Connect
To Top

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ HANGOVER

Εκεί έξω κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία τρόπων αντιμετώπισης του hangover, αλλά λίγοι είναι επιστημονικά ελεγμένοι ή αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν. Το hangover είναι αυτό που νιώθουμε το πρωί μετά από ένα βράδυ υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αφυδάτωση, κόπωση, ναυτία και εμετό.

Η σοβαρότητα του φαινομένου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο πολύ ήπιαμε, αλλά και το είδος των ποτών που καταναλώσαμε, πόσο κοιμηθήκαμε μετά και αν καταναλώσαμε νερό ή φαγητό. Εδώ εξετάζουμε πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να μειώσουμε τη σοβαρότητα ενός hangover.

9 τρόποι να αποφύγουμε ή να μειώσουμε το hangover

1. Κατανάλωση με μέτρο

Ο καλύτερος, φυσικά, τρόπος να αποφύγουμε ένα hangover είναι να πιούμε με μέτρο ή και καθόλου. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε, τόσο πιθανότερο είναι ένα σοβαρό hangover την επόμενη μέρα. Η ποσότητα του αλκοόλ που είναι ασφαλής διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο τρώμε, πόσο νερό πίνουμε και πόσο καλά κοιμόμαστε. Η μέση συνιστώμενη ποσότητα πάντως γενικά είναι μέχρι ένα ποτό/ ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτά/ ημέρα για τους άνδρες.

2. Κατανάλωση νερού

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την ανάγκη μας να ουρήσουμε και έτσι μας θέτει σε κίνδυνο για αφυδάτωση. Αν πίνετε πολύ νερό μαζί με τα ποτά σας, θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι και να μειώσετε τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως δίψα, κόπωση και πονοκέφαλο.

3. Κοιμηθείτε επαρκώς

Το να καταναλώσετε πολύ αλκοόλ και το να πάτε για ύπνο νωρίς μάλλον δεν ταιριάζουν. Εντούτοις, αν κοιμηθείτε επαρκώς βοηθάτε στη μείωση των επιδράσεων του hangover την επόμενη μέρα. Το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ποιότητα, όσο και στη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμηθείτε καλά και επαρκώς, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει από το προηγούμενο βράδυ, οπότε προσπαθήστε να ξαπλώσετε ή να κοιμηθείτε οπωσδήποτε νωρίς τουλάχιστον την επόμενη μέρα.

4. Αποφύγετε τα νοθευμένα ποτά

Ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν χημικές ουσίες, προσμίξεις, που μπορούν να συνεισφέρουν στα συμπτώματα του hangover. Τα ποτά που συνήθως περιέχουν επιπλέον χημικές ουσίες είναι συνήθως το ουίσκι, το κονιάκ, η τεκίλα, η βότκα, το ρούμι και το τζιν. Βέβαια, όλα τα ποτά μπορούν να νοθευτούν.

5. Λήψη συμπληρωμάτων

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποια από τα συμπτώματα του hangover προκαλούνται από φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Γι’ αυτό, ορισμένοι άνθρωποι ωφελούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως το η κόκκινη πιπερόριζα.

6. Πιείτε αργά

Όσοι μπορούν να ελέγξουν το ρυθμό με τον οποίο πίνουν και να καταναλώνουν αργά τα ποτά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα hangover την επόμενη μέρα. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει ένα κανονικό ποτό/ ώρα. Αν επίσης απολαμβάνετε αργά τα ποτά σας, θα πιείτε και συνολικά λιγότερο.

7. Μετρήστε τα ποτά σας

Είναι σημαντικό να μπορούμε να μετρήσουμε τα ποτά μας και να έχουμε επίγνωση του πόσο έχουμε πιει. Όταν πίνουμε σπίτι, ορισμένοι άνθρωποι έχουμε τη συνήθεια να βάζουμε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι συνήθως μας προσφέρουν έξω. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την παρατήρηση της κατανάλωσης.

8. Γευματίστε πριν πιείτε

Είναι σημαντικό να έχουμε φάει καλά, πριν πιούμε. Αν γευματίσετε πριν ή κατά τη διάρκεια μπορείτε να επιβραδύνετε την απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Το φαγητό μπορεί να διατηρήσει τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα και έτσι να μειώσει την επίδραση του hangover.

9. Ένα καλό πρωινό

Αν έχουμε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, επιδεινώνουμε αυτόματα την εμπειρία του hangover. Αν καταναλώσετε ένα καλό πρωινό, θα διατηρήσετε το σάκχαρο σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα παρέχετε στον οργανισμό σας τον σωστό συνδυασμό βιταμινών και μετάλλων για να αντεπεξέλθει καλύτερα.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

  Από διατροφικής άποψης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από ένα διαιτολόγιο πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, αυξημένο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη…

  Beautiful Life19 Μαρτίου 2019
 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019