Connect
To Top

Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο των χρόνιων παθήσεων και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και επιτυχημένης γήρανσης έχει δείξει μια ανομοιογένεια στις μελέτες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει είτε έλλειψη, είτε ασθενή ανεξάρτητη συσχέτιση με τη φυσική δραστηριότητας και την επιτυχή γήρανση. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με την επιτυχή γήρανση.

Η σαφής κατανόηση των συσχετισμών μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και επιτυχημένης γήρανση, είναι ουσιαστικής σημασίας για την προετοιμασία αποτελεσματικών μέτρων προώθησης της υγείας.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports υποστηρίζει ότι οι ηλικιωμένοι που αθλούνται περισσότερο από το συνιστώμενο έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας πάθησης.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead παρακολούθησαν 1.584 Αυστραλούς, άνω των 49 ετών, για πάνω από 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των μέτριων ή έντονων δραστηριοτήτων τους. Οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των συνολικών μεταβολικών ισοδυνάμων (METs) της δραστηριότητας ανά εβδομάδα.

Το μεταβολικό ισοδύναμο (MET) είναι μια μονάδα που εκτιμά την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας. Το MET μπορεί να εκφραστεί με μονάδες οξυγόνου ή θερμίδων. Κατά την ηρεμία, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 1 ΜΕΤ το λεπτό. Στα 2 ΜΕΤ χρησιμοποιούνται διπλάσιες θερμίδες ανά λεπτό σε σχέση με την κατάσταση ηρεμίας. Για παράδειγμα:

 • 1 ΜΕΤ ανά λεπτό ισοδυναμεί με το να κάθεται κανείς μπροστά στην τηλεόραση,
 • 2,9 ΜΕΤ ανά λεπτό ισοδυναμούν με περπάτημα 4 χλμ την ώρα,
 • 3,6 ΜΕΤ ανά λεπτό ισοδυναμούν με με περπάτημα 5,5 χλμ την ώρα.

Κάτω από 3 ΜΕΤ η δραστηριότητα θεωρείται μικρής έντασης, μεταξύ 3 και 6 ΜΕΤ θεωρείται μέτριας έντασης και πάνω από 6 ΜΕΤ θεωρείται έντονη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 600 μεταβολικά ισοδύναμα σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, δηλαδή 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

Καλύτερη η περισσότερη άσκηση

Στην παρούσα μελέτη, τα άτομα που γυμνάζονταν έντονα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γλιτώσουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή νόσο, τη στηθάγχη, τον καρκίνο και τον διαβήτη και να έχουν άριστη σωματική και πνευματική υγεία, 10 χρόνια αργότερα.

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι πάνω από 5.000 μεταβολικά ισοδύναμα στην εβδομάδα έχουν τη μέγιστη μείωση ως προς τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ελεύθεροι νόσων και πλήρως λειτουργικοί. Τα δεδομένα αυτά ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα μιας πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης η οποία έδειξε ότι ένα υψηλότερο επίπεδο συνολικής σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία να εμφανίζονται σε επίπεδο δραστηριότητας 3.000-4.000 MET την εβδομάδα.

Οι μηχανισμοί στους οποίους οφείλεται η επίδραση υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στη γήρανση παραμένουν ασαφείς. Ένας υποθετικός μηχανισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις φλεγμονώδεις οδούς. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συσχετίζεται με παρατεταμένα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στους ηλικιωμένους. Περαιτέρω, φλεγμονή χαμηλής βαθμίδας έχει συνδεθεί με πολλά από τα συστατικά της επιτυχημένης γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων νόσων, της κατάθλιψης, της γνωσιακής παρακμής, της σαρκοπενίας και της αναπηρίας. Είναι επίσης γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει το μήκος των τελομερών και άρα επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Πηγή: www.healhtyliving.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019