Connect
To Top

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ Ή ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ; ΔΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν την λέξη ημικρανία λάθος—για παράδειγμα, για να περιγράψουν έναν πονοκέφαλο. Και όμως, υπάρχει διαφορά.

Η ημικρανία είναι ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος, συνήθως στη μία μόνο πλευρά του κεφαλιού, που πυροδοτείτε από κάποια αιτία, όπως το περιβάλλον, το στρες ή κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, και η σφοδρότητά της μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που να μην σας επιτρέπουν να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα μάτια σας, όπως και το μέτωπο ή τους κροτάφους σας, και υπάρχει η πιθανότητα να σας προκαλέσει ναυτία ή εμετό. Οι κλασικές ημικρανίες ξεκινούν με αυτό που αναφέρεται ως ‘αύρα’, μικρές αλλαγές στην όραση, όπως θολά σχήματα, και επηρεάζουν περίπου 20% των ασθενών. Μπορεί όμως να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα, που θα εμφανιστούν ακόμα και 24 ώρες πριν χτυπήσει η ημικρανία, όπως αλλαγές στην διάθεση, αίσθηση ότι μυρίζετε ή γεύεστε κάτι περίεργο, αλλά και ένταση ή κόπωση.

Δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα πλήρως τις αιτίες που προκαλούν μια ημικρανία, συνεπώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις. Πολλές φορές, τα έντονα φώτα που αναβοσβήνουν μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Το πολύ έντονο στρες, η κακή και λίγη διατροφή, όπως και ο λίγος, μη ποιοτικός ύπνος έχουν σημειωθεί ως πράγματα που πυροδοτούν μια ημικρανία.

Σε αρκετές γυναίκες, η ημικρανία συνδέεται με την περίοδό τους. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν αυτή την δυσάρεστη παρενέργεια, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σταθερό μοτίβο εμφάνισης. Αυτό σημαίνει πως η ορμονοθεραπεία δεν θα βοηθήσει με σιγουριά όλες τις ασθενείς. Για την ακρίβεια, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα ακόμα χειρότερα, ανάλογα με την περίπτωση.

Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν αν συγκεκριμένες τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία, αλλά δεν έχουμε ακόμα σίγουρα αποτελέσματα, και βασιζόμαστε σε μαρτυρίες. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, μαθαίνουμε ότι το κόκκινο κρασί, το τυρί, η σοκολάτα, η σως σόγιας και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθεις ύποπτοι. Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα, ειδικά τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη, που μπορεί να συσφίξει τα αιμοφόρα αγγεία, και έπειτα να τα διαστείλει.

Αρκετά λέγονται, επίσης, για τον καφέ και πώς δρα απέναντι σε μια ημικρανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστούμε από μια ημικρανία, σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα. Μόλις, όμως, πέσουν τα επίπεδα καφεΐνης, ο κίνδυνος πονοκεφάλου αυξάνεται ξανά. Συνεπώς, βασιστείτε στις δικές σας παρατηρήσεις σχετικά με το αν ο καφές είναι σύμμαχος ή εχθρός σας. Ένας καλός τρόπος για να τις διαχειριστείτε, είναι να κρατάτε ημερολόγιο με αυτά που πιστεύετε ότι σας προκάλεσαν ημικρανία, όπως και τα συμπτώματα που αισθανθήκατε. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι αναγκαίες για να αποφύγετε μελλοντικά επεισόδια, αλλά και για τον γιατρό σας, αν ποτέ χρειαστεί να του μιλήσετε για τις ημικρανίες σας.

πηγή: http://www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • Ο ΚΑΦΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

  Ο καφές έχει κατοχυρώσει τη θέση του στο θρόνο του πιο δημοφιλούς ροφήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Πώς μας ωφελεί;

  Beautiful Life21 Ιουνίου 2018
 • Ο ΥΠΝΟΣ ΣΕ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

  Ένας καλός ύπνος το βράδυ δεν σού δίνει μόνο την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου την επόμενη μέρα για...

  Beautiful Life21 Ιουνίου 2018
 • ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΣ ΓΕΡΝΑΝΕ…

  Η καθημερινή γυμναστική και ένας ισχυρός μεταβολισμός μπορούν να κάνουν θαύματα, η διατροφή είναι τελικά εκείνη που παίζει το σημαντικότερο ρόλο.

  Beautiful Life21 Ιουνίου 2018
 • ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

  Τι είναι η διαλειμματική γυμναστική και πώς μπορεί να μας κάνει καλό; Ένας σύντομος οδηγός, που θα σας πείσει να ασχοληθείτε!

  Beautiful Life20 Ιουνίου 2018
 • ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΓΓΟΥΡΙ . . .

  Δες παρακάτω δέκα λόγους για τους οποίους το ταπεινό αγγουράκι είναι πολύτιμο…

  Beautiful Life19 Ιουνίου 2018
 • ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ;

  Προσοχή στην κατανάλωση του μοσχοκάρυδου συστήνουν Αμερικανοί τοξικολόγοι, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, ακόμη και παραισθήσεις. Μπορεί το μοσχοκάρυδο να...

  Beautiful Life19 Ιουνίου 2018
 • ΧΥΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ

  Το ήπαρ είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και για να απελευθερώσει το σώμα σας από τοξικές ουσίες.

  Beautiful Life18 Ιουνίου 2018
 • ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

  Το στρες δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε σε καθημερινή βάση, και αν δεν το διαχειριστούμε καταλλήλως, οι συνέπειές του θα είναι...

  Beautiful Life17 Ιουνίου 2018
 • ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ

  Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε τη σχέση της μπύρας με το σώμα μας, δεν μας αφήνει και πολύ θετική εντύπωση.

  Beautiful Life17 Ιουνίου 2018