Connect
To Top

ΓΥΑΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Όμως οι γυναίκες την περίοδο αυτή πρέπει να θωρακίζουν τη γυναικολογική τους υγεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζέστη και υγρασία είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικολογικών λοιμώξεων.

Προσθέστε σε αυτό την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οπότε οι πιθανότητες λοιμώξεων αυξάνονται.

Επίσης παραμονεύουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ο γνωστός μας HPV), ερπητικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το AIDS και τις ηπατίτιδες. Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα κατά τις εξορμήσεις της στις παραλίες:

Αρχικά η έκθεση και μόνο στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων. Η αποφυγή ούρησης στις παραλίες κατά τη διάρκεια του μπάνιου και η παρατεταμένη εφίδρωση επιτείνουν την εμφάνιση λοίμωξης.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία (όπου αρκετά συχνά η γυναίκα αποβάλλει πολύ μικρή ποσότητα ούρων) και η επιτακτική ούρηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος.

Πέρα από τις ουρολοιμώξεις, αρκετά συχνές είναι οι κολπίτιδες οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός, οδηγεί σε φλεγμονή του κόλπου ή αλλιώς κολπίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο, ερυθρότητα εξωτερικά και αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, καθώς και αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συχνά παρατηρείται πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία) και κατά την ούρηση (δυσουρία). Τα κυριότερα αίτια της κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να είναι μύκητες, βακτηρίδια (Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, είδη Bacteroides, είδη πεπτοστρεπτόκοκκου) και οι τριχομονάδες.

Και βέβαια, όπως ήδη είπαμε, επειδή το καλοκαίρι η λίμπιντο ανεβαίνει και οι σεξουαλικές επαφές είναι σε έξαρση οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης προς αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς έρευνες αναφέρουν αυξημένη χρήση κατά τη θερινή περίοδο του «χαπιού της επόμενης ημέρας» το οποίο δεν αποτελεί τακτική αλλά επείγουσα μέθοδο αντισύλληψης και πολλές φορές γίνεται κατάχρηση του.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να προφυλαχθεί:

 • Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (κατά την αφόδευση σκουπίζεστε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω, δηλαδή από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό για να αποφύγετε μόλυνση του κόλπου ή/και της ουρήθρας με μικρόβια από το έντερο).
 • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι ιδιαίτερα στενά ρούχα όπως τζιν παντελόνια ή κολάν. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή ρούχα ή πετσέτες.
 • Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό το οποίο βοηθά στην παραγωγή ούρων αλλά και στην απομάκρυνση τυχόν μικροβίων από την ουρογεννητική διαδρομή.
 • Επισκεφθείτε την τουαλέτα κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη για ούρηση και μην κρατάτε την κύστη σας γεμάτη. Στάση ούρων προδιαθέτει για ουρολοίμωξη.
 • Αποφεύγετε κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά έστω και αν είναι ειδικά για την περιοχή. Ο κόλπος έχει δικό του τρόπο να αυτοκαθαρίζεται και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα τα πλένετε με τρεχούμενο νερό και σαπούνι όπως το υπόλοιπο σώμα. Αν χρειάζεστε κάποιο θα σας το προτείνει ο γυναικολόγος σας έπειτα από έλεγχο.
 • Μη λαμβάνετε θεραπεία από μόνη σας εμπειρικά επειδή νομίζετε ότι έχετε κολπίτιδα ή κατόπιν τηλεφωνικής προτροπής. Είναι λάθος και μπαίνετε σε φαύλο κύκλο, καθώς χαλάτε το περιβάλλον του κόλπου. Τυχόν εργαστηριακός έλεγχος που θα ακολουθήσει σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων δεν θα είναι αξιόπιστος αν έχετε λάβει λάθος αγωγή.
 • Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και αν δεν γίνεται αλλιώς, αλλάξτε το κάθε 2-3 ώρες.
 • Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, χρησιμοποιήστε συστηματικά προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές, ειδικά αν πρόκειται για εφήμερη σχέση που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο την καλοκαιρινή περίοδο.
 • Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν πολυσύχναστες παραλίες και να είστε προσεκτικές στην επιλογή πισίνας.
 • Στην παραλία, μετά το μπάνιο, να αλλάζετε μαγιό, γιατί η υγρασία που αναπτύσσεται είναι ο «καλύτερος φίλος» των μυκήτων.
 • Χρησιμοποιείτε πάντοτε πετσέτα ή ψάθα όταν ξαπλώνετε στην παραλία (όχι σε γυμνή άμμο) και αν είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιείται αυτή από άλλο άτομο παράλληλα.
 • Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με γιαούρτι και γάλα τα οποία προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
 • Αποφύγετε τη κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη (γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά) καθώς προδιαθέτουν σε λοιμώξεις.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

  Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να έχει  σοβαρούς κινδύνους για την υγεία Η βιταμίνη Β12 είναι πολύτιμη για τον οργανισμό...

  Beautiful Life9 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ

  Τη ρίζα της στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει η ψυχογενής αϋπνία, σύμφωνα με ευρήματα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του...

  Beautiful Life8 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΟΣΑ ΓΛΥΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

  Είναι ένα από τα πιο συχνά και… ανομολόγητα ερωτήματα ή σκέψεις που κάνουμε καθημερινά: μέχρι πόσα γλυκά μπορώ να φάω, για...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  Ας είμαστε ειλικρινείς: τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος κατά την οποία όλοι κάνουμε αρκετές υπερβολές στην διατροφή μας.

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  Όλοι οι επιστήμονες αναφέρονται στην παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία, που χρειάζεται να προληφθεί, ώστε να μειωθούν και οι αρνητικές επιδράσεις της...

  Beautiful Life5 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

  Το επίμονο λίπος στην κοιλιά δεν είναι ενοχλητικό μόνο όταν προσπαθείτε να μπείτε στο καινούριο σας τζιν.

  Beautiful Life4 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΑΣ;

  Ανεξάρτητα από το στρεσογόνο παράγοντα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τον αντίκτυπο του στρες στην υγεία και την ευημερία σας.

  Beautiful Life3 Δεκεμβρίου 2018
 • ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

  Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

  Beautiful Life2 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

  Αν και το μακιγιάζ μπορεί να κρύψει τις ατέλειες του προσώπου, η αντιμετώπιση της ακμής στην πλάτη είναι κάτι περισσότερο από...

  Beautiful Life1 Δεκεμβρίου 2018