Connect
To Top

TO ΦΑΓΗΤΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη συσχετίζεται η κατανάλωση φαγητού μετά τις 10 το βράδυ και ο ύπνος σύντομα μετά.

Το φαγητό αργά το βράδυ ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου στο μαστό ή τον προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος ίσως αυξάνεται και όταν κάποιος μπαίνει για ύπνο αμέσως μετά το βραδινό φαγητό του.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη στην Ισπανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 621 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 1.205 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με στοιχεία από 2.193 υγιείς συνομηλίκους τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το βραδινό τους φαγητό πριν τις 9 μ.μ., είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο. Το ίδιο και όσοι άφηναν να περνούν τουλάχιστον 2 ώρες από το βραδινό φαγητό πριν μπουν για ύπνο.

Η επιμέρους μείωση του κινδύνου ήταν 26% για τον καρκίνο του προστάτη και 16% για τον καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο όσοι έτρωγαν το βραδινό τους μετά τις 10 το βράδυ, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το ίδιο ίσχυε και για όσους έμπαιναν για ύπνο σύντομα μετά το τέλος του βραδινού φαγητού.

Η προστασία ήταν ακόμα μεγαλύτερη (έφθανε το 35%) σε όσους ακολουθούσαν τις βασικές συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου. Μεταξύ αυτών των συμβουλών συμπεριλαμβάνεται ακολούθηση υγιεινής διατροφής και συστηματική άσκηση.

Επιπλέον, η προστασία έφθανε το 34% σε όσους ήταν πρωινοί τύποι (ξυπνούσαν καθημερινά νωρίς).

Το βιολογικό ρολόι

Η έρευνα αυτή υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι το φαγητό αργά τη νύχτα είναι αιτία του καρκίνου, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φαγητού στη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μανώλης Κογεβίνας, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Και συνέχισε: «Επομένως είναι σημαντικό να συνυπολογίζονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί (βιολογικό ρολόι) στις μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο».

Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, «θα έχουν αντίκτυπο στις συστάσεις για πρόληψη του καρκίνου», πρόσθεσε. Οι συστάσεις αυτές προς το παρόν δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ώρες των γευμάτων.

Ο αντίκτυπος ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερος για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου είναι συνήθης η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.

«Όλα δείχνουν ότι η ώρα του ύπνου επηρεάζει και την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει την τροφή», σχολίασε η ερευνήτρια Dora Romaguera, επίσης από το ISGlobal.

Αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, λίγες έχουν εστιασθεί στις ώρες των γευμάτων, τονίζουν οι δύο επιστήμονες.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019