Connect
To Top

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Η αναπνοή, όταν γίνεται σωστά, θεραπεύει σε πολλά επίπεδα και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αποδεικνύεται αποτελεσματική τόσο για την πνευματική, όσο και για τη σωματική μας ευεξία.

Η αναπνοή μας συνεχώς μετατρέπει την τόσο απαραίτητη ενέργειά μας, λαμβάνοντάς τη σε οξυγόνο, το οποίο διοχετεύεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελεί παραγόμενο μεταβολικό απόβλητο.

Αναπνέοντας βαθιά, επιτρέπετε στο διάφραγμά σας να ανοίξει διάπλατα, στο θώρακά σας να επεκταθεί και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο στους πνεύμονές σας. Τελειοποιώντας την τέχνη της βαθιάς αναπνοής, το οξυγόνο που θα εισέρχεται στο σώμα σας θα είναι περισσότερο, βοηθώντας έτσι τον καρδιακό σας ρυθμό να επιβραδυνθεί, ώστε να δημιουργήσει αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Συμπερασματικά λοιπόν, η αναπνοή αποτοξινώνει, απελευθερώνει τοξίνες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 70% των τοξινών μας απελευθερώνεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής μας. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το φυσικό απόβλητο του μεταβολισμού μας. Τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής βοηθούν τα συστήματα στο σώμα μας να το επεξεργαστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

9 τρόποι που η σωστή αναπνοή τροφοδοτεί το νου και το σώμα

1. Αυξάνει την ενέργεια

Το οξυγόνο είναι η πιο απαραίτητη πηγή ενέργειας που χρειάζονται τα κύτταρά μας. Μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς φαγητό μέχρι και για 40 μέρες και χωρίς νερό μέχρι και για 3 ημέρες. Κι όμως, μπορούμε να πεθάνουμε χωρίς αναπνοή μέσα σε λίγα λεπτά. Από καθαρά οργανική άποψη, η αναπνοή ισούται με τη ζωή.

2. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα

Ένα από τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής είναι ότι βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης στο διάφραγμα και τους πρωταρχικούς αναπνευστικούς μύες, ανακουφίζοντας από πολλά μακροχρόνια αναπνευστικά ζητήματα, όπως άσθμα και δύσπνοια. Ανοίγει το στήθος μας, απελευθερώνοντας ένταση από τους εντερικούς μύες και γύρω από την ωμοπλάτη, τη σπονδυλική στήλη και τους λοιπούς μύες της μέσης, επιτρέποντας μια πιο απελευθερωμένη στάση στο σώμα.

3. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα

Η βαθιά αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, επιφέροντας μια χαλαρή κατάσταση στο σώμα μας. Λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο απ’ ότι κάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί δραστηριότητες που σχετίζονται με την απόκριση μάχης – φυγής.

4. Ενδυναμώνει το λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα εξαρτάται από τη βαρύτητα, τη μυϊκή κίνηση και τα οφέλη της αναπνοής, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και για να καθαρίζεται. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από βακτήρια, ιούς και άλλες απειλές στην υγεία μας.

5. Απελευθερώνει την ένταση των μυών

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή βιώνουμε άβολα συναισθήματα, όπως θυμό ή πόνο, η αναπνοή μας γίνεται επιφανειακή και οι ιστοί των μυών μας συστέλλονται. Η βαθιά αναπνοή βοηθά στην αποφυγή αυτών των συνεπειών.

6. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή τονώνει, ενθαρρύνει και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και στα αναπαραγωγικά όργανα. Σε μία έρευνα με ασθενείς που είχαν περάσει καρδιακό έμφραγμα, παρατηρήθηκε ότι το 100% των ασθενών ανάπνεε από το στήθος, κάτι που περιελάμβανε μικρή επέκταση του διαφράγματος ή της κοιλιάς.

Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς που επέζησαν από ένα έμφραγμα και που υιοθέτησαν μια σειρά ασκήσεων αναπνοής εμφάνισαν 50% μικρότερο ρίσκο να υποστούν ξανά άλλο έμφραγμα τα επόμενα 5 χρόνια.

7. Ενδυναμώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής περιλαμβάνουν αυξημένη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα, κάτι που ενθαρρύνει την εντερική κίνηση και τη συνολική πέψη, ανακουφίζοντας από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της βαθύτερης αναπνοής δημιουργούν ένα πιο ήρεμο νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει την πέψη.

8. Επηρεάζει την πνευματική μας κατάσταση

Η ποιότητα της αναπνοής μας βοηθά να χαλαρώσουμε το νου μας και να βελτιώσουμε την ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και απομνημόνευσης. Ο εγκέφαλος απαιτεί μια μεγάλη ποσότητα οξυγόνου για να λειτουργήσει και η αυξημένη ποσότητα οξυγόνου μας βοηθά να επιτύχουμε καθαρότητα και να νιώσουμε παραγωγικοί και γειωμένοι. Επίσης ανακουφίζει από στρες, άγχος, κατάθλιψη και αρνητικά μοτίβα σκέψης. Τα οφέλη της σωστής αναπνοής μας βοηθούν να ξεπεράσουμε μοτίβα εθισμού και διατροφικών διαταραχών, αλλά επίσης πυροδοτεί τη δημιουργικότητα και το πάθος.

9. Μας κάνει να φαινόμαστε πιο ευδιάθετοι και φρέσκοι

Αποτελεί καθολική αλήθεια το γεγονός ότι ένα χαρούμενο πρόσωπο είναι ομορφότερο από ένα αγχωμένο ή θυμωμένο. Και ακόμα καλύτερα νέα είναι το γεγονός ότι η βαθιά αναπνοή επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, αυξάνοντας την έκκριση αντιγηραντικών ορμονών. Μειώνοντας το στρες μας, βελτιώνουμε τη διάθεσή μας, ανεβάζουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Έρευνα του 2013 από το τμήμα Ψυχιατρικής του Harvard ανακάλυψε ότι όσοι διαλογίζονταν καθημερινά για τέσσερα χρόνια έχουν μακρύτερα τελομερή – τα προστατευτικά εκείνα άκρα που δένουν στο τέλος των χρωμοσωμάτων – σε σύγκριση με εκείνους που δεν διαλογίζονταν. Τα κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με πρόωρη κυτταρική γήρανση.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019