Connect
To Top

Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΥΛΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ-ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΙΛΑ ΣΤΟ BLIFE.GR

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κ. Παυλίνα Στόγιου – Αθανασιάδη μιλά στο blife.gr για τις εξελίξεις στη δερματολογία και τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των δερματοπαθειών. 

Παράλληλα δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε και πότε πρέπει να επισκεφτούμε το δερματολόγο μας. Επίσης, αναλύει τις νέες μεθόδους αντιγήρανσης που υπάρχουν και βοηθούν στο να καθυστερήσουμε τα σημάδια της ηλικίας.

Οι δερματικές ασθένειες ταλαιπωρούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχει κάνει πρόοδο η κλινική δερματολογία τα τελευταία χρόνια;

Η Δερματολογία, όπως και κάθε άλλος κλάδος της ιατρικής εξελίσσεται συνεχώς, λόγω της προόδου της τεχνολογίας που μας προσφέρει καινούργια διαγνωστικά εργαλεία αλλά και της συνεχούς έρευνας πάνω σε ασθένειες και φάρμακα.

Το πιο σημαντικό νέο εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου είναι η δερματοσκόπηση, η παρατήρηση δηλαδή των δερματικών βλαβών με έναν ειδικό φακό. Χάρη στη δερματοσκόπηση μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος αλλά και να ξεχωρίσουμε τους σπίλους (ελιές) γλιτώνοντας έτσι τον ασθενή μας από άσκοπες αφαιρέσεις. Επιπλέον μας βοηθά πλέον και στη διάγνωση πολλών άλλων δερματολογικών νοσημάτων.

Όσον αφορά τα φάρμακα, υπάρχουν νέες θεραπείες για χρόνια δερματολογικά νοσήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως η ψωρίαση, η κνίδωση, τα εκζέματα, οι προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες του δέρματος. Και οι πιο παλιές θεραπείες ωστόσο, υπό το φως της γνώσης των σύγχρονων μελετών, γίνονται όλο και πιο ασφαλείς, όπως για παράδειγμα αυτές της σοβαρής ακμής. Παράλληλα όλο και πιο εξειδικευμένα τοπικά σκευάσματα προστίθενται στην φαρέτρα μας.

Πότε πρέπει κάποιος να επισκέπτεται τον δερματολόγο;

Ο Δερματολόγος είναι ο γιατρός του δέρματος και των εξαρτημάτων του και έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζει τις παθήσεις τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Αντιμετωπίζει παθήσεις που αφορούν το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια αλλά και τους βλεννογόνους, δηλαδή το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Η ειδικότητα περιλαμβάνει και την Αφροδισιολογία, την διάγνωση και αντιμετώπιση επομένως των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της Δερματολογίας προστέθηκε και η αισθητική ιατρική με θεραπείες αντιγήρανσης, ενυδάτωσης, βελτίωσης της υφής και όψης του δέρματος προσώπου και σώματος.

Υπάρχει η έννοια του προληπτικού ελέγχου στο δέρμα μας για τον υγιή πληθυσμό και πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτεται κάποιος το δερματολόγο του;

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του δέρματος, μια φορά ετησίως για όλες τις γυναίκες άνω των 35 ετών και όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών. Εξαίρεση αποτελούν οι άνθρωποι με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Σε αυτούς ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από μικρότερη ηλικία και κατά περίπτωση συχνότερα.

Ακούμε συνεχώς από τους ειδικούς πως πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους σπίλους. Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το δερματολόγο;

Κάθε νέα βλάβη στο δέρμα ενός ενήλικα που μοιάζει με ελιά, καφέ, μαύρη, γκρι ή ροζ πρέπει να ελεγθεί από Δερματολόγο με δερματοσκόπηση. Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη ελέγχου βλαβών που είτε έχουν μεγάλο μέγεθος είτε αλλάζουν σχήμα, μέγεθος, χρώμα, που αιμορραγούν ή φαγουρίζουν, που έχουν πολλά χρώματα μαζί. Το ίδιο ισχύει και για πληγές (έλκη) που δεν κλείνουν με την πάροδο λίγων ημερών, όπως θα συνέβαινε σε ένα συνηθισμένο τραύμα.

