Connect
To Top

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΩΙΝΟ

Δώστε απόλαυση και ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας σας με ένα πλήρες πρωινό γεύμα.

Το πρωινό στη χώρα μας αποτελεί σίγουρα το πιο παραμελημένο απ’ όλα τα γεύματα της ημέρας. Θυμάμαι πως όταν ήμουν έφηβος το πρωινό μου, καθώς και αυτό των περισσότερων φίλων μου, αποτελούνταν από πολύ μικρή ποικιλία τροφίμων σε εναλλαγές όπως γάλα ή χυμό, ψωμί ή φρυγανιά με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, βουτήματα, κέικ και διάφορα παρεμφερή. Αρκεί μόνο να φέρουμε στο μυαλό μας την κλασική φράση «ήπιες το γάλα σου;» για να διαπιστώσουμε πόσο φτωχό σε ποικιλία ειδών ήταν κάποτε το πρωινό μας.

Αν και τα παραπάνω είδη συνθέτουν ένα υποτυπώδες διαιτολόγιο πρωινού γεύματος το οποίο κατανάλωναν και καταναλώνουν ακόμη οι περισσότεροι από εμάς, αρκετοί αρέσκονταν και αρέσκονται στο να «διαφημίζουν» ότι το πρωινό τους δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν καφέ! Παρ’ όλα αυτά, ανακαλύπτοντας τα οφέλη του πρωινού γεύματος, αυτές οι συνήθειές μας σιγά-σιγά αλλάζουν.

Η διατροφική αξία του πρωινού
Το πρωινό, όπως μας ενημερώνουν και οι διαιτολόγοι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Το σώμα μας, έχοντας μείνει χωρίς τροφή κατά τις ώρες του βραδινού ύπνου, αναζητά επίμονα τα τρόφιμα-καύσιμα, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες των πρώτων ωρών της ημέρας. Ταυτόχρονα, με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας έρχονται επίσης η ευεξία και η ευδιαθεσία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμες είναι για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας με αισιοδοξία. Και ας μην ξεχνάμε και το εξής σημαντικό: με τους έντονους ρυθμούς που ζούμε σήμερα, το πρωινό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για οικογενειακή συνεύρεση, που γίνεται όλο και δυσκολότερη τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Αναβαθμίζοντας το πρωινό γεύμα
Όλα τα παραπάνω είναι οφέλη του πρωινού γεύματος, που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τη γαστρονομία. Παρουσιάζει το πρωινό γεύμα γαστρονομικό ενδιαφέρον; Φυσικά και ναι. Ας μην ξεχνάμε πως η γαστρονομία γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να καταναλώσει τροφή για να επιβιώσει. Έχοντας ήδη αναφέρει πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο γεύμα για τον άνθρωπο, είναι σχεδόν αυτονόητο πως το ενδιαφέρον γύρω από τα μαγειρικά δρώμενα του είναι αρκετά μεγάλο. Θα συμφωνήσουν γι’ αυτό όσοι από εμάς έχουν βρεθεί σε πρωινούς μπουφέδες ονομαστών ξενοδοχείων ή ακόμα και σε εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό à la carte. Έχοντας ζήσει την εμπειρία ως πελάτης αλλά και ως μάγειρας, γνωρίζω καλά τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που μας προκαλούν αυτού του είδους τα πρωινά. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως όλα τα είδη είναι λαχταριστά και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε! Βέβαια, για να συμβεί αυτό, είναι αυτονόητο πως η ποικιλία των εδεσμάτων θα πρέπει να είναι κατά πολύ πλουσιότερη και ενδιαφέρουσα απ’αυτή που περιγράψαμε προηγουμένως.

Τι επιλογές έχουμε;
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα είδη των εδεσμάτων που συνηθίζονται στο τραπέζι του πρωινού και αμέσως μετά θα δώσουμε κάποιες συνταγές για ιδιαίτερα είδη πρωινού. Ο παρακάτω κατάλογος αποτελεί μια αναφορά στα περισσότερα είδη που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε για πρωινό. Σίγουρα, όμως, δεν είναι εξαντλητικός. Μόνο αν σκεφτούμε τοπικά προϊόντα και παρασκευές διαπιστώνουμε την τεράστια ποικιλία των ειδών πρωινού από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε, ώστε να εμπλουτίσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας…

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις