέντρωση των αλάτων αλουμινίου είναι 15-30% απαγορεύεται στην κύηση. Η χρήση κοινών αποσμητικών επιτρέπεται καθώς η συγκέντρωση των αλάτων αλουμινίου σε αυτά είναι πολύ μικρή (3-5%). Επιπλέον, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα εντελώς ελεύθερα αλάτων αλουμινίου.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Η συνήθης πεποίθηση είναι ότι είναι φυτικό είναι και καλό, αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι αθώα στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Το φασκόμηλο και το γιασεμί έχουν συσχετιστεί με συσπάσεις και το δεντρολίβανο με αιμορραγίες και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα παραπάνω ισχύουν για τα καθαρά αιθέρια έλαια. Αυτά που περιέχονται σε κρέμες ή σαμπουάν είναι πολύ αραιωμένα και δεν δημιουργούν προβλήματα.

 

Παυλίνα Στόγιου – Αθανασιάδη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Π. Κωστοπούλου 6
Σέρρες
23210 51129

 

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ…ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ…

  Το ξέρουμε ότι η ενυδάτωση του οργανισμού είναι κλειδί για καλή υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ενδυνάμωση του...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • Ο ΧΟΡΟΣ ΟΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

  Η κίνηση του σώματος στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

  Η τάση χρήσης των φυτών δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται για μια αρχαία πρακτική την οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν σε όλο...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

  Ίσως κάποια πράγματα που σας προβληματίζουν είναι ενδείξεις ότι όλα πηγαίνουν καλά.

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019