Connect
To Top

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ολοκληρωθεί. Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε σε κάποιο νησί, σε κάποιο εξοχικό, χαλαρώσαμε, περάσαμε στιγμές ξενοιασιάς και ηρεμίας.

Για πολλούς η επιστροφή στην πόλη και στην εργασία είναι κάτι δύσκολο, πόσο μάλλον για τα παιδιά, τα οποία καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του σχολείου μετά από μια μεγάλη περίοδο συνεχούς παιχνιδιού και ανεμελιάς.

Ας δούμε πως οι γονείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε η μετάβαση αυτή από τις καλοκαιρινές διακοπές, στο σχολείο και τις ευθύνες και υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται, να γίνει πιο ομαλά.

Συζητήστε με το παιδί σας για τα άγχη, τις φοβίες, τις ανησυχίες του (π.χ. δυσκολία με τα μαθήματα, νέο σχολείο, φίλοι, νέος δάσκαλος κ.α.) και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε. Δείξτε του ότι θα είστε δίπλα του να το βοηθήσετε σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί.

Διαμόρφωση παιδικού δωματίου. Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια σε αυτό. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ευρύχωρο και φωτεινό. Επιπλέον, το γραφείο στο οποίο θα μελετά, θα ήταν καλό να βρίσκεται σε ένα χώρο με ησυχία όπου το παιδί θα μπορεί απερίσπαστο να μελετά. Ταυτόχρονα όμως θα ήταν καλό να έχει την “πινελιά” του εκάστοτε παιδιού, όσον αφορά την επιλογή των χρωμάτων, των διακοσμητικών (π.χ. ζωγραφιές, μολυβοθήκη, μαρκαδόρους κ.α.).

Ωράριο διαβάσματος. Καλό θα ήταν να υπάρχει μία σταθερότητα στις ώρες διαβάσματος (π.χ. διαβάζουμε το μεσημέρι μετά το σχολείο και το απόγευμα είναι ελεύθερο για παιχνίδι) και να υπάρχει ανταμοιβή όταν το παιδί τα καταφέρνει (π.χ. βόλτα, ένα μικρό δωράκι στο τέλος της εβδομάδας κ.α.). Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από την επιβράβευση ακόμη και μετά την εκπλήρωση ενός μικρού στόχου, καθώς αυτό λειτουργεί ως κίνητρο.

Διαχείριση χρόνου. Το πρόγραμμα του σχολείου καθώς και αυτό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο παιδί. Επίσης θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και όχι υπερφορτωμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια σαφή όσον αφορά τις ώρες που θα παρακολουθεί τηλεόραση και θα ασχολείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) και το Διαδίκτυο (Internet) προκειμένου να μην σπαταλά χρόνο, αλλά και να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Επαρκής χρόνος για παιχνίδι και ξεκούραση. Δε θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι στην τρυφερή ηλικία στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, έχουν ανάγκη από παιχνίδι. Συνεπώς, δε θα πρέπει να τα υπερφορτώνουμε με υποχρεώσεις και δραστηριότητες, αλλά αντί αυτών θα ήταν ίσως καλύτερο να τα αφήνουμε να παίξουν και να χαρούν την ανεμελιά την παιδικής τους ηλικίας. Επιπλέον θα πρέπει να μεριμνούμε έτσι ώστε να κοιμούνται και να ξεκουράζονται αρκετά. Ας μην ξεχνούμε ότι ο καλός ύπνος τα βοηθάει να είναι και πιο αποδοτικά στο σχολείο.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές…

 • Επιστρέψτε νωρίτερα από τις καλοκαιρινές σας διακοπές, έτσι ώστε το παιδί να έχει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και πάλι στο περιβάλλον του σπιτιού.
 • Συζητήστε με το παιδί σας και για ευχάριστα πράγματα που συνδέονται με το σχολείο (φίλοι, δραστηριότητες κ.α.).
 • Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην αγορά του σχολικού του εξοπλισμού (σχολική τσάντα, κασετίνα, τετράδια, μαρκαδόρους κ.α.).
 • Διαμορφώστε τον προσωπικό του χώρο που θα είναι κατάλληλος για διάβασμα.
 • Ενασχόληση με δραστηριότητες εκτός σχολείου που το ευχαριστούν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του (π.χ. μπάσκετ, μπαλέτο, ζωγραφική κ.α.), επαφές με φίλους του, βόλτες/ εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα με την οικογένεια κ.α.
 • Τήρηση ενός προγράμματος/ ρουτίνας όσον αφορά τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, το παιχνίδι, οι ώρες που θα βλέπει τηλεόραση, το φαγητό, το ωράριο του ύπνου κ.ο.κ.
 • Συχνές επαφές και συνεργασία με τους δασκάλους του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής. Αυτό που απαιτείται από πλευράς των γονέων είναι υπομονή, επιμονή και προπάντων αγάπη και υποστήριξη.

πηγή: https://www.infokids.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Μαμά & Παιδί

 • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

  Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να κάνει παιδί, εστιάζει την συχνότητα των σεξουαλικών του επαφών τις ημέρες που η γυναίκα είναι πιο...

  Beautiful Life15 Δεκεμβρίου 2018
 • BAMBINI COMFORT: ΑΝΕΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

  Παιδικά βήματα με άνεση, ομορφιά και στυλ… στο BAMBINI COMFORT βρίσκεται τα πιο όμορφα παιδικά παπούτσια! Επώνυμα παιδικά υποδήματα σε εξαιρετικά,...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  Στους έφηβους και στους ενήλικες τα συμπτώματα από την κατάθλιψη είναι αρκετά αναγνωρίσιμα, αλλά πολλοί γονείς αδυνατούν να τα αντιληφθούν εγκαίρως...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

  Στο fairytale βρίσκετε τα ομορφότερα παιδικά ρούχα, στην καλύτερη ποιότητα και στις πιο προσιτές τιμές!!! FAIRYTALEΠαιδικά ενδύματαΕμμ. Ανρόνικου 17ΣέρρεςΤηλ. 23210 22987

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ

  Παιδικό βιβλίο: ένα παράθυρο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, στη σκέψη, στις αισθήσεις του παιδιού! Μέσα από τα βιβλία το παιδί έρχεται σε...

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΜΕΓΑΛΟ PARTY ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!!!

  Έρχονται τα Χριστούγεννα και το FAIRYTALE έχει ετοιμάσει το πιο μεγάλο πάρτι!!! Ελάτε στις 8 Δεκεμβρίου, στις 11.30 στο προαύλιο του...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018
 • BAMBINI COMFORT: ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

  Τα ομορφότερα παιδικά παπούτσια είναι στο BAMBINI COMFORT! Επιλέξτε για το παιδί σας το ζευγάρι που θα αγαπήσετε από την μεγάλη...

  Beautiful Life5 Δεκεμβρίου 2018
 • FAIRYTALE: ΜΕΓΑΛΟ PARTY ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!!!

  Έρχονται τα Χριστούγεννα και το FAIRYTALE έχει ετοιμάσει το πιο μεγάλο πάρτι!!! Ελάτε στις 8 Δεκεμβρίου, στις 11.30 στο προαύλιο του...

  Beautiful Life4 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

  Είναι περίοδος γλυκών, στολισμού, γέλιου και χαράς… Επίσης είναι και περίοδος μοναξιάς για κάποιους, κούρασης για τις οικοδέσποινες και πολλών εξόδων!

  Beautiful Life4 Δεκεμβρίου 2018