Connect
To Top

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΥ ΥΠΝΟΥ

Ο μεσημεριανός ύπνος παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αρκεί να γίνεται την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια.

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα και μακροπρόθεσμα την υγεία. Αρκεί όμως να γίνεται την κατάλληλη ώρα και να μην είναι παρατεταμένος, λέει μία ειδικός από την Cleveland Clinic.

Τα οφέλη που έχει ο μεσημεριανός ύπνος είναι καλά γνωστά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μας προστατεύσει από λάθη και ατυχήματα, ακόμα κι αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να αναπληρώσει τον ανεπαρκή ή φτωχής ποιότητας νυκτερινό ύπνο. Ωστόσο αποτελεί τονωτική ένεση για τον οργανισμό και, ίσως, μυστικό μακροζωίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτες, όπως αυτή της Ικαρίας, του ελληνικού νησιού όπου ζουν οι μακροβιότεροι κάτοικοι της χώρας μας. Μία από τις συνήθειες που έχουν οι υπέργηροι κάτοικοι της Ικαρίας είναι ο μεσημεριανός ύπνος, τον οποίο κάνουν απαρέγκλιτα κάθε μέρα.

Λίγα λεπτά

Πόσο πρέπει, όμως, να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος για να είναι ωφέλιμος; Διεθνείς οργανισμοί όπως το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστούν να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.

Ανάλογη άποψη έχει και η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Όπως εξηγεί, το ιδανικό είναι να κοιμάται κανείς το μεσημέρι νωρίς (μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι) και οπωσδήποτε επί λιγότερο από μία ώρα.

Αν μάλιστα κάποιος καταφέρνει να περιορίζεται σε 15-20 λεπτά ύπνου, τόσο το καλύτερο, προσθέτει.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι υπερβολές στη διάρκεια ή/και στην ώρα του ύπνου, μπορεί να έχουν συνέπειες.

«Ο παρατεταμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να κοιμηθεί κάποιος βαθιά και να μπει για λίγο στο στάδιο των ονείρων», λέει. «Αν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσει με τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνάει μεν, αλλά δεν ξέρει που βρίσκεται και τα έχει χαμένα».

Στην κατάσταση αυτή, είναι απίθανο να νιώσει κανείς αναζωογονημένος, ακόμα κι όταν συνέλθει εντελώς. Επιπλέον, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον βραδινό ύπνο του.

«Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί ομαλά, πρέπει να ακολουθεί ένα εγγενές πρόγραμμα», εξηγεί η Dr. Foldvary-Schaefer. «Το πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι, το οποίο θα απορρυθμιστεί αν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολύ ή/και πολύ αργά το μεσημέρι».

Αν συμβεί αυτή η απορρύθμιση, το άτομο θα αρχίσει να ξυπνά και να κοιμάται ακατάστατες ώρες, προειδοποιεί. Και τελικά μπορεί να φθάσει έως τα χρόνια προβλήματα ύπνου.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

  Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική...

  Beautiful Life10 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

  Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να έχει  σοβαρούς κινδύνους για την υγεία Η βιταμίνη Β12 είναι πολύτιμη για τον οργανισμό...

  Beautiful Life9 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ

  Τη ρίζα της στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει η ψυχογενής αϋπνία, σύμφωνα με ευρήματα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του...

  Beautiful Life8 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΟΣΑ ΓΛΥΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

  Είναι ένα από τα πιο συχνά και… ανομολόγητα ερωτήματα ή σκέψεις που κάνουμε καθημερινά: μέχρι πόσα γλυκά μπορώ να φάω, για...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  Ας είμαστε ειλικρινείς: τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος κατά την οποία όλοι κάνουμε αρκετές υπερβολές στην διατροφή μας.

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  Όλοι οι επιστήμονες αναφέρονται στην παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία, που χρειάζεται να προληφθεί, ώστε να μειωθούν και οι αρνητικές επιδράσεις της...

  Beautiful Life5 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

  Το επίμονο λίπος στην κοιλιά δεν είναι ενοχλητικό μόνο όταν προσπαθείτε να μπείτε στο καινούριο σας τζιν.

  Beautiful Life4 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΑΣ;

  Ανεξάρτητα από το στρεσογόνο παράγοντα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τον αντίκτυπο του στρες στην υγεία και την ευημερία σας.

  Beautiful Life3 Δεκεμβρίου 2018
 • ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

  Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

  Beautiful Life2 Δεκεμβρίου 2018