Connect
To Top

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΦΕ

Οι παρενέργειες της πολύ καφεΐνης μπορεί να είναι αρκετά έντονες. Εδώ προσδιορίζουμε τις συχνότερες επιδράσεις του εθισμού στον καφέ, που μακροπρόθεσμα βλάπτουν την υγεία μας.

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ καφέ

Νιώθουμε άγχος

Όταν σκεφτόμαστε ξανά και ξανά ένα επερχόμενο γεγονός ή μια προθεσμία, συχνά νιώθουμε την επιθυμία να πιούμε μία ζεστή κούπα καφέ. Κι όμως, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας συστήνει τα άτομα που εμφανίζουν έντονο άγχος να αποφεύγουν την καφεΐνη. Γιατί; Ο πολύς καφές μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του άγχους, είτε στερώντας μας ύπνο, είτε πυροδοτώντας την απόκριση μάχης – φυγής.

Στομαχικός πόνος

Μπορεί να συσχετίζετε τον στομαχικό πόνο με την κακή ποιότητα φαγητού ή με τις κράμπες της περιόδου. Είναι καλύτερα να προσθέσετε και το πρωινό σας ρόφημα σε αυτή τη λίστα. Ευρωπαίοι επιστήμονες συμπέραναν ότι ορισμένες ουσίες στον καφέ ενεργοποιούν την έκκριση στομαχικού οξέος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αδρανοποιήσει το οξύ βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υποπτεύεστε ότι ο καφές επηρεάζει αρνητικά το στομάχι σας, εξετάστε την περίπτωση να αλλάξετε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ.

Συχνές ταχυκαρδίες

Η αίσθηση ότι η καρδιά μας χτυπά γρήγορα είναι λίγο τρομακτική. Νιώθουμε σαν να προσπαθεί να αποδράσει από το στήθος μας. Αυτές οι ταχυκαρδίες συχνά προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, νικοτίνης, ακόμα και αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχυκαρδίες οδηγούν σε ζαλάδες, ακόμα και λιποθυμίες. Δυστυχώς, η καλύτερη λύση είναι να αποφύγουμε τελείως τον καφέ σε τέτοια περίπτωση.

Εμφανίζουμε διάρροια

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μας βοηθά στο ζήτημα της τουαλέτας, χάρη στις καθαρτικές του ιδιότητες. Αν καταναλώσουμε πάνω από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, όμως, μπορεί να εμφανίσουμε και διάρροια, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Λειτουργικών Γαστρεντερικών Διαταραχών. Αν νιώθετε ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς, προτείνεται σταδιακή διακοπή της καφεΐνης.

Δυσκολία στον ύπνο

Η αϋπνία είναι ένα αρκετά άμεσο σημάδι κατανάλωσης πολύ καφέ. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο καφές δεν επιδρά με κανέναν άλλο τρόπο πάνω σας, αυτό το νόστιμο ρόφημα σίγουρα θα διαταράξει τον κύκλο ύπνου σας σε μεγάλες ποσότητες. Η καφεΐνη μένει στο σύστημα για σχεδόν 14 ώρες, αυξάνει τον αριθμό των φορών που μένετε ξύπνιοι το βράδυ και μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, δοκιμάστε να καταναλώνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μέχρι το μεσημέρι το αργότερο.

Τρέμουλο

Ο καφές προκαλεί εγρήγορση, αλλά ορισμένες φορές αυτή η αίσθηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και παύει να είναι θετική. Εδώ είναι που εμφανίζεται και το τρέμουλο. Η καφεΐνη (υπερ) διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παραλείπουμε το τέταρτο φλιτζάνι καφέ μέσα στην ίδια μέρα.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, βοηθώντας ακόμα και την επίδραση των αναλγητικών φαρμάκων. Γι’ αυτό η καφεΐνη αρκετές φορές συνοδεύει την παρακεταμόλη. Εντούτοις, αν πίνουμε πολύ καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν 500 mg καφεΐνης ή κατά μέσο όρο πέντε φλιτζάνια), αναπτύσσουμε έντονο πρόβλημα εθισμού και τα συμπτώματα της στέρησης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και κόπωση. Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πιθανές πηγές στη διατροφή σας.

πηγή: www.enallaktikhdrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019