Connect
To Top

ΓΕΡΝΑΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μας βοηθήσει να … μεγαλώνουμε με υγεία;

Τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, έξι μελέτες από αντίστοιχα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, οι οποίες συσχετίζουν άμεσα τη Μεσογειακή διατροφή με την υγιή γήρανση.

Τα ευρήματα ποικίλουν και μερικά από αυτά είναι η θετική ανταπόκριση του σώματος αλλά και του νου στην μεσογειακή διατροφή και η προσθετική αξία της λήψης του συνενζύμου Q10 συνδυαστικά με τη μεσογειακή διατροφή στη μείωση των φλεγμονών. Στις περισσότερες από τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν, τα οφέλη της διατροφής προερχόντουσαν από τον βαθμό στον οποίο το άτομο είχε παρουσιάσει συμμόρφωση με την συγκεκριμένη διατροφή.

Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή εννοούμε μεταξύ δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρέσκα λαχανικά όλων των ειδών, φρέσκα φρούτα και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, όλα αυτά σε καθημερινή βάση. Ως βασική πηγή λιπαρών η κατανάλωση ξηρών καρπών κι έπειτα η μέτρια κατανάλωση ψαριών, η ακόμα λιγότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών και τέλος, η ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κατεργασμένου κρέατος με μικρές έως μέτριες ποσότητες κρασιού, μόνο μαζί με το φαγητό.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα συμμόρφωσης ως προς το Μεσογειακό μοντέλο και στη μελέτη φάνηκε ξεκάθαρα πως οι συμμετέχοντες με το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης είχαν πετύχει τα περισσότερα από τα κριτήρια για την πιο υγιή γήρανση. Ένας άλλος δείκτης μέτρησης, το Σκορ Μεσογειακής Διατροφής, παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα.

Από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης η στενή συμμόρφωση ως προς τη Μεσογειακή Διατροφή σχετίστηκε περισσότερο με τη χαμηλότερη και αργότερη εξασθένιση σώματος και νου των ηλικιωμένων.

Δεν έχει εξακριβωθεί ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός με τον οποίο επιδρά ευεργετικά η μεσογειακή διατροφή στην υγεία. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις στην Ουάσινγκτον βρίσκουν πως τα στοιχεία από τις έρευνες δείχνουν πως εντέλει συντελεί στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, στη θωράκιση του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, τροποποιεί τους αυξητικούς παράγοντες καρκίνου, και τέλος περιορίζει τα αμινοξέα και την παραγωγή μεταβολιτών από τη διαμεσολάβηση βακτηρίων στο έντερο.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΡΩΙΝΟ ΑΓΧΟΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μόλις ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί, βιώνουν αμέσως έντονο άγχος.

  Beautiful Life18 Μαρτίου 2019
 • ΧΑΜΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

  Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται το I.Q. μας με το φαινόμενο του ρατσισμού;

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

  Το κοιλιακό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.

  Beautiful Life17 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ

  Τα σπυράκια, τα εξογκώματα και η αντιαισθητική ερυθρότητα είναι ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής.

  Beautiful Life16 Μαρτίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας …

  Beautiful Life15 Μαρτίου 2019
 • ΛΕΥΚΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ;

  Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν τις προτιμήσεις τους στο κόκκινο και το λευκό κρασί και αυτές ως επί το πλείστον...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ;

  Ένα άτομο με εθισμό στην εργασία μπορεί να θέλει να αποφύγει άλλες πτυχές της ζωής του, όπως ενοχλητικά συναισθηματικά θέματα ή...

  Beautiful Life14 Μαρτίου 2019
 • 4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου.

  Beautiful Life12 Μαρτίου 2019
 • ΠΟΙΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

  Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  Beautiful Life10 Μαρτίου 2019