Connect
To Top

ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Άνθρωποι με κατάθλιψη που ασκούνται τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, από τους καταθλιπτικούς ανθρώπους που δεν ασκούνται.

Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να γίνει ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό – ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πρόκληση για πολλούς καταθλιπτικούς ανθρώπους, ωστόσο, είναι ότι η ασθένεια δίνει την αίσθηση ότι το άτομο που την έχει, δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια να ξεκινήσει γυμναστική.

Για παράδειγμα, η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στην αναζήτηση κινήτρου και τα μειωμένα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή, οδηγούν στο να αισθάνονται απαθή και κουρασμένα. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν μια αίσθηση βαριών, παραλυμένων άκρων. Ακόμα και να σηκωθούν για την καθημερινή τους υγιεινή, μπορεί να το νιώθουν σαν πρόκληση και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την τεμπελιά.

Οι ερευνητές από το UT Southwestern και το The Cooper Institute στο Τέξας μελέτησαν 18.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλά επίπεδα άσκησης, στη μέση ηλικία, ήταν 58% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους, ακόμα και αν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Η άσκηση γενικά βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, ο Δρ Madhukar Trivedi, διευθυντής του UT Southwestern Center για την έρευνα κατά της κατάθλιψης, δήλωσε ότι η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τις φλεγμονές – γνωστός ένοχος στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, καθώς και σε πολλές άλλες ασθένειες .

Εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με αύξηση του κίνδυνου για διαβήτη, παχυσαρκία και χρόνιες νεφρικές νόσους.

Η άσκηση όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, αλλά μπορεί να μειώσει τα αρνητικά αποτελέσματα που προκαλεί. Αυτό δεν είναι απλώς μία θετική πληροφορία. αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αξιόπιστη θεραπεία, ειδικά όταν αποτελεί μέρος ενός δομημένου σχεδίου που αναπτύσσεται υπό την επίβλεψη ιατρού.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην άσκηση

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ η άσκηση μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα άτομα με κατάθλιψη, αυτά μπορούν να εκτελούν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασκήσεων που τους ζητείται να κάνουν. Ωστόσο η διατήρηση της άσκησης στα απαραίτητα επίπεδα, είναι δύσκολη. Αλλά μπορεί να συμβεί.

Εκτός από τα φυσικά συμπτώματα της κατάθλιψης υπάρχουν και τα προβληματικά πρότυπα σκέψης. Τα συναισθήματα του ότι κάποιος δεν αξίζει, η αδυναμία ή η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν έχουν νόημα, αποτελούν εμπόδια στην καθιέρωση μιας ρουτίνας στην προπόνηση.

Το μυστικό είναι να διατηρεί κάποιος ρεαλιστικούς στόχους σε σχέση με την άσκησή του. Παραδείγματος χάριν.

·       Ρυθμίστε την ημέρα έτσι ώστε να έχετε χρόνο για να ασκείστε καθημερινά – αλλά μην αποθαρρύνεστε από την αδράνεια. Επαναλάβετε τις ασκήσεις σας το συντομότερο δυνατό.

·       Διατηρήστε ένα αρχείο καταγραφής για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.

·       Αλλάξτε τις ασκήσεις για να αποφύγετε τη μονοτονία. Κρατήστε την προπόνηση ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Αν ξεκινήσετε πχ. τρέξιμο, επειδή κάποιος σας είπε ότι είναι πολύ καλό για την υγεία και εσείς το σιχαίνεστε, δεν θα βοηθήσει πιθανότατα.

·        Ασκηθείτε με έναν φίλο. Η απομόνωση μπορεί να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη και αν

προπονείστε παρέα με κάποιον φίλο σας, αυτό μπορεί να είναι αρκετά θετικό για τη διάθεση σας

·       Πείτε σε κάποιον να σας θυμίζει να είστε υπεύθυνος σχετικά με το πρόγραμμα σας. Μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένας γυμναστής.

Ένας δυνατός συνδυασμός

Οι ενδορφίνες που δημιουργούνται από την μέτρια έως έντονη άσκηση, παράγουν ένα αποτέλεσμα ηρεμίας, επειδή αυξάνουν την ποσότητα σεροτονίνης που διατίθεται εντός των νευρωνικών συνάψεων στο μυαλό μας.

Αυτή η έγχυση ενδορφινών μπορεί να μας διευκολύνει να σκεφτούμε πιο θετικά, χρησιμοποιώντας τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για να εντοπίσουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν πόνο – την απελπισία και την αδυναμία της κατάθλιψης.

O συνδυασμός των ενδορφινών που παράγει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της άσκησης, της προσωπικής ικανοποίησης για την ολοκλήρωση μιας άσκησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, της εμφάνισης και της εικόνας του σώματος και η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

πηγή: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019