Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

Ίσως να σας έρθει χασμουρητό και μόνο που κοιτάξατε την φωτογραφία του κειμένου! Ναι, όλοι το ξέρουμε: το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Γιατί όμως;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες.
Ε, λοιπόν, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Nottingham βρήκε τον λόγο που το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χασμουρητό συνδέεται με ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κινητική λειτουργία.

Ο πρωτεύων κινητικός φλοιός παίζει επίσης ρόλο σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο Tourette. Έτσι, οι επιστήμονες λένε ότι η κατανόηση του μεταδοτικού χαρακτήρα που έχει το χασμουρητό θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση και αυτών των διαταραχών επίσης.

Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι μια κοινή μορφή ηχοφαινομένου (echophenomena). Έτσι ορίζεται η αυτόματη απομίμηση των λέξεων ή ενεργειών κάποιου άλλου. Τα ηχοφαινόμενα παρατηρούνται επίσης στο σύνδρομο Tourette, καθώς και σε άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και του αυτισμού.

Για να εξετάσουν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του χασμουρητού οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 36 εθελοντών, καθώς εκείνοι παρακολούθησαν άλλα άτομα να χασμουριούνται.

«Διεγερτικότητα»

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, μερικοί συμμετέχοντες είχαν το ελεύθερο από τους ερευνητές να χασμουρηθούν, ενώ άλλοι είχαν την εντολή να καταπνίξουν αυτήν τους την παρόρμηση.

Η παρόρμηση για χασμουρητό αποδόθηκε στο πώς λειτουργούσε ο κύριος κινητικός φλοιός του κάθε ατόμου, δηλαδή στο τι ήταν εκείνο που διέγειρε την λειτουργία του.

Και, με τη χρήση εξωτερικής διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (transcranial magnetic stimulation – TMS), οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να αυξήσουν αυτήν τη «διεγερτικότητα» κινητικό φλοιό των συμμετεχόντων και ως εκ τούτου την τάση τους για χασμουρητό.

Η Georgina Jackson, καθηγήτρια γνωστικής νευροψυχολογίας που εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες χρήσεις: «Στην περίπτωση του συνδρόμου Tourette, εάν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη διέγερση σε κάποια σημεία στον εγκέφαλο, θα μπορούσαμε να μειώσουμε και τα συμπτώματα και αυτό είναι το βασικό θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Ο καθηγητής Stephen Jackson, ο οποίος επίσης εργάστηκε στην έρευνα, πρόσθεσε: «Αν κατανοήσουμε το πώς οι αλλοιώσεις της φλεγμονώδους λειτουργίας του φλοιού προκαλούν νευρικές διαταραχές, μπορούμε δυνητικά να τις αντιστρέψουμε. Ψάχνουμε για πιθανές μη-φαρμακευτικές, εξατομικευμένες θεραπείες, χρησιμοποιώντας TMS, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψη των ανισορροπιών στα δίκτυα του εγκεφάλου».

Πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Είναι φυσικό τα δόντια ενός ατόμου να γίνονται λιγότερο λευκά καθώς μεγαλώνει σε ηλικία.

  Beautiful Life21 Μαρτίου 2019
 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019