Connect
To Top

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΦΕ

Οι παρενέργειες της πολύ καφεΐνης μπορεί να είναι αρκετά έντονες. Εδώ προσδιορίζουμε τις συχνότερες επιδράσεις του εθισμού στον καφέ, που μακροπρόθεσμα βλάπτουν την υγεία μας.

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ καφέ

Νιώθουμε άγχος

Όταν σκεφτόμαστε ξανά και ξανά ένα επερχόμενο γεγονός ή μια προθεσμία, συχνά νιώθουμε την επιθυμία να πιούμε μία ζεστή κούπα καφέ. Κι όμως, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας συστήνει τα άτομα που εμφανίζουν έντονο άγχος να αποφεύγουν την καφεΐνη. Γιατί; Ο πολύς καφές μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του άγχους, είτε στερώντας μας ύπνο, είτε πυροδοτώντας την απόκριση μάχης – φυγής.

Στομαχικός πόνος

Μπορεί να συσχετίζετε τον στομαχικό πόνο με την κακή ποιότητα φαγητού ή με τις κράμπες της περιόδου. Είναι καλύτερα να προσθέσετε και το πρωινό σας ρόφημα σε αυτή τη λίστα. Ευρωπαίοι επιστήμονες συμπέραναν ότι ορισμένες ουσίες στον καφέ ενεργοποιούν την έκκριση στομαχικού οξέος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αδρανοποιήσει το οξύ βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υποπτεύεστε ότι ο καφές επηρεάζει αρνητικά το στομάχι σας, εξετάστε την περίπτωση να αλλάξετε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ.

Συχνές ταχυκαρδίες

Η αίσθηση ότι η καρδιά μας χτυπά γρήγορα είναι λίγο τρομακτική. Νιώθουμε σαν να προσπαθεί να αποδράσει από το στήθος μας. Αυτές οι ταχυκαρδίες συχνά προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, νικοτίνης, ακόμα και αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχυκαρδίες οδηγούν σε ζαλάδες, ακόμα και λιποθυμίες. Δυστυχώς, η καλύτερη λύση είναι να αποφύγουμε τελείως τον καφέ σε τέτοια περίπτωση.

Εμφανίζουμε διάρροια

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μας βοηθά στο ζήτημα της τουαλέτας, χάρη στις καθαρτικές του ιδιότητες. Αν καταναλώσουμε πάνω από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, όμως, μπορεί να εμφανίσουμε και διάρροια, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Λειτουργικών Γαστρεντερικών Διαταραχών. Αν νιώθετε ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς, προτείνεται σταδιακή διακοπή της καφεΐνης.

Δυσκολία στον ύπνο

Η αϋπνία είναι ένα αρκετά άμεσο σημάδι κατανάλωσης πολύ καφέ. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο καφές δεν επιδρά με κανέναν άλλο τρόπο πάνω σας, αυτό το νόστιμο ρόφημα σίγουρα θα διαταράξει τον κύκλο ύπνου σας σε μεγάλες ποσότητες. Η καφεΐνη μένει στο σύστημα για σχεδόν 14 ώρες, αυξάνει τον αριθμό των φορών που μένετε ξύπνιοι το βράδυ και μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, δοκιμάστε να καταναλώνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μέχρι το μεσημέρι το αργότερο.

Τρέμουλο

Ο καφές προκαλεί εγρήγορση, αλλά ορισμένες φορές αυτή η αίσθηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και παύει να είναι θετική. Εδώ είναι που εμφανίζεται και το τρέμουλο. Η καφεΐνη (υπερ) διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παραλείπουμε το τέταρτο φλιτζάνι καφέ μέσα στην ίδια μέρα.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, βοηθώντας ακόμα και την επίδραση των αναλγητικών φαρμάκων. Γι’ αυτό η καφεΐνη αρκετές φορές συνοδεύει την παρακεταμόλη. Εντούτοις, αν πίνουμε πολύ καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν 500 mg καφεΐνης ή κατά μέσο όρο πέντε φλιτζάνια), αναπτύσσουμε έντονο πρόβλημα εθισμού και τα συμπτώματα της στέρησης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και κόπωση. Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πιθανές πηγές στη διατροφή σας.

πηγή: www.enallaktikhdrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019