Connect
To Top

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ

Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ειδάλλως η αναπτυσσόμενη πλάτη των παιδιών κινδυνεύει από σοβαρές βλάβες.

Ήρθε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου, όπου οι γονείς σπεύδουν να αγοράσουν σχολική τσάντα για τα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά τους.

Η επιλογή τους, όμως, δεν πρέπει να γίνεται με βάση τις επιταγές της μόδας ή τα χρώματα και τα σχέδια της τσάντας. Και αυτό, διότι αν η σχολική τσάντα δεν είναι κατάλληλη για το παιδί, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έξι στα δέκα παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας υποφέρουν από πόνους στην πλάτη.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η σάκα τους, η οποία άλλοτε είναι υπερβολικά βαριά και άλλοτε ακατάλληλη για το παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις, εξ άλλου, τα παιδιά την χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.

Η σχετική έρευνα της ΕΠΕ είχε δείξει ότι οι τσάντες των Ελληνόπουλων που πηγαίνουν στο Δημοτικό είθισται να ζυγίζουν από 4 έως 7 κιλά. Ωστόσο για να είναι ασφαλής, η σχολική τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού.

Δεδομένου όμως ότι τα παιδάκια του Δημοτικού συνήθως ζυγίζουν 22-35 κιλά, η σχολική τσάντα μετά βίας θα έπρεπε να φθάνει τα 3,5 κιλά.

Τα πιθανά προβλήματα

Τί μπορεί να πάθει ένα παιδί από την αναγκαστική… άρση βαρών στο σχολείο; Πόνος στη μέση και ανισοϋψείς ώμοι (ο ένας είναι πιο χαμηλά από τον άλλο) είναι μερικές από τις δυνητικές απειλές, σύμφωνα με την ΕΠΕ.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι είναι η κύφωση και η επονομαζόμενη λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως. Αρκετά συνηθισμένα, εξ άλλου, είναι και τα ενοχλήματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (το τμήμα της που αντιστοιχεί στον θώρακα).

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο ότι ο σκελετός των παιδιών βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης. Το περπάτημα με μεγάλο βάρος στην πλάτη ασκεί τεράστιες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη, τους μυς και τους συνδέσμους.

Αν μάλιστα το παιδί συνηθίζει να κρεμάει την τσάντα μόνο από τον ένα ώμο, κινδυνεύει να παρουσιάσει ανομοιόμορφη ανάπτυξη στο σώμα του. Είναι σαν να πηγαίνει στο γυμναστήριο για να γυμνάσει μόνο την μία πλευρά του.

Τα χαρακτηριστικά

Εκτός από το βάρος της σχολικής τσάντας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γονείς και στα χαρακτηριστικά της. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

* Διαλέξτε μία τσάντα πλάτης, με φαρδείς, ενισχυμένους ιμάντες. Οι στενοί ιμάντες μπορεί να «μπουν» μέσα στο δέρμα, προκαλώντας πόνο και εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος.

* Φροντίστε η σχολική τσάντα να έχει δύο ιμάντες. Όσες έχουν έναν ιμάντα που φοριέται διαγώνια στο σώμα, δεν μπορούν να μοιράσουν ομοιόμορφα το βάρος στις δύο πλευρές του.

* Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα έχει ενισχυμένη «πλάτη». Η ενισχυμένη πλάτη της προστατεύει την ράχη του παιδιού από τις οξείες γωνίες των αντικειμένων που μεταφέρει.

* Βεβαιωθείτε ότι έχει ζώνη για τη μέση. Η πρόσδεση της τσάντας και στη μέση, κατανέμει το βάρος και στην πύελο (λεκάνη).

* Πρέπει να είναι ελαφριά. Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να προσθέτει στο βάρος που κατ’ ανάγκην θα μεταφέρει το παιδί.

Κατά τη χρήση

Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσει το παιδί τη σχολική τσάντα, βεβαιωθείτε για τα εξής:

* Το κάτω μέρος της σταματά πάνω από τους γοφούς του παιδιού. Προσαρμόστε αναλόγως τους ιμάντες.

* Το παιδί την μεταφέρει φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους του.

* Τα σχολικά είδη είναι μοιρασμένα σε όλα τα τμήματα της τσάντας. Τα πιο βαριά πρέπει να τοποθετηθούν στην κεντρική θήκη της, που ακουμπά στην πλάτη του παιδιού.

* Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί υπερβαίνει το 10% του σωματικού του βάρους, καλό είναι να επιλέξετε τσάντα με ρόδες. Να θυμάστε όμως ότι και αυτή πρέπει να την σηκώσει για να την ανεβάσει, π.χ., από την σκάλα. Επιπλέον, η χρήση της είναι δύσκολη όταν βρέχει ή χιονίζει.

Αν, πάντως, η τσάντα του παιδιού προβλέπεται να είναι ασήκωτη και έχετε την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι να αγοράσετε ένα δεύτερο σετ σχολικών βιβλίων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αναγκάζεται να τα πηγαινοφέρνει στο σχολεί

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Μαμά & Παιδί

 • BAMBINI COMFORT: ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

  Λαμπερές γιορτές και για τα παιδιά μας, με παιδικά παπούτσια BAMBINI COMFORT! Επώνυμα παιδικά υποδήματα, εγγυημένη ποιότητα για τα πιο άνετα...

  Beautiful Life18 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  Γέλασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν μέχρι τελικής πτώσεων παιδιά αλλά και γονείς στο χριστουγεννιάτικο event του FAIRYTALE!!! Ήταν μία πανέμορφη μέρα...

  Beautiful Life17 Δεκεμβρίου 2018
 • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

  Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να κάνει παιδί, εστιάζει την συχνότητα των σεξουαλικών του επαφών τις ημέρες που η γυναίκα είναι πιο...

  Beautiful Life15 Δεκεμβρίου 2018
 • BAMBINI COMFORT: ΑΝΕΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

  Παιδικά βήματα με άνεση, ομορφιά και στυλ… στο BAMBINI COMFORT βρίσκεται τα πιο όμορφα παιδικά παπούτσια! Επώνυμα παιδικά υποδήματα σε εξαιρετικά,...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  Στους έφηβους και στους ενήλικες τα συμπτώματα από την κατάθλιψη είναι αρκετά αναγνωρίσιμα, αλλά πολλοί γονείς αδυνατούν να τα αντιληφθούν εγκαίρως...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

  Στο fairytale βρίσκετε τα ομορφότερα παιδικά ρούχα, στην καλύτερη ποιότητα και στις πιο προσιτές τιμές!!! FAIRYTALEΠαιδικά ενδύματαΕμμ. Ανρόνικου 17ΣέρρεςΤηλ. 23210 22987

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ

  Παιδικό βιβλίο: ένα παράθυρο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, στη σκέψη, στις αισθήσεις του παιδιού! Μέσα από τα βιβλία το παιδί έρχεται σε...

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΜΕΓΑΛΟ PARTY ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!!!

  Έρχονται τα Χριστούγεννα και το FAIRYTALE έχει ετοιμάσει το πιο μεγάλο πάρτι!!! Ελάτε στις 8 Δεκεμβρίου, στις 11.30 στο προαύλιο του...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018
 • BAMBINI COMFORT: ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

  Τα ομορφότερα παιδικά παπούτσια είναι στο BAMBINI COMFORT! Επιλέξτε για το παιδί σας το ζευγάρι που θα αγαπήσετε από την μεγάλη...

  Beautiful Life5 Δεκεμβρίου 2018