Connect
To Top

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ

Έχετε ποτέ ξυπνήσει το πρωί βλέποντας έναν εκνευρισμένο σύντροφο δίπλα σας να ισχυρίζεται ότι μιλούσατε συνεχώς και ακατάπαυστα στον ύπνο σας;

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όσο βρίσκεστε βυθισμένοι στον ύπνο.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολλές, από καθόλου επικίνδυνες έως και πολύ επικίνδυνες, και είναι πιθανό να έχετε εμφανίσει κάποια ή κάποιες σε κάποια φάση της ζωής σας. Συνήθως, το ασυνείδητο είναι αυτό που εμπλέκεται στα συμπτώματα και τις εκδηλώσεις της κάθε μίας.

Εδώ εστιάζουμε σε πέντε από τα πιο παράξενα, αλλά συνηθισμένα πράγματα που μπορεί να μας συμβούν, όσο κοιμόμαστε.

5 περίεργα πράγματα που μπορεί να κάνετε στον ύπνο σας:

1. Παραμιλητό

Το παραμιλητό είναι ένα κοινό φαινόμενο και είναι πιο συχνό στα παιδιά και στους εφήβους, αν και αναφέρεται και από πολλούς ενήλικες. Τα επεισόδια παραμιλητού δεν έχουν την τάση να διαρκούν πολύ ώρα και δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερα έξυπνο λόγο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενό του ακούγεται εχθρικό ή θυμωμένο.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Dr. Isabelle Arnulf (Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, Παρίσι) μελέτησε τι είναι πιθανό να λένε όσοι παραμιλούν και βρήκε ότι στο 10% των περιπτώσεων, όσοι παραμιλούν στον ύπνο τους, αναφέρουν βωμολοχίες και περιλαμβάνουν και άλλου τύπου αρνητικό περιεχόμενο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το παραμιλητό είναι μια απόκριση σε ένα αρνητικό όνειρο, σε ένα, ενδεχομένως, εφιάλτη που προκαλεί αυτή την αδικαιολόγητη ροή λόγου. Ωστόσο, οι λόγοι μπορεί να είναι και εξωτερικοί, όπως ο πυρετός λόγω ασθένειας, το στρες ή η κακή στάση ύπνου.

2. Υπνοβασία

Αυτή η διαταραχή ύπνου συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου του ύπνου NREM. Πρόκειται για περίοδο βαθύ ύπνου, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύματα επιβραδύνονται και η αναπνοή γίνεται βαθύτερη και με βραδύτερο ρυθμό.

Δεν μπορούμε εύκολα να ξυπνήσουμε σε αυτό το στάδιο, ένα στοιχείο που εν μέρει κάνει την υπνοβασία τόσο ανησυχητική, καθώς οι υπνοβάτες είναι σωματικά ενεργοί, ενώ ακόμα βρίσκονται σε βαρύ ύπνο. Αλλά η περιέργεια της διαταραχής δε σταματά εκεί.

Οι ειδικοί Frank Ralls και Madeleine Grigg-Damberger γράφουν στο βιβλίο Parasomnias ότι οι υπνοβάτες μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα ξύπνιοι και «όχι παρόντες» σε όσους είναι μάρτυρες των πράξεών τους: «Τα (υπνοβατικά) επεισόδια συχνά ξεκινούν με ένα άτομο να κάθεται στο κρεβάτι, να παλεύει με τα σκεπάσματα, κοιτώντας με συγχυσμένο τρόπο πριν σηκωθεί από το κρεβάτι και αργά αρχίσει να περπατά. Τα μάτια είναι συνήθως ανοιχτά με ένα συγχυσμένο, τρομαγμένο βλέμμα.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι οι υπνοβάτες συχνά περπατούν προς την πηγή ενός ήχου, φωτός ή προς ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και εμπλέκονται σε περίπλοκες συμπεριφορές, όπως το άλλαγμα των ρούχων, το άνοιγμα πόρτας ή τη χρήση της τουαλέτας.

3. Υπναγωγικοί σπασμοί

Αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ότι πέφτουμε από ένα μεγάλο ύψος ή σαν να σκοντάφτουμε σε σκαλοπάτι, κάτι που κάνει το σώμα μας να τινάζεται και έτσι να ξυπνάμε.

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό (60-70%) αναφέρεται από ενήλικες, γι’ αυτό και δεν θεωρείται διαταραχή. Τυπικά, οι μυϊκοί σπασμοί διαρκούν για λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο και αφού συμβούν, συνήθως το άτομο μπορεί και πάλι να αποκοιμηθεί.

