Connect
To Top

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί «σημαντική» μείωση στο βαθμό νοημοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα, υποδεικνύοντας ότι το πλήγμα στην κοινωνία από την ρύπανση είναι πολύ βαθύτερο από τις ήδη γνωστές επιδράσεις στη σωματική υγεία. Η έρευνα διεξήχθη στην Κίνα, αλλά ισχύει και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού να αναπνέει μολυσμένο αέρα. Βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα της ρύπανσης οδηγούσαν σε σημαντική πτώση στα αποτελέσματα σε τεστ γλώσσας και αριθμητικής, με τη μέση επίδραση να βρίσκεται κατά μέσο όρο στον ένα χρόνο εκπαίδευσης.

«Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να μειώσει σε όλους το εκτιμώμενο επίπεδο εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο, ένα πραγματικά υψηλό νούμερο», επισημαίνει ο Xi Chen από το τμήμα Δημόσιας Υγείας από το Yale στην Αμερική και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Αλλά γνωρίζουμε ότι η επίδραση είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους, ειδικά πάνω από τα 64 έτη, και για τους άνδρες και για όσους έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αν υπολογίσουμε την απώλεια και για εκείνους, είναι πιθανό τα χαμένα χρόνια εκπαίδευσης να είναι περισσότερα».

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την επίδοση σε γνωστικές λειτουργίες φοιτητών, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά και τη διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, αλλά η βλάβη στις νοητικές ικανότητες των ανθρώπων είναι λιγότερο γνωστή.

Μια πρόσφατη μελέτη συμπέρανε ότι ο τοξικός αέρας συνδεόταν με «εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα» σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και πρότερη έρευνα την έχει συνδέσει με αυξημένες ψυχικές διαταραχές στα παιδιά, ενώ μια άλλη ανάλυση βρήκε ότι όσοι ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ανέλυσε τα αποτελέσματα τεστ γλώσσας και αριθμητικής ως μέρος μιας μεγάλης Κινέζικης έρευνες με συμμετέχοντες πάνω από 20.000 ανθρώπους τα έτη 2010 – 2014.

Βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθονταν σε μολυσμένο αέρα, τόσο μεγαλύτερη η πτώση στον βαθμό νοημοσύνης, με την γλωσσική ικανότητα να είναι αυτή που βλάπτεται περισσότερο και οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες. Οι ερευνητές εξηγούν πως αυτό σχετίζεται με το πόσο διαφορετικά λειτουργούν οι ανδρικοί και γυναικείοι εγκέφαλοι.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανότερο να οφείλονται στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή στους νευρώνες και τον εκφυλισμό τους στους ανθρώπους. Οι ερευνητές τονίζουν τέλος ότι δεν υπάρχει παράκαμψη για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται πραγματικά να λάβουν μεγάλα, πρακτικά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό με τη σειρά του θα ωφελήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης.

πηγή: www.enallaktikhdrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019