Connect
To Top

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ “ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Όταν ακούμε τη λέξη αποτοξίνωση, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στη διατροφική αλλαγή, στον περιορισμό της διατροφής ή και στην απόλυτη νηστεία! Αυτές οι σκέψεις, όμως, είναι πολύ περιοριστικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, κάθε οργανισμός έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις τοξίνες μέσα από διαφορετικούς τρόπους συνεχούς «καθαρισμού». Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία, απλά υιοθετώντας ορισμένες συνήθειες, όπως π.χ. η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος, η σωστή ενυδάτωση, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

Ας δούμε, όμως, τους κυριότερους μηχανισμούς αποτοξίνωσης που διαθέτει το σώμα μας και πώς μπορούμε να τους ενισχύσουμε

Αποτοξίνωση μέσω του εντέρου

Με την κανονικότητα της λειτουργίας του εντέρου αποβάλλονται τοξίνες, κατάλοιπα τροφών αλλά και χημικές ουσίες από φάρμακα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες δέρματος, κ.ο.κ. Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η πλειονότητα των ασθενειών προκαλείται από την κακή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Φρούτα, σαλάτες και ποικιλία λαχανικών καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τους κινδύνους που κρύβει. Επίσης, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και, συνεπώς, να βοηθήσουμε τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας με σωστές αποστάσεις μεταξύ γευμάτων (όχι περισσότερο από 5-6 ώρες), μασώντας καλά την τροφή μας και αποφεύγοντας να τρώμε το βράδυ, ιδιαίτερα φαγητά πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

Επίσης, πρέπει να φροντίζουμε να παίρνουμε τα γεύματά μας σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, αποφεύγοντας τις έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς (δε λύνουμε το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας στο τραπέζι!).

Αποτοξίνωση μέσω των νεφρών

Από τα νεφρά απεκκρίνονται προϊόντα ανταλλαγής της ύλης. Εάν τα νεφρά δε λειτουργούν καλά, παραμένουν στο αίμα βλαβερές ουσίες με αποτέλεσμα ανεξήγητους πονοκεφάλους, ζαλάδες, μέχρι και αρθριτικά! Η λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού, επιδρούν στη λειτουργία των νεφρών.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ημερησίως –σε φυσιολογικές θερμοκρασίες– 1,5 λίτρo νερό. Όσοι εργάζονται/εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να έχουν ανάγκη ως και 5 λίτρα υγρών! Οι χυμοί λαχανικών, βοτάνων (π.χ. βρασμένος μαϊντανός) και φρούτων (κυρίως καρπουζοχυμός) είναι πολύ ωφέλιμοι καθώς, επίσης, και η μείωση ζωικών πρωτεϊνών και ψωμιού – γλουτένης.

Αποτοξίνωση από το δέρμα, μέσω της άδηλης αναπνοής

Σε κάθε εκατοστό της επιφάνειας του δέρματος υπάρχουν πόροι από τους οποίους ο οργανισμός αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμούς και τοξικές ουσίες που για οποιονδήποτε λόγο μαζεύονται σε αυτό.

Η σιωπηλή αυτή αναπνοή, η άδηλη όπως τη λέει η ιατρική επιστήμη, εμποδίζεται από: τα βαριά ρούχα, τα καλλυντικά, την κακή/ανθυγιεινή διατροφή και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρυπάνει την επιδερμίδα μας. Το τρίψιμο του δέρματος με φυσικό σαπούνι 2 φορές την εβδομάδα θεωρείται ιδανικό για την αποβολή των νεκρών κυττάρων.

Αποτοξίνωση μέσω εφίδρωσης

Ο οργανισμός μας αποβάλλει τοξικά κατάλοιπα μέσω του ιδρώτα. Εφίδρωση προκαλείται μετά από έντονες ασκήσεις, τρέξιμο, σάουνα, ζεστό μπάνιο, κ.ά., αλλά μπορεί να περιοριστεί από τη ρύπανση του δέρματος, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή. Αποτοξίνωση γίνεται, όμως, και μέσω του πυρετού.

Ο υψηλός πυρετός κατακαίει βακτήρια, ιούς, παράσιτα και τοξίνες απελευθερώνοντας τον οργανισμό από αυτές τις επιβλαβείς ουσίες. Γι’ αυτό, αν είστε γονείς μικρών παιδιών, δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε για τον υψηλό πυρετό, εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που απαγορεύει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Αποτοξίνωση μέσα από το γυναικείο γεννητικό σύστημα

Η αποβολή αίματος και κολπικών υγρών κατά την έμμηνο ρύση είναι το τελικό στάδιο μιας διαδικασίας αποτοξίνωσης που ξεκινάει από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες, περνάει από τον υποθάλαμο, την υπόφυση, τις ωοθήκες, την παραγωγή ορμονών, ωρίμου ωαρίου, μέσω του κύκλου αλλαγών της μήτρας και καταλήγει στην περίοδο.

Όπως προαναφέραμε, μπορούμε να ενισχύσουμε τον φυσικό μηχανισμό αποτοξίνωσης του οργανισμού μας και μέσα από τη διατροφή μας. Ανάμεσα στις τροφές για αποτοξίνωση υπερέχουν: η πικραλίδα, ο σιδερίτης (τσάι του βουνού), το φασκόμηλο (για αποβολή βαρέων μετάλλων από τον εγκέφαλο) με προσοχή στην ποσότητα, το πράσινο τσάι, η αγκινάρα, τα πράσινα χόρτα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποτοξινωθεί αναπνέοντας καθαρό αέρα στο βουνό, τη θάλασσα και την εξοχή.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην