Connect
To Top

Η ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να στέκεστε αντί να κάθεστε επί 6 ώρες την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή συνδέεται με την επιδημία της παχυσαρκίας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2. Οι Ευρωπαίοι κάθονται κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα. Ακόμη και οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε μια καρέκλα.

Η μελέτη ήταν μια ανασκόπηση που εξέτασε κατά πόσο το να στέκεται κανείς καίει περισσότερες θερμίδες από το να κάθεται. Οι ερευνητές ανέφεραν αποτελέσματα από 46 μελέτες με 1.184 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές ήταν κατά μέσο όρο 33 ετών, το 60% ήταν άνδρες, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 24 και το βάρος 65 κιλά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η όρθια στάση καίει 0,15 θερμίδες ανά λεπτό περισσότερο από την καθιστή στάση. Με την αλλαγή στάσης για 6 ώρες την ημέρα, ένα άτομο 65 κιλών θα δαπανήσει επιπλέον 54 θερμίδες την ημέρα. Αν δε ληφθεί υπόψη τυχόν αύξηση της πρόσληψης τροφής, αυτό θα ισοδυναμούσε με 2,5 κιλά σε ένα έτος και 10 κιλά σε τέσσερα χρόνια.

Ο καθηγητής Francisco Lopez-Jimenez, προϊστάμενος της προληπτικής καρδιολογίας στην κλινική Mayo στο Rochester των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε: “Η όρθια θέση όχι μόνο καίει περισσότερες θερμίδες, αλλά η επιπλέον μυϊκή δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη. Τα οφέλη από την όρθια στάση υπερβαίνουν αυτό που προέρχεται από τον έλεγχο του βάρους”.

Η διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη μεταξύ όρθιας και καθιστικής ζωής θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που βρήκε η ανασκόπηση διότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι κάνουν μικρές κινήσεις όταν στέκονται.

“Τα αποτελέσματά μας μπορεί να είναι υποτιμημένα γιατί όταν οι άνθρωποι στέκονται, τείνουν να κάνουν αυθόρμητες κινήσεις, όπως η μετατόπιση του βάρους ή η ταλάντευση από το ένα πόδι στο άλλο, κάνοντας μικρά βήματα μπροστά και πίσω”, δήλωσε ο καθηγητής Lopez-Jimenez.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η όρθια στάση αντί της καθιστής θα μπορούσε να αποτελέσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για παραπανίσια κιλά. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια τέτοια στρατηγική είναι αποτελεσματική και πρακτική.

http://www.healthyliving.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019