Connect
To Top

ΔΡΟΣΕΡΗ ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Δροσερή συνταγή από την Chef cookery professional NVQ κ. Ελένη Γκολοβόδα και το βιβλίο της “Τα περί Μαγειρικής από την Ελένη”.

Υλικά για 8-10 άτομα

1 1/2 κούπα νερό

1 κούπα ζάχαρη

80 γρ. χυμός λεμονιού και το ξύσμα από ένα λεμόνι

4 κ.σ. άνθος αραβοσίτου

2 κ.σ. βουτυρο

1 βανίλια

Για την τάρτα

1 αβγό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

350 γρ. αλεύρι

1 βανίλια

200 γρ. βούτυρο μαργαρίνη από το ψυγείο

Εκτέλεση

για την τάρτα: Κόβουμε το βούτυρο από το ψυγείο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μίξερ να χτυπηθεί μαζί με την άχνη. Στη συνέχεια,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε σε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και απλώνουμε σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρους 28 εκατοστών, τοποθετούμε στο εσωτερικό μία μεμβράνη γεμισμένη με ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ( ανάλογα με το φούρνο)

για την κρέμα:  Μόλις ψηθεί η τάρτα, ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Έπειτα βάζουμε το μείγμα πάνω σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Όταν η κρέμα αρχίσει να δένει ανακατεύουμε πολύ καλά για λίγο και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αμέσως ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στην ψημένη τάρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και αργότερα όταν κρυώσει με λίγη άχνη ζάχαρη. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και μετά το σερβίρουμε.

Μυστικό

Πριν ψήσουμε την τάρτα πρέπει να την τρυπήσετε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει και να διατηρήσει το σχήμα της. Επίσης, πρέπει να ανακατεύεται συνέχεια την κρέμα, ακόμη και όταν την κατεβάσετε από τη φωτιά, ώστε να μην κάνει πέτσα.

Η κ. Ελένη Γκολοβόδα είναι πτυχιούχος του
University of Plymouth  (Chef cookery professional NVQ)

 

 

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Γεύσεις