Connect
To Top

ΓΥΑΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Όμως οι γυναίκες την περίοδο αυτή πρέπει να θωρακίζουν τη γυναικολογική τους υγεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζέστη και υγρασία είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικολογικών λοιμώξεων.

Προσθέστε σε αυτό την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οπότε οι πιθανότητες λοιμώξεων αυξάνονται.

Επίσης παραμονεύουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ο γνωστός μας HPV), ερπητικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το AIDS και τις ηπατίτιδες. Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα κατά τις εξορμήσεις της στις παραλίες:

Αρχικά η έκθεση και μόνο στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων. Η αποφυγή ούρησης στις παραλίες κατά τη διάρκεια του μπάνιου και η παρατεταμένη εφίδρωση επιτείνουν την εμφάνιση λοίμωξης.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία (όπου αρκετά συχνά η γυναίκα αποβάλλει πολύ μικρή ποσότητα ούρων) και η επιτακτική ούρηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος.

Πέρα από τις ουρολοιμώξεις, αρκετά συχνές είναι οι κολπίτιδες οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός, οδηγεί σε φλεγμονή του κόλπου ή αλλιώς κολπίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο, ερυθρότητα εξωτερικά και αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, καθώς και αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συχνά παρατηρείται πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία) και κατά την ούρηση (δυσουρία). Τα κυριότερα αίτια της κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να είναι μύκητες, βακτηρίδια (Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, είδη Bacteroides, είδη πεπτοστρεπτόκοκκου) και οι τριχομονάδες.

Και βέβαια, όπως ήδη είπαμε, επειδή το καλοκαίρι η λίμπιντο ανεβαίνει και οι σεξουαλικές επαφές είναι σε έξαρση οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης προς αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς έρευνες αναφέρουν αυξημένη χρήση κατά τη θερινή περίοδο του «χαπιού της επόμενης ημέρας» το οποίο δεν αποτελεί τακτική αλλά επείγουσα μέθοδο αντισύλληψης και πολλές φορές γίνεται κατάχρηση του.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να προφυλαχθεί:

 • Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (κατά την αφόδευση σκουπίζεστε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω, δηλαδή από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό για να αποφύγετε μόλυνση του κόλπου ή/και της ουρήθρας με μικρόβια από το έντερο).
 • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι ιδιαίτερα στενά ρούχα όπως τζιν παντελόνια ή κολάν. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή ρούχα ή πετσέτες.
 • Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό το οποίο βοηθά στην παραγωγή ούρων αλλά και στην απομάκρυνση τυχόν μικροβίων από την ουρογεννητική διαδρομή.
 • Επισκεφθείτε την τουαλέτα κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη για ούρηση και μην κρατάτε την κύστη σας γεμάτη. Στάση ούρων προδιαθέτει για ουρολοίμωξη.
 • Αποφεύγετε κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά έστω και αν είναι ειδικά για την περιοχή. Ο κόλπος έχει δικό του τρόπο να αυτοκαθαρίζεται και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα τα πλένετε με τρεχούμενο νερό και σαπούνι όπως το υπόλοιπο σώμα. Αν χρειάζεστε κάποιο θα σας το προτείνει ο γυναικολόγος σας έπειτα από έλεγχο.
 • Μη λαμβάνετε θεραπεία από μόνη σας εμπειρικά επειδή νομίζετε ότι έχετε κολπίτιδα ή κατόπιν τηλεφωνικής προτροπής. Είναι λάθος και μπαίνετε σε φαύλο κύκλο, καθώς χαλάτε το περιβάλλον του κόλπου. Τυχόν εργαστηριακός έλεγχος που θα ακολουθήσει σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων δεν θα είναι αξιόπιστος αν έχετε λάβει λάθος αγωγή.
 • Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και αν δεν γίνεται αλλιώς, αλλάξτε το κάθε 2-3 ώρες.
 • Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, χρησιμοποιήστε συστηματικά προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές, ειδικά αν πρόκειται για εφήμερη σχέση που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο την καλοκαιρινή περίοδο.
 • Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν πολυσύχναστες παραλίες και να είστε προσεκτικές στην επιλογή πισίνας.
 • Στην παραλία, μετά το μπάνιο, να αλλάζετε μαγιό, γιατί η υγρασία που αναπτύσσεται είναι ο «καλύτερος φίλος» των μυκήτων.
 • Χρησιμοποιείτε πάντοτε πετσέτα ή ψάθα όταν ξαπλώνετε στην παραλία (όχι σε γυμνή άμμο) και αν είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιείται αυτή από άλλο άτομο παράλληλα.
 • Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με γιαούρτι και γάλα τα οποία προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
 • Αποφύγετε τη κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη (γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά) καθώς προδιαθέτουν σε λοιμώξεις.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

    Προσπαθείς να τρως υγιεινά, όμως ίσως έχεις μία από τις παρακάτω λάθος διατροφικές συνήθειες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου.

  Beautiful Life25 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ποδήλατο… εμείς σου δείχνουμε τους τέσσερις καλύτερους!

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ(!) ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

  Αν είστε φαν των αναψυκτικών, αλλά προσπαθείτε να κάνετε υγιεινότερες επιλογές, ένα σχετικά νέο δημοφιλές ποτό αξίζει την προσοχή σας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

  Πολλοί άνθρωποι αυτή την περίοδο έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως συνάχι, φτέρνισμα και βήχας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

  Εδώ και χρόνια ακούμε πως το κρύο νερό μάς βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Πλέον ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς...

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμα και ο σύντομος, επιτρέπει και στους πιο κουρασμένους να ξαναβρούν τον ρυθμό τους και ο οργανισμός να...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ

  Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

  Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα χημικά προϊόντα επειδή τα συναντάμε πολλές φορές την ημέρα και τα χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτόμαστε...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ; ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

  Μια έρευνα που έγινε από την εταιρεία στρωμάτων Yogabed στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018