Connect
To Top

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω σας εκείνη την πρωινή συνήθεια της τυρόπιτας, του ντόνατ και του καφέ. Έρευνες πια δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών – όπως σνακ με ζάχαρη και ορισμένα ροφήματα με καφεΐνη – μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο αυτοάνοσης αρθρίτιδας και σχετίζεται φυσικά με την ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν

• Κούραση, πυρετό και απώλεια βάρους

• Δυσκαμψία των αρθρώσεων που είναι συνήθως χειρότερη τα πρωινά και μετά από κάποιο χρόνο ακινησίας

• Μαλακές, ζεστές και πρησμένες αρθρώσεις

Στα πρώτα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνήθως επηρεάζονται πρώτες οι μικρότερες αρθρώσεις – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στα χέρια και στα πόδια σας. Με τον καιρό, τα συμπτώματα εξαπλώνονται στους αστραγάλους, στους ώμους, στους γλουτούς, στα γόνατα, στους αγκώνες και στους καρπούς.

Υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, ακόμα και χειρουργείο, αλλά ας μην αγνοήσουμε τους απλούστερους τρόπους μείωσης του πόνου, όπως το να παίρνουμε κάποια μέτρα όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας (ξεκούραση και άσκηση) και μια υγιεινή διατροφή.

Αν και η επιστημονική έρευνα σε σχέση με τη διατροφή και την ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε απόλυτα συμπεράσματα, πολλοί είναι οι ειδικευμένοι γιατροί που πλέον συστήνουν την αποφυγή ορισμένων τροφών, ώστε να μειωθεί ο πόνος και οι φλεγμονές των αρθρώσεων.

Για παράδειγμα, ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλό σε κορεσμένα λίπη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων. Επειδή τα λιπαρά του κρέατος μεταβολίζονται πιο εύκολα σε προ-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα, κάποιοι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν παρατηρήσει ότι η αποχή από αυτό βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο καφές τελικά προκαλεί φλεγμονές που σχετίζονται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Όπως προαναφέρθηκε, ο καφές μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές, οπότε η αποχή από αυτόν μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου των αρθρώσεων. Μια έρευνα δημοσιευμένη τον Οκτώβρη του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Lipids in Health and Disease συμπέρανε ότι η προσθήκη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη επιλογή στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως:

• Τη διάρκεια της πρωινής δυσκαμψίας

• Τα συμπτώματα του πόνου

• Αίσθηση μαλακών αρθρώσεων

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν απαραίτητα για τον οργανισμό μας λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην εγκεφαλική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά είναι τα:

• Σογιέλαιο

• Ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί

• Λιναρόσπορος και λινέλαιο

• Καρύδια

• Καλαμποκέλαιο

• Καρδαμέλαιο

Καταναλώστε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται να επιδεινώνονται ως απόκριση σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που αναφέρουν δυσανεξία στο γάλα έχουν αντισώματα στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Το σώμα διαμορφώνει αυτά τα αντισώματα για να προστατεύσει τον εαυτό του από αυτό που εσφαλμένα αντιλαμβάνεται ως βλαβερή ουσία, αλλά τα αντισώματα επιτίθενται σε άλλα μέρη του οργανισμού μαζί με το γάλα. Διακόψετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, για να δείτε αν αυτά θα μειώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Προτιμήστε άλλες εναλλακτικές γάλακτος, όπως καρύδας, αμυγδάλου ή ρυζιού.

Μειώστε το κρέας

Η αλλαγή σε χορτοφαγική δίαιτα συχνά βελτιώνει τα συμπτώματα. Η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη λίπους και θερμίδων, που αποτελούν μέρος μιας ανθυγιεινής διατροφής. Τα λιπαρά στο κρέας μεταβολίζονται ευκολότερα σε προ-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στον οργανισμό. Η παραγωγή τέτοιων ουσιών είναι καλή σε ορισμένες συνθήκες, όπως όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μια μόλυνση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επώδυνες φλεγμονές και πρήξιμο σε σημεία όπως οι αρθρώσεις. Αντί λοιπόν να καταναλώνετε αποκλειστικά κρέας, συμπληρώστε καλύτερα την ειδική διατροφή σας με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως φασόλια, σόγια και φακές.

Η γλουτένη είναι πιθανότατα ένα συστατικό που χρειάζεται να αποφύγετε

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίσης κοιλιοκάκη, που πυροδοτείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο αλεύρι και σε άλλα σιτηρά που προσδίδουν στο ζυμάρι την κατά κάποιο τρόπο εύκαμπτη υφή. Όταν κάποιος έχει κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού στο λεπτό έντερο που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και διάρροια.

Σε κάποιους ανθρώπους, αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να επεκταθεί στις αρθρώσεις, κάτι που επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν και αυτές οι διατροφικές παρεμβάσεις θεωρούνται για κάποιους ακόμα αμφιλεγόμενες, φαίνεται ότι για αρκετά άτομα η διακοπή της γλουτένης από τη διατροφή τους έχει κάποια θετικά αποτελέσματα και κυρίως την ανακούφιση από συμπτώματα της κοιλιοκάκης.

Αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκά

Αν και ορισμένοι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό μας, η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκά δεν είναι, όσο κι αν εμείς τα απολαμβάνουμε. Τέτοιες τροφές, όπως για παράδειγμα τα σιρόπια, είναι θερμίδες χωρίς ουσία, δεν περιέχουν θρεπτικά στοιχεία και είναι επιβλαβή για το σώμα μας. Γι’ αυτό και τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι καλύτερα να τις αποφεύγουν. Στην ουσία αυτό που κάνει η ζάχαρη είναι να δημιουργεί χρόνια φλεγμονή, κάτι που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο καφές προκαλεί φλεγμονή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων χρειάζεται απεγνωσμένα την καφεΐνη, για να αποδώσει στην εργασία και στην καθημερινότητά του. Ο καφές έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, ειδικά όταν πίνεται σκέτος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα ερευνών είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους και έτσι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την ανάπτυξη μιας αντι- κιτρουλλινοποιημένης πρωτεΐνης, που προκαλεί ένα συγκεκριμένο υποείδος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2006 στο Arthritis Research & Therapy. Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, αν αντιμετωπίζετε αυτή την πάθηση, ίσως είναι καλή ιδέα να διακόψετε για λίγο καιρό την κατανάλωση καφέ, ώστε να δείτε από μόνοι σας αν θα έχετε θετικά αποτελέσματα.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019