Connect
To Top

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ

Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, υπάρχει όμως ένας σίγουρος τρόπος να τον κάνουμε να… τρέξει: το κάπνισμα. Η κακή αυτή συνήθεια επιδρά αρνητικά στην επιδερμίδα, στα δόντια και στα μαλλιά μας, κάνοντάς μας να γεράσουμε πρόωρα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια των καπνιστών είναι οι “σακούλες” στα μάτια, καθώς το δέρμα κάτω από τα μάτια χαλαρώνει με το κάπνισμα. Επιπλέον, το τσιγάρο προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε ολόκληρο το σώμα. Όταν το δέρμα μας στερείται αυτά τα αναγκαία συστατικά, αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές. Γίνεται πιο θαμπό και χλωμό και το χρώμα μπορεί να εμφανίζει διαφορές από περιοχή σε περιοχή.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 χημικά, εκ των οποίων πολλά είναι καρκινογόνα. Κάποια από αυτά προκαλούν βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να αποκτούμε ρυτίδες. Μερικές από τις πιο ευαίσθητες περιοχές είναι το στήθος και το πάνω μέρος των χεριών. Ακόμα χειρότερα, σχηματίζονται ρυτίδες γύρω από το στόμα, που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον καπνό.

Το κάπνισμα, επιπλέον προκαλεί περισσότερα σημάδια γήρανσης στο δέρμα. Σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους καπνιστές να εμφανίζονται πρόωρα οι ρυτίδες στις άκρες των ματιών, αλλά και να είναι πιο βαθιές.

Τι συμβαίνει όμως με τα δόντια; Σίγουρα ένας τρόπος για να αναγνωρίσουμε τους καπνιστές είναι να κοιτάξουμε πόσο κιτρινισμένα είναι τα δόντια τους. Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Τα ούλα γίνονται ευαίσθητα, η αναπνοή γίνεται δύσοσμη και – μετά από χρόνια – τα δόντια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να πέσουν.

Τα δάχτυλα των χεριών είναι άλλη μια περιοχή που φανερώνει αν καπνίζουμε. Ο καπνός κιτρινίζει τις άκρες των δαχτύλων, εκεί που κρατάμε το τσιγάρο, αλλά πολλές φορές προχωράει και στα νύχια. Ευτυχώς, το χρώμα επανέρχεται στο φυσιολογικό όταν κόψουμε το κάπνισμα.

Έχουμε, επίσης, κακά νέα για όσους φοβούνται πως θα χάσουν τα μαλλιά τους. Φαίνεται πως το κάπνισμα επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους οι τρίχες των μαλλιών μας αδυνατούν και πέφτουν. Υπάρχουν, μάλιστα, έρευνες που δείχνουν ότι η αραίωση είναι πιο κοινή στους άνδρες που καπνίζουν.

Έρευνες επίσης έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη στα μάτια. Ο καταρράκτης είναι σκούρες περιοχές πάνω στο μάτι, που εμποδίζουν την όραση και μπορεί να χρειαστούν εγχείρηση.

Οι καπνιστές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωρίαση. Τα πιο συχνά μέρη που εμφανίζεται αυτή η ακίνδυνη, αλλά συχνά ενοχλητική δερματοπάθεια, είναι οι αγκώνες, το κεφάλι, τα χέρια, η πλάτη και τα πόδια.

πηγή: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019