Connect
To Top

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Είναι διετές φυτό, με λείο σκουπράσινο βλαστό, γυαλιστερά φύλλα και μικρά ανθάκια.

Υπάρχουν τρεις βασικές ποικιλίες σέλινου

Η μία είναι με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς.

Η δεύτερη, αποκαλείται και σέλερι. Είναι η πιο γνωστή διεθνώς, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους οι οποίοι τρώγονται είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι. Τα φύλλα της ποικιλίας αυτής, συνήθως δεν καταναλώνονται (έχουν πικρή γεύση).

Η τρίτη είναι αυτή που στην Ελλάδα αποκαλούμε σέλινο. Έχει λεπτούς μίσχους και πλούσιο φύλλωμα. Καλλιεργείται για τα φύλλα της τα οποία τρώγονται είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα.

Το σέλινο περιέχει αιθέριο έλαιο, λίπος, βασσορίνη, κομμιώδη, μαννίτη, θειάφι «οργανικό», χλωριούχο και νιτρικό κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, πυρίτιο και σίδηρο.

Περιέχει επίσης, βιταμίνη Α, Β1, Β2, C, Ε και Κ, Φολικό οξύ, ένα γλυκοσίδιο, κουμαρίνη και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, τανίνες, αλκαλοειδή, στερόλες και τριτερπένια.

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι Ρωμαίοι, το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, ενώ συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αθλητικών αγώνων, ως δείγμα τιμής και ανδρείας.

Επίσης, το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.

Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο.

Οι Ινδοί παραδοσιακοί γιατροί πρότειναν το σελινόσπορο ως διουρητικό κατά της κατακράτησης υγρών αλλά και για τη θεραπεία των κρυωμάτων, της γρίπης, της δυσπεψίας, της αρθρίτιδας και ασθενειών του ήπατος και της σπλήνας.

Αναφορές στο σέλινο έχουν γίνει από τον Πλούταρχο, τον Πίνδαρο, τον Πλίνιο και τον Θεόφραστο, καθώς και από τον Διοσκουρίδη.

Το Μεσαίωνα, συνιστούσαν το σέλινο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της παχυσαρκίας, της νευρικότητας, διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς και των πόνων της περιόδου.

Σέλινο: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-Οι καρποί του έχουν χωνευτικές ιδιότητες.

-Το φρέσκο φυτό είναι διουρητικό, τονωτικό, ορεκτικό και χωνευτικό.

-Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ποδάγρας που προκαλείται από την αύξηση του ουρικού οξέος.

-Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

-Ως διουρητικό μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων, μειώνοντας θεαματικά την πίεση του αίματος.

-Οι σπόροι του σέλινου μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στη ρύθμιση του διαβήτη.

-Κατά των ρευματισμών, των αρθριτικών και της νευροπάθειας.

-Τα φύλλα του είναι αντισκορβουτικά και καθαρτικά των αερίων των εντέρων.

-Εξωτερικά, τα κοπανισμένα φύλλα του είναι επανορθωτικά, στις περιπτώσεις μωλώπων και ελκών.

– Τονώνει το στομάχι και δρα ενάντια στις πέτρες των νεφρών.

-Οι σπόροι του είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν συνδέεται με κατάθλιψη. Χρησιμοποιούνται επίσης, σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος.

-Βοηθά στο αδυνάτισμα.

-Ο χυμός του βοηθά και τονώνει αυτούς που εργάζονται πνευματικά.

-Έχει αντιπυρετικές ιδιότητες.

-Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

-Βοηθά σε παθήσεις του ήπατος και της χολής.

-Βοηθά στο άσθμα και την καταρροή.

-Καταπολεμά τις φλεγμονές.

-Αποτοξινώνει.

-Είναι αποχρεμπτικό και μαλακτικό, κατά της βρογχίτιδας.

-Δρα ενάντια στην κατάθλιψη, ηρεμεί τα νεύρα και προωθεί τον καλό ύπνο.

-Απελευθερώνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και κυρίως από τις αρθρώσεις.

-Περιέχει ακετυλενικά, τα οποία αποδεδειγμένα διακόπτουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

-Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και δρα κατά της αθηρωμάτωσης.

-Έχει αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

-Συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών.

-Είναι αφροδισιακό.

Άλλες χρήσεις

-Το σέλινο είναι ένα πολύ δημοφιλές στην μαγειρική. Τόσο το άρωμα όσο και η γεύση του, το καθιστούν εξαιρετικό συμπλήρωμα σε σαλάτες, σούπες και άλλες μαγειρικές συνταγές.

-Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην