Connect
To Top

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία βόλτα στην υπέροχη χώρα μας και θα βρούμε τις πηγές που έδωσαν από τα αρχαία χρόνια κινητήρια δύναμη στον τόπο, στον πολιτισμό μας. Πηγές από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε πόσιμο καθαρό νερό, αλλά και πηγές ίασης, οι λεγόμενες ιαματικές, ζεστές πηγές.

Θεσσαλονίκη -1060 πηγάδια

Άφθονα τα υπόγεια νερά της βορείου Ελλάδος, δεδομένου ότι όλα τα βουνά κρατούν και κατεβάζουν σε δεκάδες- εκατοντάδες πηγές πόσιμο καθαρό νερό. Μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης είχαν καταγραφεί στα μέσα του 1600, πάνω από 1060 πηγάδια ανάμεσα στα σπίτια.

Οι πηγές του Χορτιάτη

Βρίσκονται σε υψόμετρο 1200 μέτρων πάνω από τον ομώνυμο οικισμό. Ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης, αφού μπόρεσε με τις πηγές του Χορτιάτη να κατασκευάσει ένα πολύ καλό και σωστά οργανωμένο δίκτυο ύδρευσης για την πόλη.

Στο δήμο Θέρμης, συναντά κανείς τις διάσημες πηγές της Σουρωτής. Η εκμετάλλευση του ανθρακούχου νερού ξεκίνησε στις αρχές του 1900, όχι από Έλληνες, αλλά από Γάλλους και Βούλγαρους. Σήμερα η γνωστή ελληνική επιχείρηση εξάγει το διάσημο νερό, το οποίο βοηθά σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, σε νεφρολιθιάσεις καθώς και στη σιδηροπενική αναιμία.

 Φυσικές πηγές στην Ήπειρο

Διάσημη πια η Ήπειρος για τα πολλά και πεντακάθαρα νερά της. Αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στα Τζουμέρκα και θα βρει σε υψόμετρο 1450 μέτρων, το εργοστάσιο εμφιάλωσης των πηγών Κωστηλάτα. Το νερό των Αθαμανικών Ορέων , μέχρι στιγμής μετρά πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, βραβεία για τη γεύση και την ποιότητα του.

Βίκος

30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται το ξακουστό σε όλο τον κόσμο φαράγγι του Βίκου. Έχει μήκος 20χλμ ενώ το διατρέχουν οι παραπόταμοι του Αώου και του Βοϊδομάτη. Το βάθος του σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 100 μέτρα. Τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά του Βίκου εκβάλλουν και σε δύο χωριά στους πρόποδες του βουνού, στο Βίκος και το Ζαγόρι. Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο υπερσύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης, του Βίκου Ζαγοροχώρια και της Χήτος ΕΒΕΕ που εμφιαλώνει το νερό Ζαγόρι.

Οι πηγές της Γκούρας

Το καλύτερο νερό του κόσμου στην κυριολεξία αναβλύζει από τις πηγές της Γκούρας στα Άγραφα. Το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη, που αναβλύζει και εμφιαλώνεται εκεί, κέρδισε το 2016 το βραβείο καλύτερου νερού του κόσμου στο  26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting. Οι πηγές βρίσκονται μέσα στο δάσος Βατσουνιάς που  ανήκει στο δήμο Μουζακίου του νομού Καρδίτσας. Είναι παραποτάμιο τμήμα του ποταμού Πηνειού.

Αχέροντας

Ο διάσημος από τη μυθολογία ποταμός, διαθέτει πολλές πηγές που προέρχονται από το όρος Τόμαρος, τα όρη του Σουλίου και της Παραμυθιάς. Κάποιες από αυτές τις πηγές είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, ωστόσο, το τοπίο με την πυκνή βλάστηση θα σας μαγέψει.

Αττική- Πελοπόννησος

Οι δύο μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της  χώρας μας, η Αττική και η Πελοπόννησος, υδρεύονται μέσω των τεχνικών φραγμάτων που δημιουργήθηκαν στον ποταμό Μόρνο και στον ποταμό Εύηνο, ενώ βοηθητικοί υδροδότες είναι ο Μαραθώνας και η Υλίκη.

Χαλκίδα

Οι πηγές Δίρφυς που βρίσκονται στην Χαλκίδα, αναβλύζουν το ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο μετρά στην εγχώρια και εξωτερική αγορά 40 περίπου χρόνια.

Κρήτη

Λευκά Όρη

Αστείρευτες οι πηγές των Λευκών Ορέων στην Κρήτη, καλύπτουν τις ανάγκες για πόσιμο νερό των κατοίκων των τριγύρω χωριών, αλλά το σημαντικό είναι ότι εξάγονται στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστό ένα ακόμη προτέρημα τόσο της χώρας όσο και του ίδιου του νησιού.

Ψηλορείτης

Στον Ψηλορείτη θα συναντήσετε την πηγή Ζαρός, η οποία αναβλύζει από τα ανθρακικά πετρώματα του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 402 μέτρων.

Πηγές Ζάκρου

Η μεγάλη πηγή του χωριού Ζάκρου, λέγεται Μέσα Μύλος. Η πληθώρα μικρών πηγών στο χωριό είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργούν κατά τις  προηγούμενες δεκαετίες, 11 νερόμυλοι. Όσο για τη βλάστηση; Θα σας αφήσουμε να την ανακαλύψετε μόνοι σας!

Τα Λασιθιώτικα βουνά και οι πηγές του

Αστείρευτη Κρήτη, δίνει το μέγα δώρο του νερού σε όλους τους νομούς της. Έτσι λοιπόν πάνω από το νομό Λασιθίου, στα λεγόμενα Λασιθιώτικα βουνά, συναντάμε τις πηγές στην περιοχή Ταρμαρός. Το νερό που αναβλύζει εμφιαλώνεται και πωλείται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Η Μάνα του Νερού» -Ρέθυμνο

Στο χωριό Άγιος Ιωάννης Ρεθύμνου συναντάμε πόσιμες υδάτινες πηγές που κάλυψαν επί αιώνες τις ανάγκες για νερό ολόκληρου του Ρεθύμνου. Οι ντόπιοι τις ονόμαζαν Μάνα του Νερού, αποδίδοντας τη σημαντικότητα του νερού στη ζωή τους.

Ιαματικές πηγές- ένα ακόμη δώρο στην υπέροχη ελληνική φύση

Το αρχαίο φάρμακο για τις περισσότερες παθήσεις που σχετίζονταν με μυοσκελετικά ζητήματα, οι ιαματικές ή αλλιώς ζεστές πηγές της Ελλάδας, προσέλκυαν και προσελκύουν κόσμο από ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πιο διάσημες από αυτές, της Ικαρίας, της Σαμοθράκης, της Αιδηψού, Αλεξανδρούπολης, Αβδήρων, Νιγρίτας Σερρών, Αγγίστρου Σερρών, Πόζαρ, Καϊάφα στη Δυτική Πελοπόννησο, Θερμοπυλών, Περαχώρας Λουτρακίου. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 750 ιαματικές πηγές, ενώ αξιοποιήσιμες είναι μόλις οι 180. Οι ιαματικές πηγές διαφοροποιούνται μεταξύ τους από τη θερμοκρασία του νερού αλλά και από τα στοιχεία που εμπεριέχουν. Για παράδειγμα, η ιαματική πηγή του Απόλλωνα στην Ικαρία, εμπεριέχει πολύ υψηλή ποσότητα θείου και ραδίου.  Και αυτό είναι αποτέλεσμα του ηφαιστειογενούς εδάφους της χώρας μας και των υλικών που απεγκλωβίστηκαν με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια στο πέρασμα των αιώνων.

Πέρα όμως από τον ιαματικό χαρακτήρα, οι ιαματικές πηγές λόγω αυτής της φυσικής διαφοροποίησης, ήταν το σημείο δραστηριοποίησης πολλών αρχαίων μυστηρίων και τελετών. Έτσι, τις συναντάμε σε πολλές καταγραφές τόσο της μυθολογίας όσο και της ιστορίας.

 

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην