Connect
To Top

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΒΗΧΑ ΜΕ ΣΑΜΠΟΥΚΟ

Το πιο σημαντικό φυσικό όπλο που μπορείτε να προσθέσετε στο οπλοστάσιό σας κατά της γρίπης είναι το εκχύλισμα σαμπούκου.

Είτε ανησυχείτε για την εποχιακή γρίπη, είτε για την πιο επικίνδυνη μορφή της, το εκχύλισμα σαμπούκου αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην προσπάθειά σας κατά αυτών των κινδύνων. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φυσικές θεραπείες που έχουν αναφερθεί και στα επίσημα επιστημονικά περιοδικά.

Το Sambucus nigra L και τα προϊόντα του

Τα προϊόντα του βασίζονται στο συμπυκνωμένο εκχύλισμα του μαύρου καρπού του σαμπούκου. Ο σαμπούκος χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για να αντιμετωπίσει τη γρίπη, το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα και έχει αναφερθεί πως έχει αντιική δραστηριότητα κατά του έρπητα.

Το επιστημονικό περιοδικό Journal of International Medical Research αναφέρει ότι το εκχύλισμα σαμπούκου αποτελεί πια μια αποδεδειγμένη θεραπεία, παραπέμποντας σε σχετική έρευνα, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του αντίστοιχου σιροπιού από εκχύλισμα σαμπούκου στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Οι συμμετέχοντες ήταν 60 ασθενείς (18-54 ετών) που εμφάνιζαν σχετικά συμπτώματα για 48 ώρες ή λιγότερο, όταν γράφτηκαν στην έρευνα, που διεξήχθη το 1999-2000 στη Νορβηγία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες• στην πρώτη χορηγήθηκαν 15 ml σιρόπι σαμπούκου και στην άλλη 15 ml σιρόπι placebo (δηλαδή ψευδοφάρμακου) 4 φορές την ημέρα για 5 μέρες. Ύστερα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα συμπτώματά τους.

Τα συμπτώματα αποχώρησαν κατά μέσο όρο 4 μέρες νωρίτερα σε όσους δόθηκε εκχύλισμα σαμπούκου και η χρήση επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής ήταν αξιοσημείωτα μικρότερη σε σχέση με όσους είχαν λάβει το placebo. Το εκχύλισμα σαμπούκου φαίνεται να προσφέρει μια αποτελεσματική, ασφαλή και οικονομική θεραπεία για τη γρίπη.

Αρχαία πανάκεια

Η ιατρική χρήση του σαμπούκου δεν είναι κάτι πρόσφατο. Αναφερόμενο σε πολλά αρχαία ιατρικά κείμενα, ο ταπεινός καρπός του σαμπούκου χρησιμοποιείται ως θεραπεία για διάφορους σκοπούς εδώ και αιώνες. Το 400 π.Χ., ο Ιπποκράτης αναφέρθηκε στο φυτό αυτό ως «ιατρικό σεντούκι», λόγω των πολλαπλών χρήσεών του και επιπλέον αναφέρθηκε πολλές φορές στα γραπτά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, όταν εκείνος κατέγραφε τις πρακτικές των Ρωμαίων.

Πώς λειτουργεί;

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να απομονώσουν το ενεργό συστατικό του σαμπούκου. Ονομάζεται antivirin (αντιβιρίν) και βρίσκεται στις πρωτεΐνες του μαύρου καρπού του σαμπούκου και φαίνεται ότι έχει αντιικές ιδιότητες, βοηθώντας στην εξάπλωση του ιού της γρίπης. Μάλιστα σχετική έρευνα ισχυρίζεται ότι τα ενεργά συστατικά στο σαμπούκο ενεργοποιούν το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή της αντιφλεγμονώδους κυτοσίνης.

Υπάρχουν ορισμένοι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε το έτσι κι αλλιώς γευστικό εκχύλισμα/ σιρόπι σαμπούκου:

–  Κατευθείαν από το κουτάλι

– Αναμειγμένο με ζεστό νερό και μέλι για ένα τσάι

– Αναμειγμένο με ανθρακούχο νερό και με πάγο, όπως ένα αναψυκτικό.

Αποθηκεύστε το εκχύλισμα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Μπορείτε να προτιμήσετε και το ψυγείο. Σε αντίθεση με άλλα χημικά φάρμακα, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από το σαμπούκο. Ωστόσο, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την κατανάλωσή του. Είναι ασφαλές για παιδιά άνω των 2 ετών και για ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν αναφερόμενες αντενδείξεις για όσους λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή για όσους πάσχουν από υπέρταση και άσθμα.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

  Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική...

  Beautiful Life10 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12

  Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να έχει  σοβαρούς κινδύνους για την υγεία Η βιταμίνη Β12 είναι πολύτιμη για τον οργανισμό...

  Beautiful Life9 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ

  Τη ρίζα της στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει η ψυχογενής αϋπνία, σύμφωνα με ευρήματα από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του...

  Beautiful Life8 Δεκεμβρίου 2018
 • ΠΟΣΑ ΓΛΥΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

  Είναι ένα από τα πιο συχνά και… ανομολόγητα ερωτήματα ή σκέψεις που κάνουμε καθημερινά: μέχρι πόσα γλυκά μπορώ να φάω, για...

  Beautiful Life7 Δεκεμβρίου 2018
 • ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  Ας είμαστε ειλικρινείς: τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος κατά την οποία όλοι κάνουμε αρκετές υπερβολές στην διατροφή μας.

  Beautiful Life6 Δεκεμβρίου 2018
 • ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  Όλοι οι επιστήμονες αναφέρονται στην παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία, που χρειάζεται να προληφθεί, ώστε να μειωθούν και οι αρνητικές επιδράσεις της...

  Beautiful Life5 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

  Το επίμονο λίπος στην κοιλιά δεν είναι ενοχλητικό μόνο όταν προσπαθείτε να μπείτε στο καινούριο σας τζιν.

  Beautiful Life4 Δεκεμβρίου 2018
 • ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΑΣ;

  Ανεξάρτητα από το στρεσογόνο παράγοντα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τον αντίκτυπο του στρες στην υγεία και την ευημερία σας.

  Beautiful Life3 Δεκεμβρίου 2018
 • ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

  Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

  Beautiful Life2 Δεκεμβρίου 2018