Connect
To Top

ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ

Το κεφίρ φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στην υπέρταση και στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτων παγκοσμίως, αλλά το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν αλλάζαμε τον τρόπο ζωής μας και προσέχαμε τη διατροφή μας (1). Υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Και στα δυο, το κεφίρ φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση.

Οι σπόροι κεφίρ, που προστίθενται στο γάλα για τη ζύμωση, έχει βρεθεί ότι μειώνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη και έτσι έχουμε ένα τελικό τρόφιμο που μας προσφέρει πολύ λιγότερη διαιτητική πρόσληψη. Είναι γνωστό ότι η χοληστερόλη της δίαιτας, αν και δεν παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων της στο αίμα, ωστόσο έχει μια ουσιαστική συμμετοχή. Έχει βρεθεί ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 41-84 % όταν η ζύμωση διαρκεί 24 ώρες και μετά ακολουθεί αποθήκευση για 48 ώρες (2). Το γεγονός ότι το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν με μικρότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από ό,τι το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά, είναι μεγάλης σημασίας, καθώς μπορούμε να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών (ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, Α, D, K κα) χωρίς να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με την αρνητική δράση της χοληστερόλης.

Όμως το κεφιρ φαίνεται να σχετίζεται και με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα, αν συνυπάρχουν στο ρόφημα και φυτοστερόλες, τότε η μείωση είναι εξαιρετική δραστική. Η υποχοληστερολαιμική του δράση φαίνεται να έχει να κάνει με τη μειωμένη επαναπρόσληψη χοληστερόλης μέσω των χολικών αλάτων. Συγκεκριμένα, η χοληστερόλη του αίματος συμμετέχει στη δημιουργία των χολικών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση του λίπους της τροφής. Τα χολικά οξέα όταν επιτελούν τη δουλειά του επαναπροσλαμβάνονται και επαναφέρουν στην κυκλοφορία τμήμα της χοληστερόλης που είχαν. Το κεφίρ (και πιο συγκεκριμένα το βακτηριακό στέλεχος K. marxianus) έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη δράση του ενζύμου υδρολάση των χολικών αλάτων (BSH), που με τη σειρα της μειώνει την επαναπρόσληψη των χολικών αλάτων από το έντερο (3).  Επίσης μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το κεφίρ μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης καθώς και τριγλυκεριδιων στο αίμα μέσω της μειωμένης απορρόφησής τους από το έντερο (4). Αν και περισσότερες μελέτες χρειάζονται στην επιστημονική αυτή περιοχή, ωστόσο διαφαίνεται ότι η επίδραση του κεφίρ στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ είναι σημαντική.

Μια ακόμα ουσιαστική συμβολή του κεφίρ στην καλή καρδιοαγγειακή λειτουργία έχει να κάνει με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των σημαντικότερων ερευνών στο χώρο βρέθηκε ότι η παρουσία προβιοτικών μειώνει τόσο τη συστολική όσο και διαστολική πίεση και η μείωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη κα ουσιαστικότερη σε άτομα με υπέρταση, όταν η κατανάλωση διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες. (5). Η δράση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της δράσης του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) που ουσιαστικά συμμετέχει στη μετατροπή της αγγειοτενσίνης Ι σε αγγειοτενσίνς ΙΙ και προκαλεί αγγειοσυστολή αυξάνοντας δηλαδή τις συσπάσεις και συνεπώς την πίεση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της ζύμωσης απελευθερώνει δυο μικρά πεπτίδια  από τη καζεΐνη του γάλακτος που  επιδρούν στη μείωση της δραστικότητας του ενζύμου.

Συμπερασματικά, το κεφίρ αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμμαχο για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Πιθανότατα και από  αυτή τη δράση του μαγνητίστηκε το επιστημονικό ενδιαφέρον του Ε. Merchnikof στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο οποίος παρατήρησε υψηλά ποσοστά μακροβιότας και χαμηλής νοσηρότητας σε άτομα που το χρησιμοποιούσαν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ισχυρισμό που το συνοδεύει ως σήμερα ως «ελιξίριο ζωής».

πηγή: http://www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

  • ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ… ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

    Αυτό το ενοχλητικό σημάδι και ο ακόμη πιο ενοχλητικός πόνος αποτελούν την αιτία που δε μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι…Ευτυχώς διαρκούν...

    Beautiful Life21 Μάϊου 2018
  • Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 40

    Όπως όλοι μας, είμαστε σίγουροι πως και εσύ δεν θέλεις να γεμίσεις ρυτίδες μεγαλώνοντας. Αντί να ξοδεύεις μια περιουσία σε ακριβές...

    Beautiful Life19 Μάϊου 2018
  • ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

    Υπάρχει μια μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια για τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία του “εμπλουτισμένου νερού”.

    Beautiful Life19 Μάϊου 2018
  • ΑΒΟΚΑΝΤΟ…ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

    Αν μη τι άλλο, όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή στο iatronet, το αβοκάντο είναι κάτι που αναφέρεται συχνά. Και είναι λογικό,...

    Beautiful Life18 Μάϊου 2018
  • ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ

    Έχετε ένα από τα κλασικά διλήμματα όσον αφορά στη γυμναστική: αν έχω μόνο 20 λεπτά, να προτιμήσω την αερόβια άσκηση ή...

    Beautiful Life18 Μάϊου 2018
  • ΤΟΥΝΤΖΗΣ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

    Σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς για τους Kινέζους, σύμβολο υπόσχεσης στον εβραϊκό πολιτισμό, αλλά και σύμβολο της άνοιξης, της υπομονής και της...

    Beautiful Life18 Μάϊου 2018
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 50

    Αν έχετε περάσει τα 50, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το βάρος σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν…

    Beautiful Life18 Μάϊου 2018
  • ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

    Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Το σώμα δεν παράγει μόνο του ιώδιο, οπότε αυτό γίνεται...

    Beautiful Life18 Μάϊου 2018
  • ΩΡΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ!!!

    Δέκα συνήθειες που έχουν οι πολύ καλά οργανωμένοι άνθρωποι και πρέπει να υιοθετήσετε αμέσως για να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή...

    Beautiful Life17 Μάϊου 2018