Connect
To Top

BITAMINH B12… ΠΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ;

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη Β12; Πώς ωφελεί τον οργανισμό μας;

Η βιταμίνη Β12 είναι μια πολύ απαραίτητη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει. Την βρίσκουμε σε ζωικά προϊόντα, αλλά επίσης και σε μορφή συμπληρωμάτων. Έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αλλά ποια είναι αυτά;

Βοηθάει με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 περιορίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, και δεν τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν σωστά. Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρόγγυλα, ενώ η έλλειψη Β12 τα κάνει μεγάλα και οβάλ, συνεπώς δεν τους επιτρέπει να κινηθούν.

Μπορεί να προλάβει γενετικές ανωμαλίες

Η πρόσληψη Β12 κατά την εγκυμοσύνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του μωρού σας. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος εξαρτάται άμεσα από την πρόσληψη ικανοποιητικών επιπέδων Β12.

Ενισχύει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενηλίκους έδειξε ότι τα άτομα με έλλειψη Β12 είχαν και χαμηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα—συνεπώς, αυτό αυξάνει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την όραση. Αν τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό σας είναι ικανοποιητικά, ο κίνδυνος αυτής της πάθησης (που συμβαίνει ούτως ή άλλως με το πέρασμα των χρόνων) μειώνεται.

Μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και να αντιμετωπίσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα εντελώς πώς ακριβώς η βιταμίνη Β12 επηρεάζει την διάθεσή μας, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ρυθμίζει την διάθεση. Συνεπώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, με την σειρά της οδηγώντας σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Προστατεύει τον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας την απώλεια νευρώνων

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με την απώλεια μνήμης, ειδικά στους ηλικιωμένους. Η βιταμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη της απώλειας νευρώνων στον εγκέφαλο, που συνδέονται με τα προβλήματα μνήμης, αλλά και με την άνοια.

Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειάς μας

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας στον οργανισμό, αλλά δεν την παρέχουν οι ίδιες. Αν, όμως, πάσχετε από έλλειψη της βιταμίνης, τότε μία δόση θα σας ανεβάσει αμέσως τα επίπεδα ενέργειας.

Φροντίζει για την υγεία των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών μας

Καθώς η Β12 παίζει ρόλο στην παραγωγή κυττάρων, την χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε και την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και της επιδερμίδας μας, που συχνά δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

πηγή: http://www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019