Connect
To Top

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για μια υγιή καρδιά ακόμα και στα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Αυτό σύμφωνα με μελέτη του Stanford University School of Medicine που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες επιδημιολογικής παρατήρησης για την φυσική κατάσταση και την καρδιακή νόσο, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 468,095  άτομα εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων UK Biobank.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων με τεστ λαβής, ερωτηματολόγια και βηματόμετρα που είχαν φορέσει για 7 ημέρες. Επίσης, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο στατικό ποδήλατο. Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν πληροφορίες για τα γενετικά χαρακτηριστικά συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 20.914 καρδιαγγειακά περιστατικά, τα οποία περιελάμβαναν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η συνδυαστική ανάλυση έδειξε ότι η υψηλή φυσική κατάσταση και σωματική δραστηριότητα σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα αρκετών αρνητικών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.

Μεταξύ των ατόμων που θεωρήθηκαν υψηλού γενετικού κινδύνου για καρδιακή νόσο, τα υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής υγείας σχετίστηκαν με 49% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 60% μικρότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Για αυτούς που είχαν μέτριο γενετικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσοι είχαν την δυνατότερη λαβή είχαν και 36% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και 46% μείωση κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, συγκριτικά με άτομα που είχαν ίδιο γενετικό κίνδυνο και πιο αδύναμη λαβή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της άσκησης και της υγείας της καρδιάς, αλλά λίγα πράγματα  ήταν γνωστά για την επίδραση της άσκησης σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Η παρούσα ανάλυση σχεδιάστηκε για να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: η φυσική δραστηριότητα και η φυσική κατάσταση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και ποια είναι η επίδραση της γενετικής προδιάθεσης;

“Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν την άσκηση επειδή έχουν γενετικό κίνδυνο καρδιακής νόσου”, ανέφερε ο Erik Ingelsson, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Στάντφορντ. Και πρόσθεσε: “Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά διότι δείχνουν πως ο τρόπος ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος τόσα περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη μπορεί να απολαύσει σχετικά με την υγεία του”.

Η μελέτη δεν αποτελεί συνταγή για κάποιο συγκεκριμένο τύπο άσκησης. Κι επειδή πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, ο Ingelsson είπε ότι “δεν μπορούμε να ισχυριστούμε σίγουρα ότι υπάρχει μια αιτιώδη σύνδεση. Οι παρατηρητικές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν τάσεις”.

πηγή: http://www.healthyliving.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019