Connect
To Top

ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΟΥ … ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Σίγουρα θα συμφωνήσεις πως και μόνο η αίσθηση ότι πετάς τα παπούτσια αρκεί, για να νιώσεις αστραπιαία ένα αίσθημα χαλάρωσης και απελευθέρωσης. Πόσο μάλλον όταν έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις ξυπόλητος στη φύση. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι για τα οφέλη της γείωσης στην υγεία σου, που επιτυγχάνονται κάθε φορά που τα γυμνά πόδια σου έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της γης. Τι ακριβώς συμβαίνει τότε; Σύμφωνα με τους ερευνητές και οπαδούς του συγκεκριμένου πεδίου, όταν περπατάμε ξυπόλητοι στη φύση, το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της γης εξισορροπεί το ηλεκτρικό φορτίο του σώματός μας, πράγμα που μπορεί να επιφέρει άμεσα οφέλη στην υγεία μας. Ορίστε μερικά από αυτά τα οποία επιβεβαιώνονται και από έρευνες.

1.Διώχνει το στρες

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε πως, όταν περπατάμε ξυπόλυτοι στο χώμα, στην άμμο ή στο χορτάρι, ρυθμίζονται πιο γρήγορα τα συναισθήματα και μειώνεται το στρες, καθώς νιώθουμε άμεσα – μέσω της αφής – πιο κοντά στη φύση. Ως εκ τούτου προστατευόμαστε από τα προβλήματα υγείας στα οποία οδηγούν τα υψηλά επίπεδα τους στρες.

2. Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Perceptual and Motor Skills”, περπατώντας ξυπόλυτοι – καθώς είναι κάτι που δεν κάνουμε ιδιαίτερα συχνά – τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας με νέα ερεθίσματα που με τη σειρά τους φτιάχνουν νέες συνδέσεις, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συγκέντρωση και η γνωστική αντίληψη και να βελτιώνεται η μνήμη.

Τα άτομα που συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλυτα στη φύση επωφελούνται από τα οφέλη της γείωσης, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερο ύπνο το βράδυ.

3. Κάνει καλό στην καρδιά

Το επιβεβαιώνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Environmental and Public Health»η οποία έδειξε ότι η γείωση μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το περπάτημα χωρίς παπούτσια ρίχνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει το στρες που ως γνωστό επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς.

4. Έχει παυσίπονη δράση

Πιλοτική έρευνα έχει δείξει μεταξύ άλλων ότι η συνήθεια να περπατάμε ξυπόλυτοι στη φύση αποφορτίζει από την ένταση, με αποτέλεσμα να μειώνονται συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες. Επίσης, χαλαρώνει το σώμα, με αποτέλεσμα να απαλύνει μυϊκούς πόνους.

5. Βελτιώνει τον ύπνο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine αναφέρει ότι τα άτομα που συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλυτα στη φύση επωφελούνται από τα οφέλη της γείωσης, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερο ύπνο το βράδυ από εκείνους που δεν περπατούν τακτικά ξυπόλυτοι. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συνήθεια αυτή ρυθμίζει καλύτερα το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, καθώς και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς (το ρολόι του ύπνου που μας ωθεί να κοιμηθούμε όταν νυχτώνει και να ξυπνήσουμε με το φως της αυγής).

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις;

Ότι το Bare Foot Therapy είναι μια νέα μορφή θεραπείας που κερδίζει συνεχώς έδαφος και ότι οι οπαδοί της άποψης ότι κάνει καλό να πετάμε παπούτσια και κάλτσες και να περπατάμε όσο πιο συχνά γίνεται στην επιφάνεια της γης ξυπόλυτοι αυξάνονται ανά την υφήλιο. Ιδιαίτερα ανάμεσα σε εκείνους που ζουν σε αστικά κέντρα και περνούν πολλές ώρες στο γραφείο. Κι αυτή η τάση φαίνεται να είναι αυξανόμενη, ανεξάρτητα από ποιοι αποδέχονται τα οφέλη της θεωρίας της γείωσης και ποιοι όχι.

Ενθαρρύνει την καλύτερη στάση σώματος

Μπορείς όμως να φανταστείς γιατί; Φορώντας παπούτσια νιώθεις ότι τα πέλματά σου κινδυνεύουν λιγότερο και γι’ αυτό μπορεί να έχεις μια πιο χαλαρή και παράλληλα λανθασμένη στάση σώματος. Βγάζοντας τα παπούτσια υιοθετείς μια στάση σώματος που σου επιτρέπει να είσαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, πράγμα που προκύπτει ως βασικό ένστικτο και σε προτρέπει να έχεις τον κορμό σου ίσιο, για να έχεις μεταξύ άλλων και καλύτερη ισορροπία.

