Connect
To Top

ΕΞΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ

Κρύο, γρίπη, αλλεργίες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σας κάνουν  να φτερνιστείτε. Το φτέρνισμα είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο. μερικών άνθρωπων είναι δυνατο και έντονο, ενώ μερικοί είναι σχετικά ήσυχοι όταν φτερνίζονται. Είναι απλώς ένα αντανακλαστικό και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία διασκεδαστικά που μάλλον δεν γνωρίζετε.

Το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε

Τώρα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το φτέρνισμα και αυτό είναι ένα από αυτά. Ναι, το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα φτέρνισμα μπορεί να «τρέξει» περίπου με 100 μίλια την ώρα.

Το φτέρνισμα μπορεί να στείλει τα μικρόβια πραγματικά –πολύ- μακριά

Όταν φτερνίζεστε, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν από μια ακτίνα 1 έως 10 μέτρα μακριά. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί και στέκεστε κοντά του, καλύτερα να πάτε 10 μέτρα μακριά πριν τα μικρόβια σας χτυπήσουν στο πρόσωπο.

Η ηλιοφάνεια κάνει κάποιους ανθρώπους να φτερνίζονται

Ναι, αυτό που πρέπει να ξέρετε για το φτέρνισμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φτερνίζονται στο φως του ήλιου. Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της ίριδας του ματιού μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ’ επέκταση το φτέρνισμα. Αυτό ονομάζεται φωτικό φτέρνισμα.

Ως αντανακλαστικό, τα μάτια σας κλείνουν

Δεν μπορείτε να φτερνίζεστε με τα μάτια σας ανοιχτά. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Όταν φτερνίζεστε, τα μάτια σας θα κλείσουν ακούσια. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε, δεν μπορείτε.

Η καρδιά σας δεν θα σταματήσει όταν φτερνίζεστε

Λοιπόν, ενώ υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η καρδιά σας πάει πιο γρήγορα όταν φτερνίζεστε, η αλήθεια είναι ότι ο καρδιακός ρυθμός σας επιβραδύνεται λίγο όταν φτερνίζεστε αλλά δεν σταματά. Ναι, δεν θα πεθάνετε ούτε για λίγο όταν φτερνίζεστε.

Η διακοπή ενός φτερνίσματος μπορεί να είναι επιβλαβής

Εάν ένα φτέρνισμα είναι στα μισά του δρόμου από τη μύτη σας, μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε πίσω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τα εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, πρόβλημα στο τύμπανο των αυτιών και στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

πηγή: www.itronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019