Connect
To Top

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ . . .

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να παχαίνει, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που καταναλώνει κανείς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

Αν και είναι άγνωστο το γιατί συμβαίνει αυτό, η μελέτη υποδεικνύει ότι μια δίαιτα με στόχο την απώλεια κιλών δεν πρέπει να περιέχει πολύ αλάτι.

Βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Γκρέιαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου βρήκαν ότι για κάθε 1 επιπλέον γραμμάριο αλατιού που τρώει κάποιος κάθε μέρα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 25%.

Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη το συσχετίζει και με το σωματικό βάρος.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 458 παιδιά ηλικία 6-14 ετών και 785 ενήλικες ηλικίας 32-66 ετών, που συμπλήρωναν επί τέσσερις ημέρες ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής και υποβλήθηκαν σε 24ωρη καταγραφή των ούρων τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η περιεκτικότητα των ούρων σε νάτριο (συστατικό του αλατιού) ήταν υψηλότερη σε όσους ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Συγχρόνως, όσο υψηλότερη ήταν η περιεκτικότητα αλατιού στη διατροφή, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος να έχει κάποιος παραπανίσια κιλά.

H δίαιτα δεν πρέπει να περιέχει πολύ αλάτι

Για κάθε επιπλέον γραμμάριο αλατιού στη διατροφή, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξανόταν κατά 28% στα παιδιά και κατά 26% στους ενήλικες. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα κ.ά.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι «το αλάτι αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από την πρόσληψη θερμίδων», γράφουν οι ειδικοί.

Γράφουν επίσης πως δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό το αλάτι μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος και συνεχίζουν την έρευνα για να εξακριβώσουν το μηχανισμό. Αν όμως το συμπέρασμά τους ισχύει, μια αποτελεσματική δίαιτα πρέπει να δίνει σημασία και στη μείωση του αλατιού, όχι μόνο στις μειωμένες θερμίδες.

πηγή: http://www.healthyliving.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019