Αν και οι υπναγωγικοί σπασμοί είναι φυσιολογικοί, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα. Αυτοί περιλαμβάνουν την κόπωση, το συναισθηματικό στρες, την έλλειψη ύπνου, την εξαντλητική άσκηση και τα διεγερτικά όπως καφεΐνη και νικοτίνη.

4. Σεξουαλικές πράξεις

Ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες ασυνείδητες πράξεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι σεξουαλικής φύσεως, ειδικά όταν το άτομο αποπειράται να εμπλέξει έναν απρόθυμο σύντροφο (ή και όχι).

Κατά τη σεξυπνία, τα άτομα επιδεικνύουν σεξουαλικούς ήχους, αυνανισμό, θώπευση ή προσπάθεια συνουσίας κατά τη διάρκεια του ύπνου, που ακολουθούνται από πρωινή αμνησία. Όπως και η υπνοβασία, έτσι και η σεξυπνία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των σταδίων NREM και οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από άντρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σεξυπνία είναι απλά ένα ντροπιαστικό συμβάν, αλλά σε άλλα πιο ακραία παραδείγματα, καταλήγει σε σοβαρή σεξουαλική παρενόχληση. Όμως, το ζήτημα παραμένει δύσκολο όταν καταλήγει στο δικαστήριο, δεδομένου του γεγονότος ότι ο «θύτης» δεν θυμάται και δεν δρα συνειδητά.

5. Παραϋπνία

Τέλος, η παραϋπνία μοιάζει αρκετά στην υπνοβασία και χαρακτηρίζεται από αρκετά περίπλοκες πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις δύο διαταραχές του ύπνου.

Η συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν. Τα άτομα αυτά τείνουν να αντιδρούν σωματικά σε ό,τι συμβαίνει στα όνειρά τους, κάτι που δεν είναι και πάντα θετικό, καθώς μπορεί να περιέχει κάποια επίθεση ή βίαια κίνηση.

Βέβαια, οι κινήσεις τους συνήθως δεν είναι απειλητικές προς τον εαυτό ή τους άλλους, αλλά όταν εμφανίζεται κάποια βίαιη συμπεριφορά αφορά στους άντρες περισσότερο, παρά στις γυναίκες. Η διαταραχή μπορεί να πυροδοτηθεί από τη πρώτη χρήση αντικαταθλιπτικών, αλλά και από διεγερτικά, όπως αλκοόλ, καφέ και σοκολάτα.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

  Είτε πας για 1-2 πραγματάκια είτε για να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να περάσεις...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΑ ΠΟΔΙΑ;

  Αν έχετε προσέξει ότι τα πόδια σας είναι σχεδόν πάντοτε κρύα, ακόμα και όταν φοράτε κάλτσες, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ;;;

  Ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο είναι για τις περισσότερες, μία από τις πιο απολαυστικές ώρες της ημέρας… Θα σου δώσω όμως ένα...

  Beautiful Life13 Δεκεμβρίου 2018
 • ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ

  Υπάρχουν παραπάνω σημάδια από τον πόνο και την κίτρινη όψη δέρματος, ότι το ήπαρ σας δεν είναι υγιές. Ακολουθούν ανεπαίσθητα σημάδια...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  Δυο ουσίες που περιέχονται στον καφέ θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη νόσο του Πάρκινσον και της άνοιας με σωμάτια Lewy, αναφέρει...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

  Αν φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους για την υγεία σας… όπως το να τους φοράτε για...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

  Μια μικρή ποσότητα κατακράτησης υγρών (κυρίως νερού) είναι συχνή και φυσιολογική, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, έχουν τόση κατακράτηση υγρών,...

  Beautiful Life12 Δεκεμβρίου 2018
 • ΦΑΤΕ ΡΟΔΙ!!!

  Αν υπάρχει ένα φρούτο που πρέπει να τρως, ένα συμπλήρωμα που αξίζει να παίρνεις και ένα συστατικό που οφείλεις να αναζητάς...

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΩΜΑ

  Μέσα στο Χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς, λίγο ή πολύ ταλαιπωρούμαστε από κρυολογήματα και οι ιώσεις. Ένα δυσάρεστο σύμπτωμα του κρυολογήματος...

  Beautiful Life11 Δεκεμβρίου 2018