Για τα παιδιά, τα κριτήρια είναι διαφορετικά, καθώς είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται νέες ελιές στο σώμα τους και μια ελιά να μεγαλώνει αργά, αναλογικά με την ανάπτυξη του παιδιού. Στα παιδιά χρήζουν ελέγχου οι ελιές που αλλάζουν ή μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, που είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες του παιδιού, και αυτές που έχουν θολωτό σχήμα ή οδοντωτή περιφέρεια ή πολλά χρώματα μαζί.

Επιπλέον, όταν κάποιος θέλει να αφαιρέσει μια ελιά καλό είναι να επισκεφτεί πρώτα το Δερματολόγο, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος που είναι σωστό αυτή να αφαιρεθεί, και να ενημερωθεί σωστά εάν χρήζει αφαίρεσης. Ειδικά τη σημερινή εποχή που έχουμε το πολύτιμο εργαλείο της δερματοσκόπησης δεν είναι απαραίτητο, ούτε χρήσιμο σε κάτι, να αφαιρούνται ελιές που δεν έχουν καμιά επικινδυνότητα, παρά μόνο όταν γίνονται για αισθητικούς λόγους.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση στις περιπτώσεις δερματολογικών ασθενειών στα παιδιά;

Ξεκινώντας από την πιο κοινή ασθένεια των παιδιών σε προεφηβική ηλικία και των εφήβων, την ακμή, οφείλω να τονίσω ότι είναι πάθηση του δέρματος, άρα πρέπει να δώσουμε θεραπεία, ειδικά όταν είναι έντονη ή όταν αφήνει σημάδια – ουλές. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι δεν είναι παρά ένα χαρακτηριστικό της εφηβείας, κι έτσι συνεχίζουμε να βλέπουμε νεαρούς ενήλικες με σημάδια ακμής που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.

Πέρα από αυτό, σίγουρα η επιλογή των θεραπειών στα παιδιά, γίνεται με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια τους και την ευκολία της χορήγησης – εφαρμογής τους. Οι θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο γίνονται μετά από εφαρμογή αναισθητικής κρέμας έτσι ώστε να είναι ανώδυνες.

 Η κοσμητική δερματολογία είναι πλέον στη ζωή μας και των γυναικών και των ανδρών. Τι ζητούν κυρίως από το γιατρό τους;

Είναι απόλυτα λογικό να αναζητούμε θεραπείες βελτίωσης της υφής του δέρματός μας, των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των δυσχρωμιών που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου. Η πρώτη αναζήτηση θεραπειών αντιγήρανσης συνήθως γίνεται στην ηλικία των 35 – 40 ετών. Αυτό που οι περισσότεροι αναζητούν, και καλώς το κάνουν, είναι το φυσικό και διακριτικό αποτέλεσμα.

Τι μπορούμε να πετύχουμε με τις θεραπείες αντιγήρανσης;

Οι θεραπείες αντιγήρανσης μπορούν να εξαλείψουν ρυτίδες, να βελτιώσουν τη χαλάρωση του προσώπου, να ενυδατώσουν, να θρέψουν το δέρμα άλλα και να καταπολεμίσουν σημάδια και δυσχρωμίες.

Πιο συγκεκριμένα το Botox μπορεί να εξαλείψει ρυτίδες στο μεσόφρυο, στο μέτωπο και στο πόδι χήνας. Τα fillers υαλουρονικού μπορούν να γεμίσουν τα μήλα στα ζυγωματικά, τις ρινοπαρειακές γραμμές, τις γραμμές καπνιστού, τις γραμμές θλίψης κάτω από τα χείλη αλλά και να δώσουν όγκο ή να τονίσουν τα χείλη. Οι μεσοθεραπείες προσφέρουν θρέψη και ενυδάτωση, ενώ οι πιο νέες και εξάλειψη μικρών ρυτίδων προσώπου και λαιμού. Τέλος τα νήματα ανορθώνουν το πρόσωπο που έχει χαλάρωση, προσφέροντας αποτέλεσμα lifting.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στο ιατρείο σας;

Κλινική και επεμβατική δερματολογία ενηλίκων και παιδιών, δερματοσκόπηση και καταγραφή σπίλων, βιοψίες, αφαίρεση σπίλων καθώς και θεραπείες αντιγήρανσης όπως Botox, Fillers, μεσοθεραπεία, αυτόλογη PRP μεσοθεραπεία, νήματα ανόρθωσης, χημικά peeling.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Παυλίνα Στόγιου – Αθανασιάδη

Παυλίνα Στόγιου – Αθανασιάδη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Π. Κωστοπούλου 6
Σέρρες
23210 51129

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις