Connect
To Top

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Όμως, αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι το γεγονός ότι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι διαφορετικοί από αυτούς άλλων γυναικών.

Τι λένε οι αριθμοί

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μία στις οκτώ γυναίκες πρόκειται να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία, αλλά αυτό που οι γυναίκες συνήθως παραλείπουν είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου τους για την ανάπτυξη καρκίνου είναι πιθανώς διαφορετικοί από άλλες γυναίκες. Έτσι, εδώ είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, ενώ αξιολογείτε την πιθανότητα να υποφέρετε από καρκίνο του μαστού.

Βάρος

Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 30 έως 60%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Όσο περισσότερο λίπος το σώμα σας περιέχει, τόσο περισσότερο οιστρογόνο παράγεται το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη όγκου.

Περιφέρεια μέσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα είναι το πόσο το μέγεθος της μέσης της έχει αυξηθεί από τα 20 της.

Προπόνηση

Η άσκηση και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σώματος και “μπουστάρει” το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα γλυκόζης και ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω πολλαπλών εφαρμογών. Μια έρευνα έδειξε ότι η πολυετής κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ της πρώτης σας περιόδου και της πρώτης κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Διατροφή

Τα ευρήματα μιας έρευνας υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση περισσότερων πράσινων και φυλλωδών τροφίμων μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Γονίδια

Οι γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν κληρονομήσει αυτά τα ελαττωματικά γονίδια.

Οικογενειακό ιστορικό

Η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από καρκίνο του μαστού διπλασιάζει τις πιθανότητές σας να διαγνωσθείτε με την ασθένεια στη διάρκεια της ζωής σας. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το εάν μεταφέρετε ή δεν μεταφέρετε το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Περιβαλλοντικές τοξίνες

Η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτές είναι συνθετικές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε λιπώδη κύτταρα όπου μπορούν να μιμηθούν το δικό τους φυσικό οιστρογόνο, οδηγώντας σε ανάπτυξη όγκων.

πηγή: www.itronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ποδήλατο… εμείς σου δείχνουμε τους τέσσερις καλύτερους!

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ(!) ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

  Αν είστε φαν των αναψυκτικών, αλλά προσπαθείτε να κάνετε υγιεινότερες επιλογές, ένα σχετικά νέο δημοφιλές ποτό αξίζει την προσοχή σας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

  Πολλοί άνθρωποι αυτή την περίοδο έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως συνάχι, φτέρνισμα και βήχας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

  Εδώ και χρόνια ακούμε πως το κρύο νερό μάς βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Πλέον ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς...

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμα και ο σύντομος, επιτρέπει και στους πιο κουρασμένους να ξαναβρούν τον ρυθμό τους και ο οργανισμός να...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ

  Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

  Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα χημικά προϊόντα επειδή τα συναντάμε πολλές φορές την ημέρα και τα χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτόμαστε...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ; ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

  Μια έρευνα που έγινε από την εταιρεία στρωμάτων Yogabed στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ

  Τα προβιοτικά έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018