Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

Ίσως να σας έρθει χασμουρητό και μόνο που κοιτάξατε την φωτογραφία του κειμένου! Ναι, όλοι το ξέρουμε: το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Γιατί όμως;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες.
Ε, λοιπόν, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Nottingham βρήκε τον λόγο που το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χασμουρητό συνδέεται με ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κινητική λειτουργία.

Ο πρωτεύων κινητικός φλοιός παίζει επίσης ρόλο σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο Tourette. Έτσι, οι επιστήμονες λένε ότι η κατανόηση του μεταδοτικού χαρακτήρα που έχει το χασμουρητό θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση και αυτών των διαταραχών επίσης.

Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι μια κοινή μορφή ηχοφαινομένου (echophenomena). Έτσι ορίζεται η αυτόματη απομίμηση των λέξεων ή ενεργειών κάποιου άλλου. Τα ηχοφαινόμενα παρατηρούνται επίσης στο σύνδρομο Tourette, καθώς και σε άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και του αυτισμού.

Για να εξετάσουν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του χασμουρητού οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 36 εθελοντών, καθώς εκείνοι παρακολούθησαν άλλα άτομα να χασμουριούνται.

«Διεγερτικότητα»

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, μερικοί συμμετέχοντες είχαν το ελεύθερο από τους ερευνητές να χασμουρηθούν, ενώ άλλοι είχαν την εντολή να καταπνίξουν αυτήν τους την παρόρμηση.

Η παρόρμηση για χασμουρητό αποδόθηκε στο πώς λειτουργούσε ο κύριος κινητικός φλοιός του κάθε ατόμου, δηλαδή στο τι ήταν εκείνο που διέγειρε την λειτουργία του.

Και, με τη χρήση εξωτερικής διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (transcranial magnetic stimulation – TMS), οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να αυξήσουν αυτήν τη «διεγερτικότητα» κινητικό φλοιό των συμμετεχόντων και ως εκ τούτου την τάση τους για χασμουρητό.

Η Georgina Jackson, καθηγήτρια γνωστικής νευροψυχολογίας που εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες χρήσεις: «Στην περίπτωση του συνδρόμου Tourette, εάν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη διέγερση σε κάποια σημεία στον εγκέφαλο, θα μπορούσαμε να μειώσουμε και τα συμπτώματα και αυτό είναι το βασικό θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Ο καθηγητής Stephen Jackson, ο οποίος επίσης εργάστηκε στην έρευνα, πρόσθεσε: «Αν κατανοήσουμε το πώς οι αλλοιώσεις της φλεγμονώδους λειτουργίας του φλοιού προκαλούν νευρικές διαταραχές, μπορούμε δυνητικά να τις αντιστρέψουμε. Ψάχνουμε για πιθανές μη-φαρμακευτικές, εξατομικευμένες θεραπείες, χρησιμοποιώντας TMS, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψη των ανισορροπιών στα δίκτυα του εγκεφάλου».

Πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019