Connect
To Top

Η ΣΩΣΤΗ . . . ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΖΟΚΙΝΓΚ

To ελαφρύ τρέξιμο, δηλαδή το τζόκινγκ, είναι πιο υγιεινό – και ασφαλέστερο – από το γρήγορο τρέξιμο που γίνεται πολύ συχνά.

Πιο συγκεκριμένα, το τζόκινγκ επί τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα μεταξύ 20 και 48 λεπτών κάθε φορά φαίνεται να είναι καλύτερο για την υγεία.

Αυτά υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Κι άλλες  μελέτες δείχνουν ότι η σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στη θνησιμότητα ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος Λ. Δηλαδή υπάρχει ένα ανώτατο όριο οφέλους από την άσκηση, μια δόση που είναι η άριστη για την υγεία.

Αν ο στόχος κάποιου είναι να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής του, τότε το τρέξιμο λίγες φορές την εβδομάδα με μέτριο ρυθμό είναι μια καλή στρατηγική. Περισσότερη ένταση και συχνότητα  δεν είναι απλώς κάτι περιττό, αλλά μπορεί να αποβεί και βλαβερό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι δραστηριότητες, όπως ο μαραθώνιος, το τρίαθλο και οι αγώνες ποδηλάτου μεγάλων αποστάσεων μπορούν να προκαλέσουν διαρθρωτικές αλλαγές στην καρδιά και στις μεγάλες αρτηρίες, οδηγώντας σε διαρκή βλάβη.

Το πιο θλιβερό παράδειγμα είναι αυτό του Jim Fixx, ο οποίος έγραψε το 1977 ένα βιβλίο με τίτλο, The Complete Book Of Running, το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Στο βιβλίο αυτό πιστώνεται η “επανάσταση” που ακολούθησε στη δεκαετία του 1980 και έκανε για πολλά άτομα το τζόκινγκ και το τρέξιμο καθημερινή ρουτίνα. Όμως το 1987 ο Fixx πέθανε στα 52 του χρόνια από καρδιακή προσβολή ύστερα από το καθημερινό του τρέξιμο.

Πάντως, το ποια είναι η άριστη “δοσολογία” τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι ένα θέμα υπό διερεύνηση.

Πόσες φορές την εβδομάδα και πόσο;

Στη δανική μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιδανικό πρότυπο εκγύμνασης είναι το τζόκινγκ 1-2,4 ώρες την εβδομάδα, όχι πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, με αργό έως μέτριο ρυθμό (διανύοντας περίπου 8 χλμ την ώρα). Αυτή η “δοσολογία” παρέχει τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή για να το πούμε διαφορετικά, παρέχει το μεγαλύτερο όφελος μακροζωίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 12 χρόνια 1.098 άτομα που ασχολούνταν με το τρέξιμο και τους συνέκριναν με 413 άλλα άτομα που δεν έτρεχαν καθόλου. Συνολικά, σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας βρέθηκαν για εκείνους που ακολουθούσαν έναν αργό ή μέτριο ρυθμό τζόκινγκ, ενώ με το γρήγορο τζόκινγκ ο κίνδυνος θανάτου ήταν ίδιος με αυτόν της καθιστικής ζωής.

Πάντως, ένας Αμερικανός ερευνητής ανέφερε ότι η άριστη “δοσολογία” της άσκησης είναι ένα θέμα που δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το  2014 στο Journal of the American College of Cardiology αφορούσε 55.000 ενήλικες που έτρεχαν εκ των οποίων οι 13,000 ήταν γυναίκες. Βρέθηκε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου ήταν με 3 ώρες συνολικά τρέξιμο την εβδομάδα επί τουλάχιστον 6 φορές, δηλαδή 30 λεπτά τη φορά κατά μέσο όρο.

πηγή: www.healthyliving.g

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

    Προσπαθείς να τρως υγιεινά, όμως ίσως έχεις μία από τις παρακάτω λάθος διατροφικές συνήθειες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου.

  Beautiful Life25 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ποδήλατο… εμείς σου δείχνουμε τους τέσσερις καλύτερους!

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΚΕΦΙΡ ΝΕΡΟΥ(!) ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

  Αν είστε φαν των αναψυκτικών, αλλά προσπαθείτε να κάνετε υγιεινότερες επιλογές, ένα σχετικά νέο δημοφιλές ποτό αξίζει την προσοχή σας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ;

  Πολλοί άνθρωποι αυτή την περίοδο έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως συνάχι, φτέρνισμα και βήχας.

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

  Εδώ και χρόνια ακούμε πως το κρύο νερό μάς βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Πλέον ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς...

  Beautiful Life24 Σεπτεμβρίου 2018
 • Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμα και ο σύντομος, επιτρέπει και στους πιο κουρασμένους να ξαναβρούν τον ρυθμό τους και ο οργανισμός να...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ

  Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του...

  Beautiful Life23 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΦΤΙΑΞΤΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

  Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα χημικά προϊόντα επειδή τα συναντάμε πολλές φορές την ημέρα και τα χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτόμαστε...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ; ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

  Μια έρευνα που έγινε από την εταιρεία στρωμάτων Yogabed στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2018