Connect
To Top

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Οι καρδιολογικές κλινικές του “Ιπποκράτειου” της Αθήνας και του “Λαϊκού νοσοκομείου αξιολόγησαν διαχρονικά τα δεδομένα από 3.895 ασθενείς.

Από αυτούς, οι 1.228 νοσηλεύτηκαν πριν από την κρίση (2006 – 2007) και οι 2.667 κατά τη διάρκεια της κρίσης (2011 – 2015). Όπως φαίνεται, η οικονομική κρίση αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία προ και μετά κρίσης, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπεράσματα ότι υπάρχει αύξηση των ασθενών με στεφανιαία νόσο, παρότι τα οξέα περιστατικά σημείωσαν σχετική μείωση….

Συγκεκριμένα:

Υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική εξαιτίας κάποιου επεισοδίου περισσότερες γυναίκες ασθενείς χωρίς ή με ήπια αγγειακή νόσο.

Δεν φάνηκε να υπάρχει αύξηση της επίπτωσης των παραγόντων κινδύνου στην πρόκληση καρδιαγγειακού επεισοδίου, πλην όμως της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, η επίπτωση των παραγόντων κινδύνου δεν είναι άμεση, αλλά σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, καταγράφηκαν μεν περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά λιγότερα οξέα επεισόδια (39,9% έναντι 45,5% ).

Και στις δύο περιόδους, υπήρξε “πρωτοκαθεδρία” των ανδρών, οι οποίοι αποτελούσαν το 76,4% και 73,3% των περιστατικών. Υπήρξε, όμως, αύξηση στο ποσοστό των γυναικών από 23,6% προ κρίσης σε 26,7% κατά την κρίση.

Παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία εμφάνισαν αισθητή μείωση, ενώ τα περιστατικά μεταξύ διαβητικών παρέμειναν σταθερά. Αλλά η επίπτωση της παχυσαρκίας εμφανίστηκε αυξημένη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αξιολογώντας τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι  τα καρδιαγγειακά κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν μερικώς επηρεαστεί στην Ελλάδα.

Αν και σημειώθηκε μείωση των οξέων συμβαμάτων, βρέθηκαν αυξημένα τα επεισόδια μεταξύ των γυναικών και των ατόμων χωρίς σοβαρή αγγειακή νόσο.

Το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι οδηγεί σε υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Το συγκεκριμένο εύρημα αποτυπώθηκε άλλωστε και στην έρευνα PURE, η οποία διενεργήθηκε σε 17 χώρες.

πηγή: http://www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

  ‘Οσα θέλετε να ξέρετε για τον εξοπλισμό, το είδος των ασκήσεων και την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

  Beautiful Life19 Μαΐου 2019
 • ΑΝΗΣΥΧΙΑ Ή ΑΓΧΟΣ;

  «Ανησυχείς περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε». Πόσες φορές έχετε ακούσει να σας το λένε αυτό;

  Beautiful Life18 Μαΐου 2019
 • ΣΥΣΦΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

  Το χαλαρό δέρμα είναι για πολλούς ανθρώπους μια απογοητευτική “παρενέργεια” μιας μεγάλης απώλεια κιλών.

  Beautiful Life17 Μαΐου 2019
 • Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

  Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για την ερωτική μας ζωή, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ...

  Beautiful Life17 Μαΐου 2019
 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

  Είμαι τελειομανής, οργανωτικός ή ψυχαναγκαστικός; Συχνά μας μπαίνουν διάφορες έμμονες ιδέες. Πότε όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και πότε κρύβει κάτι...

  Beautiful Life16 Μαΐου 2019
 • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

  Η δίαιτα και το αδυνάτισμα είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία, που πρέπει να γίνεται με σύστημα και μέτρο, αλλιώς είναι...

  Beautiful Life15 Μαΐου 2019
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

  Νιώθετε μια περίεργη κόπωση μέσα στην ημέρα ενώ είστε βέβαιοι ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά το βράδυ;

  Beautiful Life14 Μαΐου 2019
 • ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ

  Αν και οι παράγοντες είναι συχνά διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί σε πολλούς ανθρώπους με άγχος.

  Beautiful Life11 Μαΐου 2019
 • ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ

  Ξυπνάτε το πρωί, σηκώνεστε από το κρεβάτι και εκεί που πάτε να τεντωθείτε, νιώθετε έναν έντονο πόνο στον αυχένα.

  Beautiful Life8 Μαΐου 2019