Connect
To Top

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: MHN KOITATE TO KINHTO ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΣΧΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Οι πεζοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που διασχίζουν το δρόμο, αλλάζουν με επικίνδυνο τρόπο τον διασκελισμό τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι πεζοί που ασχολούνται με το κινητό τους όταν διασχίζουν το δρόμο, αλλάζουν ασυναίσθητα τον τρόπο με τον οποίο βαδίζουν, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι αλλαγές εντοπίζονται στην ταχύτητα και στη σταθερότητα της βάδισης, καθώς και στο εύρος του διασκελισμού. Και τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τροχαίου.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε επί δύο μέρες σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση της πόλης Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία.

Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν 357 πεζούς την ώρα που διέσχιζαν τον δρόμο. Άλλοι από αυτούς μιλούσαν, έγραφαν ή διάβαζαν στο κινητό τους και άλλοι όχι.

Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς έκαναν, όσοι χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους έχουν μικρότερα βήματα. Επιπλέον δεν πήγαιναν ευθεία, αλλά βάδιζαν με αλλοπρόσαλλο τρόπο.

Συνολικά, το 38% των πεζών χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους εν όσω περνούσαν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο.

«Διαπιστώσαμε ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις βάδιζαν αφηρημένοι εξαιτίας του κινητού τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Rushdi Alsaleh, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC).

Και συνέχισε: «Οι περισσότεροι έγραφαν ή διάβαζαν μηνύματα, αλλά κάποιοι μιλούσαν στο κινητό τους. Οι πεζοί αυτοί δυσκολεύονταν να διατηρήσουν σταθερή ταχύτητα βάδισης και διασκελισμό. Έτσι, χρειάζονταν περισσότερη ώρα για να διασχίσουν τον δρόμο, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος να τους κτυπήσει αυτοκίνητο».

Διαφορετική βάδιση

Οι κινήσεις των πεζών αυτών επίσης διέφεραν σε σύγκριση με εκείνες των πεζών που δεν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους. Μάλιστα η αλλαγή στις κινήσεις τους είχε άμεση συνάρτηση με το πως χρησιμοποιούσαν το κινητό.

Έτσι, όσοι έγραφαν μηνύματα ή διάβαζαν έκαναν μικρότερα βήματα, αλλά χωρίς να επιβραδύνουν τη συχνότητα των βημάτων τους. Η βάδισή τους ήταν επίσης πιο ασταθής και έκαναν περισσότερες παύσεις καθώς βάδιζαν, σε σύγκριση με όσους μιλούσαν στο κινητό.

Αντίστοιχα, όσοι όμως μιλούσαν στο κινητό έκαναν πιο αργά βήματα, αλλά δεν μείωναν το εύρος του διασκελισμού τους.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις τους όταν έρχονταν αντιμέτωποι με οχήματα, αυτές ήταν διαφορετικές για όσους βάδιζαν αφηρημένοι λόγω του κινητού.

«Για να αποφύγουν τα οχήματα, όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό μείωναν την ταχύτητά τους. Όσοι όμως δεν το χρησιμοποιούσαν, προσάρμοζαν τόσο την ταχύτητα όσο και το εύρος του διασκελισμού τους», είπε ο κ. Alsaleh.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Οι ειδικοί λένε πως όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται ένας πεζός για να διασχίσει ένα δρόμο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να τραυματιστεί.

Επιπλέον, όταν γράφουμε ή διαβάζουμε στο κινητό η προσοχή μας μοιραία στρέφεται σε αυτό, με συνέπεια να διαταράσσεται η ισορροπία.

Η έλλειψη ισορροπίας αφενός εξηγεί την αστάθεια που παρατηρήθηκε στη μελέτη, αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις.

Συμπέρασμα; «Μην διασχίζετε το δρόμο μιλώντας, γράφοντας ή διαβάζοντας στο κινητό σας», συνιστά ο κ. Alsaleh.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019