Δυναμώνει τα πέλματα

Ο λόγος είναι απλός. Περπατώντας ξυπόλυτος γυμνάζεις καλύτερα τα πέλματά σου. Ακόμα και άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθούν, αφού το περπάτημα χωρίς παπούτσια επιτρέπει μεγαλύτερη ευλυγισία στα πέλματα και εξασφαλίζει αποσυμφόρηση στην κυκλοφορία του αίματος. Το βάδισμα μάλιστα στη στεγνή ή υγρή άμμο γυμνάζει όχι μόνο τα πέλματα αλλά γάμπες και γλουτούς και εξασφαλίζει διπλάσια κατανάλωση θερμίδων από ό,τι το βάδισμα στην άσφαλτο. Επίσης το πάτημα στη ζεστή άμμο κάνει καλό στην αρθρίτιδα. Σε ήπιες περιπτώσεις θεωρείται ότι μειώνει το πόνο από το βάδισμα, αφού η άμμος μειώνει τους κραδασμούς του βαδίσματος.

Μειώνει το πρήξιμο των ποδιών

Τα εγκλωβισμένα για πολλές ώρες σε κλειστά παπούτσια πόδια επιβαρύνονται, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πρήξιμο στους αστραγάλους. Αν τα πόδια σας πρήζονται εύκολα, τότε η συνήθεια να περπατάς χωρίς παπούτσια μπορεί να σε ωφελήσει. Επίσης, για τα άτομα που υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων συστήνεται να περπατούν με τους αστραγάλους μέσα στο νερό της θάλασσας στα ρηχά, καθώς αποσυμφορίζει από το οίδημα.

Κάνει καλό και στα παιδιά!

Αν έχεις παιδιά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις τη θερινή περίοδο, που η επαφή με τη φύση είναι πιο συχνή, είναι να τους βγάλεις τα παπούτσια και να τα αφήσεις να τρέξουν ξυπόλυτα στο γρασίδι, στην άμμο, στο χώμα, αφού ελέγξεις το περιβάλλον για πιθανούς κινδύνους ή επικίνδυνα έντομα. Γιατί να το κάνεις αυτό; Πρώτον γιατί το American Podiatric Medical Association συνιστά τα παιδιά να είναι όσο το δυνατόν πιο πολλή ώρα ξυπόλυτα, καθώς έτσι διαμορφώνεται καλύτερα το πέλμα τους. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να αφήνουν τα μωρά – που είναι στη φάση που ξεκινούν να περπατήσουν – ξυπόλυτα, πράγμα που διευκολύνει τη βάδιση. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς στα μικρά παιδιά η αίσθηση ότι περπατούν ξυπόλυτα ενισχύει το αίσθημα της ανεμελιάς που τα ενθαρρύνει να περπατήσουν, να τρέξουν, να χοροπηδήσουν, αφήνοντας στην άκρη το tablet που τα καθηλώνει στον καναπέ.

πηγή: www.thriveglobal.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • TA ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

  Εν όψει του χειμώνα αναζητούμε τροφές και συμπληρώματα που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό… θα ενισχύσουν την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες,...

  Beautiful Life15 Δεκεμβρίου 2018
 • 3 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

  Το να έχεις κινητό τηλέφωνο από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να έχει τα οφέλη του (να σε βρίσκουν οι γονείς σου...

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ

  Πιτυρίδα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που χαρακτηρίζεται από απολέπιση του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι δεν...

  Beautiful Life14 Δεκεμβρίου 2018
 • ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

  Είτε πας για 1-2 πραγματάκια είτε για να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να περάσεις...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΑ ΠΟΔΙΑ;

  Αν έχετε προσέξει ότι τα πόδια σας είναι σχεδόν πάντοτε κρύα, ακόμα και όταν φοράτε κάλτσες, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ;;;

  Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο είναι για τις περισσότερες, μία από τις πιο απολαυστικές ώρες της ημέρας… Θα σου δώσω όμως ένα...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ

  Υπάρχουν παραπάνω σημάδια από τον πόνο και την κίτρινη όψη δέρματος, ότι το ήπαρ σας δεν είναι υγιές. Ακολουθούν ανεπαίσθητα σημάδια...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  Δυο ουσίες που περιέχονται στον καφέ θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy, αναφέρει...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

  Αν φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους για την υγεία σας… όπως το να τους φοράτε για...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018